Buna ziua,
As dori sa va retin atentia cu o intrebare. Luna trecuta, am avut parte de un accident rutier in UK; am fost pasagera si din nefericire, m-am aflat pe locul in care impactul s-a resimtit puternic. S-au mobilizat si astfel am ajuns la spital, "scapand" cu mana fracturata in mai multe locuri si cu multiple cusaturi pe fata. Asadar, am trecut printr-o operatie de lunga durata si a fost nevoie de spitalizare pentru alte sase zile. Problema mea, de aici începe. Cei de la spital au spus ca s-a discutat cu cei din tara pentru ca acestia sa-si dea acordul de a ma trata (bine, aveau de ales între a ma trata si a ma lasa sa mor) si acum, se pare ca intampina probleme cu obtinerea unui formular de la Casa de Asigurari de Sanatate. Am inteles ca ar fi vorba despre S2, dar, din cate stiu acesta este necesar pentru asigurarea unor tratamente in strainatate care nu se pot efectua la noi in tara. Asta inseamna ca nu-l vor obtine niciodata iar pe ei ii intereseaza decontarea spitalizarii. Nu cunosc legislatia Marii Britanii si nici nu stiu ce se poate face in acest caz. Desi sunt asigurata, aceasta este valabila pe teritoriul tarii. Din nefericire, dar fiind faptul ca erau doar patru zile de petrecut acolo, nu mi-am facut nici asigurare de călătorie. Trebuie sa precizez faptul ca soferul care conducea masina in care ma aflam a fost vinovat, acesta intrand pe contrasens. Daca cineva a trecut printr-o situatie similara si ma poate ajuta cu informatii de natura juridica, il rog sa o faca. Multumesc!
Nu vad pot da un sfat concret, dar ca informatii generale, Marea Britanie cunoaste trei sisteme de drept (Anglia + Tara Galilor impreuna, Scotia si Irlanda de Nord), care sunt drept comun sau drept mixt (combinatie de drept comun cu drept continental, in Scotia).
Vina pentru accident o poarta dupa cat se pare soferul si va trebui sa va constituiti parte civila intr-un proces in drept penal contra lui desfasurat in Marea Britanie, unde ii puteti cere despagubiri. Spitalul v-a tratat pe dvs. deci dvs. sunteti buna de plata si dvs. aveti o datorie catre spital. Daca spitalul va fi dispus sa recupereze datoria din tara dvs. de domiciliu ramane de vazut, in orice caz daca mai puneti piciorul in Marea Britanie ati putea avea probleme. In privinta compensarii tratamentului de catre asigurarile din Romania, ramane de vazut in ce masura ele ar fi obligate la aceasta compensare, asta este o problema de drept romanesc si o puteti dezbate cu un avocat roman.
In concluzie, dvs. aveti o datorie la spital si dupa ce o platiti puteti folosi chitanta pentru a formula pretentii la compensarea ei fie de catre vinovat, fie de catre asigurarile din Romania. Ramane de vazut in ce masura un judecator britanic va va acorda astfel de daune, atentie ca un proces din Marea Britanie poate dura mult, iar avocatul poate costa mai mult decat ati avea de platit la spital si nu este garantat ca va veti recupera costurile judecatii de la vinovat.
Nu cunosc in ce masura ati avea sanse de a obtine daune in Romania printr-un proces romanesc indreptat asupra vinovatului, in lipsa unei condamnari penale obtinute in Marea Britanie. Iar sansele de a porni un proces penal contra lui in Romania le consider neglijabile.
Ar trebui sa discutati cu cineva din Anglia si sa va explice cum merg treburile pe acolo in caz de accident. Daca soferul vinovat are asigurare RCA aceasta ar trebui sa acopere cheltuielile, dar depinde cum sunt acolo legile si daca soferul avea asigurare. Discutati cu o firma de asigurari auto din Anglia si poate una din Romania care are legaturi si in Anglia.
Nu, nu e corect sa discute cu o firma de asigurari oarecare, ci doar cu cea la care era asigurat soferul. Ca alte firme ii vor raspunde ca nu e treaba lor sa ii compenseze daunele.
Eu stiam ca un cetatean al UE beneficiaza de asistenta medicala de urgenta gratuita neconditionata pe teritoriul altei tari UE, este un mecanism de compensare. Aveati cardul european de sanatate?