avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1023 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... Datorie unei persoane fizice
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

Datorie unei persoane fizice

Buna ziua.
Va rog sa ma ajutati cu acteva sfaturi. Mama mea a imprumutat de la o persoana o suma destul de mare de bani acum vreo 2 ani de zile, platind lunar o dobanda de 10 % lunar, timp de 2 ani. Pana in decembrie 2008 nu a avut nicio hartie la mana precum ca a imprumutat acea suma.In decembrie 2008 a facut hartia cu sumele,termenul de plata expirand in decembrie 2009.Pe hartia de mana sunt trecute datele ei,suma, data scadanta, angajamentul ca plateste lunar o dobanda de 10 % lunar si plata esalonata a imprumutului .Mama a inpoiat o parte din suma dar restul de bani nu are de unde sa ii mai dea momentan. Nu a garantat cu apartamentul imprumutul. Din hartie reiese ca in caz de neplata se conformeaza legilor in vigoare. Apartamentul in care locuieste cu tatal meu e proprietate privata comuna cu tata dar este ipotecat.I ntrebarea mea este cum am putea sa nu pierdem apartamenul in caz ca persoana respectiva ne actioneaza in judecata.Dc trecem apartamentul pe numele fratelui meu este protejat apartamentul?Cum isi poate recupara persoana banii fara ca parintii mei sa ramana fara casa?Cu poprire pe salariu? Poprirea se face numai pe salariul mamei sau si pe salariul tatalui?
Va multumesc.Astept sfaturi.
Cel mai recent răspuns: Costinel Burca , Contabil 05:15, 20 Septembrie 2009
Dobînda de 10% este ilegală. Orice instanţă din ţară o va anula.

Despre restul problemelor, poate mai tîrziu.
Nu cred ca este o problema,atit de grava, incit sa duca la pierderea apartamentului...
La o eventuala actiune in instanta,cel care a dat inprumut nu va avea cistig de cauza.Dobinda este ilegala si poate fi catalogata ca infractiune.
Subsvriu celor sustinute de av. themis.:)
Va multumesc pt sfaturi.Despre dobanda,este ilegala indiferent de perioada imprumutului? De unde as putea sa citesc despre dobanda?In codul civil?Cum ar tb sa abordam problema?
ba eu cred ca in instanta va castiga , mai ales ca mama dvs a fost de acord si cu plata acelei dobanzi
daca va castiga in instanta , creditorul va putea cere unui executor judecatoresc s-a execute intreaga suma , cum va face executorul are mai multe posibilitati s-a execute proprietatea , s-a puna poprire pe salariu etc dar numai pe al mamei
cei care v-au raspuns mai inainte se refereau la faptul ca nu este o societate de creditare si ar putea fi acuzati de camatarie
dar eu va spun ca sigur va castiga depinde cum vor formula pretentile , vor avea grija sa treaca intreaga suma si nu o s-a spuna niciodata ca reprezinta dobanda la credit
rim a scris:

...... Mama mea a imprumutat de la o persoana o suma destul de mare de bani acum vreo 2 ani de zile, platind lunar o dobanda de 10 % lunar, timp de 2 ani. Pana in decembrie 2008 nu a avut nicio hartie la mana precum ca a imprumutat acea suma.In decembrie 2008 a facut hartia cu sumele,termenul de plata expirand in decembrie 2009.Pe hartia de mana sunt trecute datele ei,suma, data scadanta, angajamentul ca plateste lunar o dobanda de 10 % lunar si plata esalonata a imprumutului .Mama a inpoiat o parte din suma dar restul de bani nu are de unde sa ii mai dea momentan. Nu a garantat cu apartamentul imprumutul. Din hartie reiese ca in caz de neplata se conformeaza legilor in vigoare ................

Potrivit Codului Fiscal , Art. 41 , categoriile de venituri supuse impozitului pe venit
sunt urmatoarele:

a)venituri din activitati independente, definite conform art. 46;
b)venituri din salarii, definite conform art. 55;
c)venituri din cedarea folosintei bunurilor, definite conform art. 61;
d)venituri din investitii, definite conform art. 65;
e)venituri din pensii, definite conform art. 68;
f)venituri din activitati agricole, definite conform art. 71;
g)venituri din premii si din jocuri de noroc, definite conform art. 75;
h)venituri din alte surse, definite conform art. 78.

Art. 42 din Codul Fiscal enumera care sunt veniturile neimpozabile , si nu le-am enumerat ca era prea lung raspunsul , dar persoana de la care s-a imprumutat mama dumneavoastra nu se incadra .

Avand in vedere faptul ca pe hartia de mana sunt trecute datele ei,suma, data scadanta, angajamentul ca plateste lunar o dobanda de 10 % lunar si plata esalonata a imprumutului ne aflam in cazul savarsirii infractiunii de evaziune fiscala prevazuta si pedepsita de art.9 lit.b din Legea nr.241/2005 .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Imprumut intre persoane fizice diana_2012 diana_2012 In urma cu 5 ani sotul meu impreuna cu 2 \\"prieteni\\", cu care era asociat (el era si administrator ) intr-o firma, au imprumutat o suma de bani de la cineva ... (vezi toată discuția)
Solicitare imprumut, BOGDAN EUGEN BOGDAN EUGEN Salutare, o persoana imi solicita o suma de bani ca si imprumut, aceasta persoana mentioneaza ca nu are cum sa mi plateasca datoria decat in rate, si aceasta ... (vezi toată discuția)
Executare datorii intretinere adaiv adaiv Buna ziua! Va rog din suflet sa ma ajutati cu informatii. Parintii mei locuiesc intr-un apartament in chirie de la Primarie. Au acumulat o datorie mare la ... (vezi toată discuția)