avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 2013 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Teren mai putin decat in actul de proprietate
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Teren mai putin decat in actul de proprietate

- Am decis sa cumpar o casa , dar proprietarul nu avea cadastru. Din masuratori, mi-au iesit insa cu 55 mp mai putin decat in titlu (proprietarul imi spusese ca vinde 500mp dar avea doar 445 mp in teren) . Atunci nu puteam chema in instanta vecinii alaturati pentru a avea o sansa sa mai castig cativa mp, deoarece aveam nevoie urgenta de cadastru, ca sa pot incheia vanz-cump, altfel proprietarul ar fi putut vinde atcuiva .
La momentul acesta, dupa 2 ani , se mai poate face ceva ca sa-mi recuperez o parte din terenul lipsa , sau nu?
Ultima modificare: Duminică, 17 Aprilie 2016
Laki2000, utilizator
Cel mai recent răspuns: BEJENARU PETRU , Expert judiciar 10:55, 14 Februarie 2017
Depinde de ce s-a vandut. La acel moment puteati incheia alte acte, vanzarea trebuia facuta intr-un anumit mod, redactarea trebuia pregatita pentru actiunile ulterioare, notificarea vecinilor era indicata.
Esti sigur ca fostul proprietar avea dreptul si acte pe tot ceea ce a pretins ca-ti vinde? Sau ti-a vindut cei 500m2 masurati ochiometric?
Faptul ca la cadastru a iesit mai putin decit a declarat el ma face sa cred ca tu ai semnat ca primarul si nu ai ce lua de la nimeni.
Laki2000 a scris:
La momentul acesta, dupa 2 ani , se mai poate face ceva ca sa-mi recuperez o parte din terenul lipsa , sau nu?

Suntem in prezenta art.1743 Cc, si deci:
1) Trebuie vazut daca vanzatorul mai are teren acolo ca sa va completeze terenul lipsa, adica cei 55 mp.
2) Daca vanzatorul nu mai are teren ca sa va indestuleze, dvs. puteti fie sa obtineti reducerea corespunzatoare a pretului platit, fie sa obtineti rezolutiunea contractului, dar doar daca din cauza diferentei de suprafata, bunul nu poate fi folosit pentru scopul pentru care l-ati cumparat.
Vestea proasta este ca, actiunea estimatorie sau in rezolutiune, poate fi introdusa conform art.1744 Cc, sub sanctiunea decaderii din drept, in termen de un an de la incheierea contractului. An care, din ce spuneti, s-a scurs.
Omul vrea sa recupereze de la vecini, nu de la vanzator. Stie exact ce a cumparat si, cel mai probabil, scrie in actul de vanzare ca a cumparat 500 din acte si 445 din masuratori... sau similar.
Sigur, astea sunt doar presupuneri pe baza experientei, nu sunt consultatii juridice.
Corect !
Ultima modificare: Miercuri, 20 Aprilie 2016
Laki2000, utilizator

Alte discuții în legătură

Intabulare casa pikusz pikusz cum procedez daca in actul de vanzare-cumparare terenul are 500mp la fel sin in Cf-ul, dar acum la intabularea casei construite terenul remasurat are doar ... (vezi toată discuția)
Sfat juridic teren. cum rezolv problema privind o suprafata care nu iese la masuratoare dar apare la vecin? mihaialex01 mihaialex01 am cumparat un teren intravilan 1983- 1800m2 am vandut unui vecin 1984- 500m2 recent am facut acte de proprietate si la cadastru a iesit o suprafata de ... (vezi toată discuția)
Recuperare suprafata teren DanaBrasov DanaBrasov Speta este urmatoarea: am cumparat o casa cu teren, la tara. In contractul de vanzare-cumparare se specifica: \" imobilul (...) impreuna cu suprafata totala ... (vezi toată discuția)