avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 810 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Inchidere cu bariere
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Inchidere cu bariere

Buna seara,
In urma unei sedinte reconvocate, in cadrul complexului, format din mai multe blocuri si 307 apartamente, unde locuiesc, la care au participat aproximativ 60 de persoane, 30 dintre acestea au decis inchiderea complexului cu gard si porti culisante in spate si bariere la intrarea in complex,prin vot nenominal. Conform legii 230/2007 au fost intrunite conditiile luarii acestei decizii. Din partea primariei exista un acord de principiu, dar prin inchiderea cu gard si porti/bariere se limiteaza accesul pompierilor deoarece drumul de acces este deja foarte ingust si folosit ca si parcare.
Dar in
HOTĂRÂRE nr.400 din 2 aprilie 2003 pentru aprobarea Normelor metodologice privind organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari exista urmatorele capitole:
CAPITOLUL V
Obligaţiile proprietarilor
ARTICOLUL 21
Fiecare proprietar este obligat să îşi menţină proprietatea imobiliară (proprietatea individuală şi cota-parte de proprietate comună indiviză aferentă acesteia) în bună stare şi este răspunzător de daunele provocate din cauza neîndeplinirii acestei obligaţii.
CAPITOLUL VI
Drepturile proprietarilor
ARTICOLUL 30
Fiecare proprietar, indiferent dacă face parte sau nu din asociaţia de proprietari, are dreptul de a folosi proprietatea comună din condominiu în condiţiile stabilite de lege, de regulamente ale autorităţilor în drept, dar nici un proprietar nu poate folosi această proprietate astfel încât să lezeze drepturile sau interesele oricărui alt proprietar al acesteia, inclusiv cele stabilite prin prezentul statut.
Mentionez ca eu nu am fost de acord cu acest gard si ma intereseaza urmatoarele lucruri:
1.In cazul unui incendiu in cadrul complexului voi fi obligata sa platesc despagubiri chiar daca nu am fost de acord?
2.Exista o limitare a legii 230/ 2007 in cazul unei decizii importante care priveste toti locatarii? Mai este valabil acel vot nenominal in care s-a luat o decizie importanta doar de 10% dintre locatari? Mentionez ca cei care nu s-au prezentat lucreaza pana tarziu si nu au putut ajunge la nici una dintre sedinte.
3. Bariera de acces in complex va fi instalata in dreptul blocului meu ( in complex sunt peste 100 de masini) si voi fi deranjata de zgomotul produs de acestea.
4.Este posibila incasarea in avans a banilor pentru gard fara a detine nici un document legal( factura sau factura proforma) ci doar a unei decizii a asociatiei de propietari? In baza carei legi se poate percepe penalizare in aceasta situatie? Am fost amenintata cu penalizare daca nu achit cota care mi-a fost atribuita.

Multumesc,
Gina
Cel mai recent răspuns: Dr.Virgil Dan Amza , Evaluator 08:11, 16 Aprilie 2016
Adunarea Generala poate decide, dar nu dincolo de lege. Deci, chiar daca s-a decis ingradirea si punerea barierelor, aceasta se face conform legilor in vigoare, inclusiv cele legate de siguranta persoanelor.
HOTĂRÂREA nr.400 din 2 aprilie 2003 este publicata in inaintea Legii 230/2007 la care exista HG 1588 din 2007 Norme aplicare legea 230/ 2007 dar unde au disparut cele doua citate ale mele. Atunci mai este valabila HOTĂRÂREA nr.400 din 2 aprilie 2003?
In prezent asociatiile de proprietari functioneaza in baza Lg.230/2007 si a normelor metodologice aprobate prin HG 1588/2007.

Deci toate hotararile se iau conform prevederilor mentionate anterior, hotararea poate fi contestata in instanta in termenul legal de catre proprietarul nemultumit, in caz contrar ramanad sa isi produca efectele.

Nu, nu mai este valabila.
Asociatiile de proprietari functioneaza in baza legii 230/2007 si a HG 1588/2007 cu normele de aplicare a legii.
In principiu drepturile si obligatiile proprietarilor nu s-au schimbat de la o lege la alta, doar ca sunt altfel formulate.
Nu stiu de unde ati scos chestiunea cu 10% dintre proprietari !?

Adunarea generala, la prima convocare trebuia sa intruneasca 154 de proprietari ca sa poata lua hotarari valabile. Daca nu s-a intrunit acest cvorum, atunci trebuia reconvocata, iar in acest caz se puteau lua hotarari cu acordul a 50% +1 dintre cei prezenti
Nu ne spuneti daca AG a fost la prima convocare sau la reconvocare ca sa va putem spune daca hotararea a fost valabila. Dar chiar daca ar fi fost la reconvocare votul valabil pentru legalizarea acestei chestiuni cu gardul si bariera trebuia sa intruneasca 50% + 1 dintre cei prezenti, adica minim 31 voturi. Ne spuneti de 30. Atunci nu s-au indeplinit conditiile aprobarii.

In alta ordine de idei:
1. Hotararile le ia majoritatea, iar minoritatea se supune. Deci, in cazul unor consecinte proaste, platiti cu totii, indiferent daca ati fost sau nu de acord.
2. Nu exista si nici n-a existat asa ceva. Dar pentru o asemenea problema de importanta foarte mare se putea proceda la semnarea pe un tabel nominal cu care administratorul, sau presedintele, sau si unul si celalalt se duceau din usa-n usa si obtineau sau nu o semnatura de la proprietari. De-abia in acest mod se vedea cati vor si cati nu vor rezolvarea problemei in acest mod.
3. -
4. Da, este posibila incasarea in avans, prin constituirea unui fond special cu destinatie precizata, pentru lucrari foarte costisitoare pentru care e necesar un timp mai indelungat sa se stranga banii. E legal. Asociatiile isi pot constitui cate fonduri vor.
Daca cota de plata lunara este afisata pe lista, da, puteti plati penalizari, deoarece in legea 230/2007 se precizeaza urmatoarele:
Art. 49. - (1) Asociatia de proprietari poate stabili un sistem propriu de penalizari pentru orice suma cu titlu de restanta, afisata pe lista de plata. Penalizarile nu vor fi mai mari de 0,2% pentru fiecare zi de intarziere si se vor aplica numai dupa o perioada de 30 de zile care depaseste termenul stabilit pentru plata, fara ca suma penalizarilor sa poata depasi suma la care s-au aplicat
cu precizarea ca acest sistem sa fi fost aprobat intr-o AG anterioara sau sa existe in statutul asociatiei.
Ultima modificare: Sâmbătă, 16 Aprilie 2016
elga50, moderator
raspund doar la punctul patru: "4.Este posibila incasarea in avans a banilor pentru gard fara a detine nici un document legal( factura sau factura proforma) ci doar a unei decizii a asociatiei de propietari? In baza carei legi se poate percepe penalizare in aceasta situatie? Am fost amenintata cu penalizare daca nu achit cota care mi-a fost atribuita."

Sa le luam pe rand: adunarea generala poate lua o asemenea hotarare (atentie, este o hotarare, nu o decizie). Nu este nevoie de factura, fie ea si proforma. Penalizarea se poate aplica conform statutului propriu.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Fonduri de investitii asociatie proprietari pentru modernizare,reabilitare Mihaflorica Mihaflorica Conform art 25 alin.1 lit.b din Legea 230/2007):\\"\' pentru hotărârile cu privire la stabilirea fondurilor de investiţii pentru consolidare, reabilitare ... (vezi toată discuția)
Adunare generala a asociaților de proprietari nelegalã? rlau_ro rlau_ro S-a tinut o adunare generală a proprietarilor prin care s-a decis repararea capitală a liftului, si votarea s-a facut nominal prin majoritate. Numai ca din ... (vezi toată discuția)
Asoc. de proprietari poate functiona fara presedinte , cex. si cenzor? cornelusha cornelusha Buna ziua, La imobilul unde detin o proprietate, dar nu locuiesc, vineri la ora 19:00 e convocata A.G. In cazul in care nu se intruneste cvorumul, ,, ... (vezi toată discuția)