avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1486 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensie invaliditate
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensie invaliditate

Buna ziua,
O persoana, angajata cu CIM, momentan aflandu-se in investigatii medicale, dupa ce va avea toate actele medicale, poate depune direct dosarul la comisie pentru stabilirea gradului de invaliditate sau trebuie ca mai intai sa intre intr-o perioada de concediu medical?
Si tot aceeasi persoana, a fost candva in concediu pentru ingrijirea copilului, in cartea de munca este mentionata perioada dar nu si cuantumul indemnizatiei. In acest caz cum se calculeaza punctajul pentru perioada respectiva?
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 16:10, 6 Mai 2016
Pentru pensie de invaliditate trebuie sa existe decizia comisiei medicale de pe langa CJP pentru incadrare in grad de invaliditate. Decizia de invaliditate se poate emite dupa consumarea CM de 180 de zile.
Daca nu sunt mentionate veniturile pe perioada de care amintiti trebuie sa solicitati adeverinta de la firma.
In perioada respectiva persoana in cauza nu era angajat cu CM ci a avut contract/conventie direct cu Casa de Pensii.
1. Se poate beneficia de pensie de invaliditate oricand, daca medicii vor decide incadrarea intr-un grad de invaliditate.

2. - Incadrarea intr-un grad de invaliditate se face prin decizie emisa de medicul expert al asigurarilor sociale, de pe langa Casa de Pensii, avand in vedere si documentele medicale emise de medicul specialist care asigura asistenta medicala.
- Medicul expert al asigurarilor sociale va dispune daca este sau nu nevoie de anumite investigatii medicale sau de internari in spital si pe ce perioade.

3. - Nu e nevoie sa fie inregistrat in carnetul de munca cuantumul indemnizatiei pentru concediu crestere copil (CCC).
- Aceste date au fost transmise de ANPIS (cea care aproba si plateste indemnizatia pentru CCC) la Casa de Pensii.

4. - Perioada de CCC nu este stagiu de cotizare la pensie (nu s-a platit contributia pentru pensie) dar este perioada asimilata stagiului de cotizare la pensie.
- Aceasta inseamna ca perioada de CCC se adauga stagiului de cotizare iar la calculul punctajului lunar se utilizeaza 25% din salariul mediu brut lunar pe economie din perioada respectiva.


Ultima modificare: Vineri, 6 Mai 2016
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensionare pe caz de boala andra_georgi2002 andra_georgi2002 Buna ziua, va rog sa imi spuneti cum se calculeaza pensia pe caz de boala. In functie de salariul net pe ultimele 6 sau 12 luni, sau venitul pe aceasta ... (vezi toată discuția)
Somaj dodorel62 dodorel62 Buna seara . Am varsta de 53 de ani si un stadiu de cotizatie de 33 de ani.dintre acesti ani lucrati ,unii sunt de grupa 1,unii grupa 2,altii fara grupa ,iar ... (vezi toată discuția)
Concediu medical dupa spitalizare dan_popa40 dan_popa40 Buna ziua ! Va rog, sa-mi spuna cineva, unde pot prelungi concediu medical ? A fost emis concediu medical de 21 de zile la externare, cod 14, neoplazii. A ... (vezi toată discuția)