avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 696 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Confuzie in ceea ce priveste cerere de chemare in ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Confuzie in ceea ce priveste cerere de chemare in judecata pentru exercitarea autoritatii parintesti.

Buna seara.In urma cu putin timp am primit o cerere de chemare in judecata prin care reclamanta,referindu-ma la mama copilului meu imi solicita urmatoarele :
a)Exercitarea autoritatii parintesti in comun;
b)Stabilirea locuintei fiicei mele in temeiul art. 400;
c)Obligarea mea la plata unei pensii alimentare in cuantum de 1/2 din salariul meu;
d)Obligarea mea la plata cheltuielilor de judecata,pentru urmatoarele motive... Si ca motive invoca foarte multe acuzatii pe care nu le poate dovedi,pentru a ma denigra.Solicitarea si lista motivelor se incheie cu "In drept,art 398,400 si 503 N.C.civ."

Am observat ca invocand art. 398,practic solicita ca autoritatea parinteasca sa fie exercitata de unul dintre parinti,mai exact de catre mama.

Intrebarea mea este: Daca la punctul a) al solicitarii mentioneaza ca ar dori ca exercitarea autoritatii parintesti sa se faca de ambii parinti,de ce ar invoca art. 398 la finalul solicitarii.Este vorba despre o greseala sau este pur si simplu o strategie? Care din cele doua puncte ar fi prioritare si de care s-ar tine cont?

Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 13:14, 21 Aprilie 2016
Greşeală de tipar! Fie în loc de "unică" a trecut "comună". fie în loc de 397 a trecut 398.Nu vpă faceţi griji, doamna cere ceea ce doreşte, instanţa dă ce vrea instanţa. Dumneavoastră scrieţi întâmpinarea şi cereţi ceea ce vreţi dvs.
Buna seara.Va multumesc mult pentru raspuns!Daca nu am fost casatoriti,referindu-ma la mama copilului si la mine,art 397 se poate aplica? Am observat ca mentioneaza ceva in legatura cu divortul.Sunt un pic confuz,deoarece am consultat deja un avocat(am semnat si un contract cu un onorariu destul de piperat) si mi-a spus clar ca intentia reclamantei este de a-mi elimina dreptul de a lua decizii asupra copilului insa vroiam sa ma asigur.Contextual judecand,ma gandesc ca daca ar fi invocat corect art 398,structura solicitarii de la punctul a) ar fi trebuit sa fie urmatoarea :Exercitarea exclusiva a autoritatii parintesti.Ori pana la "Exercitarea autoritatii parintesti in comun" este o diferenta care ar fi atras atentia.Din punctul meu de vedere,probabilitatea de a fi gresit invocand art 398 in loc de 397 este mult mai mare.
Am observat ca mentioneaza ceva in legatura cu divortul.

Art. 505

(2) Daca parintii copilului din afara casatoriei nu convietuiesc, modul de exercitare a autoritatii parintesti se stabileste de catre instanta de tutela, fiind aplicabile prin asemanare dispozitiile privitoare la divort.

daca aveti doar un copil, e greseala si la punctul c, pensia ce se va stabili nu poate depasi 1/4 din salariu.
Dvs cereti sa exercitati autoritatea parinteasca in comun.
Cred ca intentia femeii este sa ceara sa exercite singura autoritatea parinteasca,insa ori a facut singura cererea si nu si-a dat seama ce a scris, ori avocatul ce il are a facut copy- paste dupa o alta actiune si a adaptat doar o parte din cerere, situatiei :)
Cititi si dvs intampinarea pe care v-o redacteaza avocatul inainte de a o depune, faptul ca ati platit un onorariu piperat, nu va garanteaza o intampinare fara greseli.
Ultima modificare: Joi, 21 Aprilie 2016
gi-jane2, moderator
In primul rand, daca avocatul nu v-a lamurit, mai cautati inca o opinie. Degeaba un avocat e bun, daca nu e compatibil cu dv. in gandire, veti avea sfaturi proaste, nepotrivite pentru dv.
In al doilea rand, strict juridic, ati sarit o parte importanta din actiunea primita: motivarea. In motivare gasiti ce anume trebuia sa fi scris mama la pct. 1. Sau la primul articol referitoare la temeiurile de drept.

Eu unul, as cere o lamurire daca lucrurile nu ies destul de clar sau, macar, as aminti in intampinare.
Inca odata, fiti sigur ca plecati lamurit de la avocat sau ca aveti posibilitatea de a suna sau scrie pentru lamuriri. Fiti sigur ca ce scrie el in intampinare este in acord cu gandirea dv.
Apărarea trebuie făcută pentru custodie exclusiva în primul rand.
La judecata veți afla ce vrea dar pana atunci trebuie sa faceți întâmpinarea sau ce vreți sa faceți.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Custodie totala in cazul unui minor rezultat in urma concubinajului cristina_2014 cristina_2014 Buna ziua, Tatal doreste sa imi cedeze custodia copilului in totalitate. Se poate face acest document la notar, astfel incat eu ca mama sa am custodia ... (vezi toată discuția)
Gemenii intr-un divort dointza dointza Buna seara, cazul surorii mele vin cu intrebari , pe scurt fostul meu cumnat a deschis diortul , sora mea ( facand tratamente 9 ani sa aibe copii , sunt ... (vezi toată discuția)
Incredintare copil minor costelusi costelusi Buna, As dori sa stiu, daca Judecatoriile din Bucuresti au inceput sa ofere copiii minori spre incredintare ambilor parinti, adica 2 saptamani la mama, doua ... (vezi toată discuția)