avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 496 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... schimbare nume minor
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

schimbare nume minor

Buna ziua!
Revin pe forum cu o noua problema la care as dori un raspuns.
Frate decedat cu ani in urma, minor ramas cu mama. Mama s-a recasatorit, are un al doilea copil. Evident ea si copilul poarta numele sotului (tatalui) actual. Primul copil a ramas o vreme cu numele tatalui natural. Din diverse surse am primit informatia ca mama (fosta mea cumnata) a facut demersuri pentru schimbarea numelui de familie al primului copil (nepotul meu). Precizez ca de la decesul fratelui meu ea a rupt orice legatura cu familia noastra.
In ce calitate m-as putea prezenta, si unde, pentru a afla daca este reala informatia primita si, mai ales, in ce temei s-a produs modificarea.
In linii mari, m-am informat despre modurile de schimbare a numelui unui minor si inteleg ca ar exista doua cai: prima, administrativa, cealalta fiid adoptia de catre actualul sot al fostei cumnate. Prima, calea administrativa, se aplica unui minor?
Intreb acest lucru pentru ca as vrea sa stiu sigur ce demersuri am de facut pentru protejarea mostenirii parintilor nostri (eu si fratele decedat). Pentru ca, daca se poate aplica acestui caz schimbarea numelui pe cale administrativa, continui sa suspectez de rea credinta pe fosta cumnata, pentru a putea veni la mostenire ( in numele copilului, evident) in cazul nedorit si nefericit de deces al parintilor mei. Daca s-a procedat la adoptie, aceasta nu se mai poate efectua decat cu efect deplin (din 1997) si astfel nu mai am motive sa actionez in niciun fel, deoarece se sterge orice legatura cu familia naturala.
Ca informatie in plus, inteleg ca mama nepotului meu a abordat problema in fata colectivului de elevi din care face parte copilul, chiar cu prof. diriginte. Inainte de acest moment, chiar copilul a cerut dirigintelui, ca din acea zi, sa fie strigat cu numele nou. Ulterior a venit mama, cu un teanc de hartii, probabil doveditoare, prezentandu-le profesorului. Astfel, sa inteleg ca secretariatul scolii ar detine aceste informatii.
Am dreptul sa le solicit? Sau ar trebui sa incerc mai intai in alta parte? Daca da, unde?
Va multumesc anticipat pentru raspuns, iar daca mi-a scapat ceva voi reveni cu completarea informatiilor.
O zi frumoasa tuturor!
Cel mai recent răspuns: ContSters330490 , utilizator 23:22, 18 Septembrie 2014
Dacă fratele Dvs. a decedat cu ani in urma, fiul sau minor ramanand cu mama sa.

Dacă mama sa s-a recasatorit si nepotul Dvs. a ramas cu numele de familie al fratelui Dvs.

Dacă în prezent mama sa face demersuri pentru schimbarea numelui de familie al nepotul Dvs.
indiferent pe ce cale (administrativa sau prin adoptie de catre actualul sot), Dvs. sau părinții Dvs. nu aveți niciun drept să interveniți.

Dacă nepotul Dvs. este înfiat își pierde drepturile de succesiune, doar în cazul în care succesiunea după tatal sau (fratele dvs.) nu a fost facuta deja sau nu se face până la adopție.

Dacă schimbarea numelui de familie se face pe cale administrativa, nepotul Dvs. poate veni la moștenire si cu noul nume.

Oricum nici Dvs. și nici părinții Dvs. nu aveți dreptul să faceți niciun fel de demersuri, deoarece nu puteți contesta dreptul de moștenire al nepotului Dvs la mostenirea bunicilor săi (parintilor Dvs. si ai tatălui său (fratele decedat).

Doamne ajută !
Da, fratele meu a decedat cu 4 ani in urma.
Da, copilul a ramas cu mama.
Pana la decesul fratelui meu, acesta a locuit cu familia intr-un imobil cumparat pe numele socrilor sai. Singurul lucru supus succesiunii a fost un autoturism si da, probabil a fost facuta succesiunea din moment ce acesta a fost vandut in timp foarte scurt dupa decesul sau.
Am precizat ca doresc sa aflu informatii despre cele mentionate in postare. Nicidecum ca doresc sa aprob sau sa impiedic aceste demersuri. Cu atat mai mult cu cat, inteleg ca acest lucru s-a produs efectiv (schimbarea numelui), doar ca nu stiu in ce maniera s-a procedat.
Chiar nu doresc sa ma implic... Era vorba despre ce am eu de facut cu proprietatile parintilor mei, atat timp cat acestia sunt in viata. Si asta e functie de raspunsul pe care l-as obtine. Cat priveste faptul nu s-ar putea exclude de la mostenire nepotul stiu foarte bine. Dar asta ar fi in situatia in care nu s-ar actiona. Daca eu fac acte in regula pe proprietatile parintilor atata vreme cat ei traiesc, ce probleme ar putea sa apara ulterior?
Daca nepotul este adoptat, pierde orice drepturi de mostenire a familiei naturale, avand drepturi depline la familia adoptatoare.
Daca numele e schimbat pe cale administrativa, atunci se schimba situatia.
Deci, intrebarea era unde si cum aflu aceste lucruri.
Am uitat sa precizez: mama s-a recasatorit, copilul intrand in noua familie cu numele tatalui natural (fratele meu). Schimbarea numelui copilului nu s-a produs imediat ci dupa vreo 3 ani de la casatoria mamei sale.
Ultima modificare: Joi, 18 Septembrie 2014
gi-jane2, moderator
Pai, in momentul in care parintii dvs vor muri si se va pune problema succesiunii veti afla si daca vine sau nu la succesiune.

Inteleg ca pe dvs va intereseaza nu daca nepotul dvs si-a schimbat numele, ci daca dvs puteti investi in proprietatile parintilor dvs ca fiind unic mostenitor sau nu.

Ce nu inteleg este de ce o acuzati pe mama de rea intentie.
Daca sotul mamei a adoptat copilul atunci dvs sunteti unic mostenitor (deci nu vad reaua intentie a mamei), iar daca numele copilului a fost schimbat pe cale administrativa copilul ramane in continuare mostenitor (iarasi nu vad reaua intentie a mamei - poate a fost rau intentionata atunci cand a facut un copil cu fratele dvs afectandu-va mostenirea .... dar pe principiul asta si parintii dvs au fost rau intentionati cand v-au facut un frate ...).

Cea mai simpla cale este sa o abordati pe mama nepotului dvs si sa o intrebati daca nepotul dvs a fost infiat, eventual explicandu-i care este problema dvs in fapt.
Si care e problema de fapt ? :) Mostenirea.. fie nepotul cum o fi si cum l-o chema numai sa nu mosteneasca nimic din ce i s-ar cuveni.
Incheiati doamna, un act de vanzare cumparare cu parintii dvs si va luati de-o grija..sau de mai multe, una ca nu riscati sa vina copilul la mostenire dupa bunici si apoi, nu ati mai avea apoi de dezbatut mostenirea dupa parinti.
Ultima modificare: Joi, 18 Septembrie 2014
gi-jane2, moderator
Constat o malitiozitate extrema pe acest forum! De la ultimii utilizatori -moderatori. Eu in locul dvs. nu as raspunde astfel. Tonul si cuvintele folosite nu isi au locul aici. In fapt, nu ati raspuns concret la intrebarile postate ci, din contra, pare ca ati luat pozitia de avocati ai apararii dreptului unei foste sotii. Sotie care, nu degeaba a rupt relatiile cu familia noastra, brusc si imediat dupa decesul fratelui meu.
Dvs. nu stiti, si probabil, aici nu intereseaza pe nimeni, toate dedesubturile si framantarile celor care intreaba pe forum.
Fosta sotie se face vinovata de moartea fratelui meu iar copilul al doilea s-a nascut la cateva luni de la moartea fratelui meu. Asta va spune ceva???
De ce aruncati cu pietre in cine nu trebuie? Cum puteti judeca atat de superficial lucrurile?
E normal si firesc (cine nu ar simti la fel ca mine) sa nu doresti sa imparti nimic cu cineva, de vreme ce ti-a adus in suflet o astfel de durere si pierdere.
Nu am nimic cu copilul (nepotul) dar nici nu mi-as dori sa impart din ceea ce , potential, as avea pentru copiii mei. De ce sa dau cuiva care, nu numai ca nu are niciun merit, din contra, ar trebui pedepsit pentru faptele lui. Evident, sper ca ati inteles corect, macar acum, ca nu e vorba de nepot ci de mama sa. Care, da, de rea-credinta, ar veni in numele copilului, doar pentru a ne face rau, prevalandu-se de drepturile pe care i le da legea.
Suntem oameni pasnici si cu credinta in Dumnezeu, de aceea este libera. Nu am facut niciun demers pentru a-i dovedi implicarea si vinovatia in moartea fratelui. Si asta, oameni buni, pentru copilul care exista din urma lui!
Cred ca gestul nostru e suficient, lasandu-i copilului macar un parinte, asa cum o fi fiind el. Nu cred sa fie nevoie sa compensam noi, prin ceva material, ceea ce i-a luat sufleteste, fizic si moral, mama.
Copilul e afectat si probabil ca va ramane cu aceasta trauma multa vreme, probabil chiar pe viata.
De ce primesc acuzatii si nu raspunsuri? Penultima postare e chiar ciudata si nu are legatura cu intrebarea. Parca ar fi o chestie personala pe care persoana in cauza si-o rezolva razbunandu-se pe mine, necunoscandu-ma macar.
Din punctul meu de vedere, malitiosii si frustratii nu au ce cauta in astfel de discutii, pe asemenea site-uri. Dar, ca peste tot dealtfel, sunt marii bagatori de samă.
Daca totusi n-aveti alta treaba, va urez s-aveti spor! Dar nu cu mine!
Si inca ceva: nu mai astept niciun raspuns, de asta data!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Schimbarea numelui unui minor rezultat din casatoria anterioara amyamely amyamely Doresc sa stiu care sunt prevederile care reglementeaza schimbarea numelui unui minor rezultat din casatoria anterioara, situatia fiind urmatoarea: Sunt ... (vezi toată discuția)
Lamurire mariana 49 mariana 49 Buna ziua. Am si eu cateva intrebari la care astept si eu un raspuns. Mi-a decedat mama iar noi suntem 3 frati din care unul a fost infiiat de catre bunica din ... (vezi toată discuția)
Buna ziua! doresc o parere autorizata asupra urmatorului aspect: ... vioricadumitrescu vioricadumitrescu Buna ziua! Doresc o parere autorizata asupra urmatorului aspect: Fratele meu a achizitionat un apartament iar mama noastra i-a achitat 75% din valoarea ... (vezi toată discuția)