Sunt casatorita de 5 ani si am ramas insarcinata, dar din pacate sotul meu care lucreaza in afara tarii, a dat de bani si nu-si doreste copilul. Decizia mea este de a pastra aceasta sarcina in contextul in care acum 5 ani am renuntat la prima sarcina de dragul lui.
Sotul nu-si doreste acest copil deoarece, sustine el, nu poate face fata psihic vietii de familie si ar dori sa mai amane acest moment. Cu riscul de a renunta la o relatie de aproape 12 ani si de a fi mama singura, nu am de gand sa renunt la acest copil. Sotul ia in considerare divortul din moment ce eu nu sunt dispusa sa fac avort. Mentionez ca in ciuda a tot nu sunt dispusa cu desfacerea casatoriei pe cale amiabila si nici nu doresc sa-i intentez eu divort. Copilul acesta are un tata care sub o forma sau alta va trebui sa-si asume responsabilitatea lui. Eu nu-mi doresc destramarea familiei, nu-mi doresc sa-mi las copilul fara tata si daca are el de gand sa divorteze, sa faca acest lucru si sa si-l asume pana la capat.
Va rog frumos, sa-mi spuneti ce se poate face in acest caz si care e maximul de avantaje pe care il poate obtine si de dezavantaje legale in ceea ce ma priveste.
In cazul in care sotul va dori desfacerea casatoriei, va trebui sa formulati cerere reconventionala in care sa solicitati desfacerea casatoriei din culpa exclusiva a sotului, exercitarea in comun a autoritatii parintesti, stabilirea domiciliului minorului la dvs si obligarea tatalui la plata pensiei de intretinere. De asemenea, daca se va stabili culpa exclusiva a sotului in caz de divort, puteti solicita acordarea de despagubiri.
Articolul 398 Exercitarea autorităţii părinteşti de către un singur părinte.
(1) Dacă există motive întemeiate, având în vedere interesul superior al copilului, instanţa hotărăşte ca autoritatea părintească să fie exercitată numai de către unul dintre părinţi.
(2) Celălalt părinte păstrează dreptul de a veghea asupra modului de creştere şi educare a copilului, precum şi dreptul de a consimţi la adopţia acestuia.
Si acum intrebarea de 100 de puncte: exista motive intemeiate?
In prezent raspunsul este sigur NU (nu de alta dar nu exista copil).
In viitor .... nu avem globul de cristal ca sa putem stii. Asteptati si ganditi-va la autoritate parinteasca exclusiva cand veti ajunge acolo.
Inteleg ca sunteti confuza, oarecum speriata si foarte suparata.
Realitatea este ca dvs va doriti un copil si sotul dvs nu (nu si-a dorit, nu isi doreste si v-a comunicat clar acest lucru, atat in prezent cat si in trecut).
Nici unul nu aveti dreptate si amandoi aveti dreptate.
Dvs aveti dreptate sa va doriti un copil, el are dreptate sa nu isi doreasca unul.
Dvs nu aveti dreptate sa ii impuneti lui sa fie tata, el nu are dreptate sa va impiedice pe dvs sa fiti mama.
Nu o sa aveti nici avantaje nici dezavantaje legale,divortul se va solutiona ,o sa obtineti o pensie de intretinere in functie de veniturile sotului si atat.Succes.