avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 708 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Incetarea adoptiei si anularea mostenirii
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Incetarea adoptiei si anularea mostenirii

Povestea este clasica, un copil adoptat la cateva luni de la nastere afla la varsta de 12 ani ca este adoptat.
Incepe sa creeze probleme in familie si comunitate, incepe sa lipseasca de scoala, isi schimba comportamentul, devine vulgar, etc., probabil tot povestea clasica din cate subiecte am mai citit pe forum.
Anterior aflarii adevarului era un copil normal, familia oferindu-i tot ce se putea sau poate prea mult (familia avand venituri peste medie), in primul rand afectiune si multe altele la care multi copiii nu au acces.
Tatal adoptiv decedeaza iar mama adoptiva (sau autoritatea tutelara, nu stiu sigur cine) numeste un tutore pentru a beneficia de cota parte ce ii revine din mostenire dupa decesul tatalui adoptiv.
In cazul in care comportamentul copilului adoptiv continua sa fie deviant si nu exista posibilitatea revenirii la un comportament normal acceptabil, in ce conditii poate fi incetata adoptia si anulata mostenirea de catre mama adoptiva (in perioada cand acesta este inca minor si in situatia in care devine major)?
Cel mai recent răspuns: GermanAlex , utilizator 20:04, 18 Aprilie 2016
Din punctul meu de vedere nu există posibilitatea anulării adopției, dacă nu se dovedește că există vreunul dintre motivele de anulare prevăzute în lege. Comportamentul deviant este urmarea aflării adevărului , este, probabil un fel de revoltă față de situația nouă , la care s-ar putea adapta dacă primește ajutor de specialitate, psihologic cel mai sigur. Desfacerea adopției nu ar putea avea loc pentru acest tip de comportament, adopția înseamnă asumarea din partea părinților adoptatori a unor responsabilități și a unor riscuri, asemenea oricărui părinte, fie el biologic sau nu. Cât despre anularea moștenirii, nici vorbă. Un comportament deviant nu este de dorit, desigur, și poate fi îndreptat dacă copilul primește suportul necesar, însă nu îi poate anula dreptul de a culege rezerva succesrală cuvenită.
Da, numai in conditiile legii se poate ajunge la anularea actului de adoptie.

Conform relatarii nu rezulta ca s-ar putea face ceva.
Ca cineva care are drept sa mosteneasca sa nu mai mosteneasca, trebuie sa nu mai fie nimic de mostenit. Puteti vinde cu drept de locuire, puteti vinde si pleca dupa ce devine major ...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Testament pentru copiii dati in adoptie marlena80 marlena80 Buna ziua, Doresc sa aflu daca un parinte supravietuitor poate lasa mostenire prin testament unui copil dat in adoptie; Inafara de copilul dat in adoptie mai ... (vezi toată discuția)
Mostenire thegame1983 thegame1983 Buna ziua! As avea o nelamurire pe care sper sa o pot rezolva online..... Bunica mea afost adoptata de catre matusa si unchiul ei fiind apoi singurul copil ... (vezi toată discuția)
Schimbare nume minor ContSters330490 ContSters330490 Buna ziua! Revin pe forum cu o noua problema la care as dori un raspuns. Frate decedat cu ani in urma, minor ramas cu mama. Mama s-a recasatorit, are un al ... (vezi toată discuția)