avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1199 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... contract neinregistrat la ITM
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

contract neinregistrat la ITM

Buna ziua!
Pb. mea e urmatoarea:
Am preluat in iulie 2009 o firma. Imediat dupa preluare am fost chemata la ITM pt. solutionarea unei sesizari.
O persoana a depus o sesizare la ITM ca ar fi avut contract de munca pe 2 ore ca si contabila la firma respectiva in perioada noi. 2008-ianuarie 2009, contract pe care fostul administrator al firmei nu l-a inregistrat. A depus si o copie dupa contractul respectiv. In documentele firmei nu apare nicaieri semnatura respectivei contabile, ba chiar in martie firma are o notificare de la Finante cum ca nu ar fi fost depuse situatiile financiare pe ultimul trimestru al 2008.
La ITM am primit un avertisment si ca masuri plata salariului doamnei si a contributiilor aferente pe perioada respectiva.
Ce solutie am eu in situatia data? Inteleg ca fiind noul administrator eu trebuie sa raspund, desi in perioada respectiva nu am avut nici un fel de legatura cu firma.

Va multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: CLASOR CONSULT , Consilier juridic 15:44, 22 Ianuarie 2010
1. Daca a lucrat efectiv la firma, si exista dovezi, trebuie sa o platiti, mai ales ca a verificat si ITM si a constatat ca a lucrat.
2. Dar nu o puteti plati legal daca nu are CIM inregistrat la ITM. ITM trebuia, prin actul de control, sa va dea o amenda pentru neinregistrarea CIM si sa il inregistreze pe acesta retroactiv.
3. Dvs. ati preluat firma si cu bune si cu rele. Platiti toate oalele sparte si apoi va intoarceti cu pretentii asupra fostului administrator pentru a plati sumele pierdute din cauza neglijentei sau nepriceperii lui. Aici consultati juristul firmei (sau un consilier juridic sau avocat).
CIM al doamnei contabile trebuie sa fie semnat si stampilat de fostul administrator,daca da intrebati-l pe respectivuv ce sa intamplat ?,pt ca s-ar putea ca in aceeasi zi printr-un act aditional la acel contract sa se fi renuntat la serviciile doamnei contabile,deacea nu apare nimic semnat si depus de respectiva persoana ,si atunci nu mai avea rost sa -l inregistreze la ITM.Pana una alta ii acordam prezumtia de nevinovatie administratorului sau doamnei contabile pentru ca si dansa putea avea stire de acel act dar sa faca abstractie de el .Trebuie neaparat intrebat...
ITM nu este instanta sa decida ce,cum,cate salarii platiti dv.da ei dau un avertisment ...si atat.,asa ca aveti dreptul sa nu platiti pana la clarificarea situatiei de fapt.
Dupa ce aflati aceste detalii veti stii cu siguranta ce trebuie facut.
Succes.

Alexandra.
ITM poate sa dispuna masurile acestea, dar neindeplinirea lor este sanctionabila doar prin amenda.
Nu poate sa va oblige la o plati drepturile salariale. Contabila in schim va poate actiona in instanta pentru palat drepturilor salariale si atunci veti fi obligat sa le platiti in urma unei hot.jud.

Cand a venit ITM in control, in afara de acel contract neinregistrat la ITM, s-au mai gasit ceva dovezi ale muncii ei acolo?
Exista un dosar de personal in care aveti si alte documente, acte aditionale?

Ma intreb de ce ce din nov 2008 -ian 2009, respectiva contabila nu a facut nici-un demers sa isi primeasac salariul??
Daca nu gasiti dovezi ale muncii ei acolo, pentru ca o cantabila nu poate munci fara s lase "urme", eu v-as prpune sa ii faceti pontaj pe 0, absenta in aceasat perioda in care ar fi avut contract, inregistarti contractul, declaratiile, si gata

Cautati amanuntele acestei situatii la fostul administartor. Cand ati preluat firma trebuie sa vi se predea taiate dosarele de personal, acesta unde a fost?
Ceva e putred in Danemarca, nu vi se pare?
Dupa pararea mea (ca student la drept si administrator de firma) trebuie sa platiti salariile impreuna cu contributiile si taxele aferente, fiindca sunteti in momentul prezent administratorul firmei ... insa aveti drept de regres contra administratorului precedent, adica puteti sa cereti de la persoana respectiva sumele care ati platit sau puteti sa va adresati proprietarului precedent a firmei respective (s-ar putea sa fie aceiasi presoana ca si administratorul) si sa-l cereti lui banii pe temeiul garantiilor pentru viciile ascunse a bunului cumparat. Eu am impresia, ca neinregistrarea unui contract de munca la ITM este un viciu ascuns, fiindca este foarte greu de descoperit.

Se pune in acelasi timp si problema, daca persoana angajata nu a fost oare platita ilegal, ce ar explica, de ce persoana respectiva nu a factu pana acuma demersurile necesare pentru obtinerea salarului. In acest caz administratorul precedent raspunde si penal.
ITM-ul nu a dispus si inregistrarea acelui contract ? ... Daca nu , atunci nu aveti cum s-o platiti pe doamna contabila impotriva careia va puteti indrepta daca Finantele va amendeaza pentru nedepunerea situatiilor financiare pe ultimul trimestru al anului 2008.

Alte discuții în legătură

Inregistrarea unui contract de administrare greekletter greekletter Buna ziua. Va rog sa ma ajutati sa aflu raspunsul la cateva intrebari. S-a mai discutat in forum in jurul temei, dar niciodata nu pe intebarile pe care ... (vezi toată discuția)
Angajatorul nu a inregistrat cm la itm la momentul incheierii lui cu angajatul .ce se mai poate face? nsemeniuc nsemeniuc Buna ziua. Problema : la 31.03.09 a incetat CM ,prin acordul partilor. Din aprilie s-a incheiat CM cu 2 ore/zi ,cu o alta firma bineinteles, firma care nu ... (vezi toată discuția)
Operator facturare Iris30 Iris30 Salariatul unei firme de contabilitate poate emite facturi (in calitate de operator) pentru un client de al sau, in conditiile in care administratorul ... (vezi toată discuția)