avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 636 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Punere in aplicare hotarare pronuntata in fond
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Punere in aplicare hotarare pronuntata in fond

Buna ziua,
In cazul in care (ex)angajatul castiga in fond si i se aproba plata salariilor si reintegrarea trebuie sa ne autosesizam si sa punem in aplicare hotararea , tinand cont ca aceasta este executorie si definitiva in drept ? Sau asteptam sa solicite acesta personal punerea in aplicare ?
Ce posibilitati avem sa nu punem in aplicare sau sa cerem suspendarea executarii ?
Daca angajatul castiga pe fond , dar pierde in apel se va creea o situatie complicata pentru noi, de aceea am dori punerea in aplicare doar dupa judecarea apelului, cand macar stim ca hotararea este definitiva. Ce posibilitati avem sa reusim acest lucru, fiindca, dupa informatiile pe care le avem angajatul nu este dispus sa astepte judecarea apelului ci vrea punerea in aplicare cat mai repede. Asta deoarece stie ca noi ii vom plati salariile restante, iar, chiar daca pierde in apel nu va mai restitui banii, el neavand nimic pe numele lui, facand astfel intoarcerea executarii (din punct de vedere financiar) imposibila.
Multumesc
Ultima modificare: Sâmbătă, 16 Aprilie 2016
HRcons, utilizator
Cel mai recent răspuns: DAN POPESCU , Avocat 15:13, 16 Aprilie 2016
1. Punerea in executare a unei hotarari judecatoresti poate fi facuta :
- de bunavoie de catre angajator

sau

- prin executare silita la solicitarea salariatului

2. In apel, daca il formuleaza, angajatorul poate solicita suspendarea executarii silite pana la pronuntarea hotararii de catre instanta de apel.
Revin, cu voia D-voastra, cu alte intrebari legate de aceasta chestiune.
In cat timp se poate face apelul ?
Daca angajatul nu solicita punerea in aplicare, dupa pronuntarea instantei de fond,pana la apel, mai trebuie sa consideram punerea in aplicare ca o obligatie ?
Ultima modificare: Sâmbătă, 16 Aprilie 2016
HRcons, utilizator
Termenul de apel este de 10 zile de la data comunicării hotărârii.

Asa cum v-am mai spus, ramane la latitudinea angajatorului daca pune sau nu in executare de bunavoie hotararea.
Pe cat ma mira, pe atat ma bucura faptul ca e la latitudinea noastra daca punem sau in aplicare o hotarare executorie si definitiva a instantei.
Va prezint o situatie ipotetica. Angajatul nu cere executarea silita a hotararii, iar noi depunem apel in termenul celor zece zile. In acest apel nu vom cere suspendarea executarii silite deoarece nu a fost solicitata executarea silita. DUPA ce noi depunem apelul, angajatul face cerere de executare silita. Dupa cum ati spus D-voastra noi putem cere suspendarea executarii in apel, doar ca pana la momentul introducerii apelului angajatul nu a facut vreo cerere de executare silita. Cum procedam in acest ipotetic caz ?
A doua chestiune este ceea ce am citit pe un site de specialitate :

"In ceea ce priveste recursul pe care angajatorul doreste sa il formuleze impotriva sentintei pronuntate de instanta de fond, mentionam ca, potrivit art. 300 alin. (1) Cod procedura civila, recursul suspenda executarea hotararii numai in cauzele privitoare la stramutarea de hotare, desfiintarea de constructii, plantatii sau a oricaror lucrari avand o asezare fixa, precum si in cazurile anume prevazute de lege.

Asadar, in ceea ce priveste recursul pe care angajatorul doreste sa il formuleze impotriva sentintei pronuntate de instanta de fond, mentionam ca recursul declarat nu suspenda executarea sentintei instantei de fond."
Multumesc.
Potrivit prevederilor art. 450 alin. 1 C.proc.civ. „suspendarea executării provizorii va putea fi solicitată fie prin cererea de apel, fie distinct în tot cursul judecăţii în apel”.

Alte discuții în legătură

Contestatia in anulare climescumarian climescumarian contestatia in anulare depusa in termenul de 15 zile la Curtea de apel ,anuleaza executarea unei hotarari care este investita cu formula executorie ? (vezi toată discuția)
Instanta competenta pt cererea de suspendare provizorie a executarii Krissia . Krissia . 1. Am un litigiu de munca, in care am castigat, dandu-se o sentinta pe fond in acest sens. Ulterior, am constatat ca desi exista in cuprinsul hotararii ... (vezi toată discuția)
Cerere de suspendare executare sentinta gabighe38 gabighe38 Angajatul a castigat in prima instanta contra firmei si s-a dispus anularea deciziei de incetare a contractului de munca. Firma a facut recurs. Angajatul a ... (vezi toată discuția)