avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 768 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... abuz din partea bancii
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

abuz din partea bancii

Buna dimineata! Va cer un sfat in legatura cu un credit ipotecar pentru care am depus documentatia la o banca in data de 26 ianuarie 2016. Juristii bancii au analizat documentatia proprietatii timp de 1 luna dupa care au mai cerut dovada terenului de sub balconul construit ulterior. Au primit si dovada. Au mai trecut 10 zile, pana in data de 8 martie cand s-a facuta evaluarea. In data de 16 martie am semnat cererea de creditare si formularele pentru asigurarea de viata. Din aceasta data, agentul bancii mi-a spus in fiecare zi, timp de o luna, ca mai dureaza inca 1-2 zile pana la aprobare. Intre timp mi-a expirat promisiunea de vanzare si 2 anexe la aceasta promisiune. Am facut la sediu - sau in centrala - 3 sesizari pentru a afal stadiul dosarului au raspuns la ultima, dupa 10 zile, adica vineri saptamana trecuta, spunand ca totul este ok! se mai analizeaza doar rezidenta sotului meu, care este cetatean strain si are rezidenta temporara in Romania. In data de 16 martie, mi-au cerut inca un act prin care sa dovedesc rezidenta sotului meu, dar m-am interesat la IGI si nu exista inca un act. Certificatul de rezidenta este singurul act ce il primeste un cetatean strain. Am rugat agentul bancii sa imi spuna ce tip de act sa le aduc si de la ce institutie ...mi-au raspuns ca eu trebuie sa stiu si e treaba mea de unde il iau. Trebuie sa aiba pasaport.. ori, sotul meu nu trebuie sa aiba pasaport si nici nu are cum, nefiind cetatean roman...Neavand acest act suplimentar pentru a certifica rezidenta, a ramas sa verifice ei acest lucru. #-o. Cand am depus actele in ianuarie, mi s-a spus ca analizarea dosarului dureaza 2-3 saptamani. Nu mi s-a dat nici un preacord la credit, spund ca avantajul este ca atunci cand imi dau acordul, imi dau si banii in aceeasi zi. Eu, in situatia asta pot pierde avansul dat vanzatorului, care deja si-a pierdut rabdarea X-(. Sesizarile mele facute in centrala pentru a afla stadiu dosarului nu au ajuns undeva mai sus, ci tot la agentia cu pricina. Cei din centrala transmit sesizarea mea la agentie, urmand ca agentia sa ma contactez. Am incercat sa descriu situatia mai pe scurt...mai adaug ca, eu am curtat aceasta banca din luna decembrie 2015, au studiat toate actele inca de atunci. Erau ok. M-au hipnotizat, pur si simplu, spunandu-mi mereu ca mai dureaza inca 1-2 zile.
Este un abuz grosolan.
Acum trei sapatamani am depus actele la alta banca, de unde am primit acordul pentru credit in 2 zile, dar acest apartament pe care vreau sa il cumpar este intabulat ca spatiu comercial, ori pentru persoanele fizice nu se ofera credit decat pentru achizitionarea de spatii de locuit. Nu stiu daca este o regula generala, sau aplicata doar la cea de a doua banca. Am depus vineri alta documentatia pentru a achizitionarea acelasi spatiu , dar pe PFA. Am schimbat cumparatorul. Astept aprobarea. Nu stiu cat mai asteapta vanzatorul, care deja este disperat. Promisiunea mea de vanzare expirata.



.
Cel mai recent răspuns: Daria8 , utilizator 16:42, 7 Mai 2016
Abuzul bancii il puteti reclama ANPC printr-o reclamatie on-line.
[ link extern ] /

BNR nu poate sanctiona bancile in raporturile cu clientii deoarece sunt entitati private dar puteti trimite sesizarea si acolo pentru a vedea punctul lor de vedere. Cel putin pot declansa o actiune de investigatie privind conditiile de creditare.
Doar toata ziua se plange guvernatorul ca romanii nu mai sunt dornici sa acceseze credite imobiliare din cauza legii darii in plata!
Dupa ce clientii pun la dispozitie toate documentele solicitate posibile si imposibile, sa vada si el ce piedici pun bancherii in obtinerea creditelor!

In cazul in care apartamentul este intabulat la spatiu comercial vanzatorul poate radia sarcina din cartea funciara si sa revina la destinatia de locuinta. Altfel se va plati impozit marit conform prevederilor noului cod fiscal.

Buna dimineata. Multumesc pentru sfat. Sa fie atat de simplu? |Si rapid? Pentru radierea din cartea funciara nu trebuie solicitata revenirea la spatiu de locuit si la primarie, de unde s-a obtinut autorizatia de functionare ca spatiu comercial dupa care facut din nou cadastru si intabularea?

Este din nou o operatiune de durata, vanzatorul nu mai este dispus dupa cateva luni de asteptare. Daca nu reusesc sa cumpar eu acest apartament se teme ca e in dezavantaj daca nu mai este spatiu de locuit.

Ma sfatuiti, sa scriu la protectia consumatorului cat mai repede sau mai astept in ideea ca poate se aproba acest credit in 1-2 zile, cum zicea domnita.

Daca anunt acum protectia consumatorului, ce se intampla cu creditarea mea in curs?

Ei nu se gandesc ca in acest ritm zeci de oameni pierd avansul???? Pe mine m-a asteptat 3 luni, dar posibil alt vanzator, dupa ce expira promisiunea de vanzare sa renunte.

La unele banci creditarile sunt la mila Domnului. La alta banca am obtinut aprobarea in 2 zile. Minunat.
Dupa mult discutata lege a darii in plata acum bancile sufla si in iaurt, sana, kefir, braga sau alte lactate pana sa aprobe un credit.

Este o reactie similara dupa ce DNA a inceput sa ii adune pe primari sau functionari din primarii in grupuri organizate si nimeni nu mai semneaza pentru obtinere de fonduri europene pentru investii din teama sa nu isi schimbe spatiul de locuit cu unul la comun.;)

Sesizarea ANPC nu influenteaza sub nicio forma formalitatile de obtinere a creditului, ANPC-ul este obligat sa investigheze cele sesizate si sa ia masuri in consecinta, daca se impun.

Adica in cazul in care se constata ca banca a impus niste conditii abuzive pentru obtinerea creditului, impunerea unor comisioane sau solicitarea unor documente care nu isi au rostul (de ex. adeverinta de la ambasada ca sotul este cetatean al tarii in care s-a nascut sau altele asemenea) ANPC-ul poate aplica sanctiuni.

Pentru schimbarea destinatiei apartamentului in spatiu de locuit trebuie urmata procedura similara schimbarii destinatiei n spatiu comerciala dar invers.

Gasiti cateva informatii privind procedura schimbarii aici
www.avocatnet.ro/content/for...
si aici (la cartea funciara)
[ link extern ]

Pe banci nu le intereseaza faptul ca clientii au promisiuni de v/c semnate in care exista obligatii de pierdere a avansului in cazul nefinalizarii tranzactiei.
Nu i-a obligat nimeni sa solicite obtinerea unui credit de la banca.
Ultima modificare: Marți, 19 Aprilie 2016
cyan, moderator
Buna dimineata,

Nu au cerut documente care nu isi au rostul, au taragant doar finalizarea, spunnad ca acordarea unui credit e o treaba serioasa si trebuie bine studiata.

Eu le-am prezentat actele in decembrie 2015 si le-am depus in ianuarie 2016 deoarece trebuia facut noul cadastru care sa includa modificarile facute. Ori din ianuarie pana in aprilie, imediat chiar suntem in luna mai, este un termen extrem de mare.. .

Si la cea de a doua banca, nu stiu daca pot da nume, au cerut un act care sa confirme rezidenta sotului meu in Romania,probil se cer 2 acte, nu sa dovedeasca faptul ca este strain.
La fel nu am avut de unde sa duc acest act si au facut ei probabil investigatii, cert este ca mi-a dat in scris aprobarea creditului dupa 2 zile. Nu s-au lovit de acest document fara nume.
Am spus documente "fara rost" in ideea de a prelungi "fara rost" acordul pentru obtinerea creditului.
Analiza unui dosar nu poate dura mai mult de 30 de zile oricati clienti ar avea banca.
Pana si autoritatile si institutiile publice au termen de 30 de zile pentru a raspunde unei sesizari.
Cate dosare pot fi in lucru zilnic intr-o banca, 50, 100? Nici atatea, cel mai probabil pana in 10 sau 20. Nu lucrez in vreo banca dar imi dau cu parerea, nu am vazut sa fie cozi la intrarea in banci.
Banca trebuie sa aiba o grila de evaluare. Big deal, bifeaza un opis si apoi acorda punctaje, 1 pct, 2 pct, etc. ce poate fi atat de greu? Eu l-as completa si cu ochii inchisi daca as analiza zilnic dosare pentru acordarea de credite.
Un angajat ar putea analiza un dosar in maximum 2 ore si poate da un raspuns privind incadrarea intr-un anumit punctaj.
Daca o banca poate analiza un dosar in 2 zile iar alta nici dupa 3 luni nu e in stare atunci e o problema la banca aia.
Ei se fac ca ne platesc, noi ne facem ca muncim!

Alte discuții în legătură

Credit prima casa - pierd avansul din cauza bancii catalin182 catalin182 Buna ziua, In urma cu 2 luni am inceput sa depun actele pentru a obtine un credit prima casa la bank. In urma analizei preliminare rezulta ca ma incadrez fara ... (vezi toată discuția)
Buna ziua ! vin si eu cu o intrebare pe data de 18 noiembrie 22 s-au ... trocadero2022 trocadero2022 Buna ziua ! Vin si eu cu o intrebare Pe data de 18 Noi 22 s-au depus actele in vederea obtinerii unui credit imobiliar ipotecar la banca iar pe data de 19 ... (vezi toată discuția)
Refuz/probleme incheiere contract vanzare/cumparare cristiana_h cristiana_h Buna ziua, As dori cateva opinii cu privire la demersurile ce se pot face in urmatoarea situatie: - in 17 aprilie vizionat oferta imobiliara prin ... (vezi toată discuția)