avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 771 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Protecţia consumatorului, ... Ajutor: Contract abuziv ?
Discuție deschisă în Protecţia consumatorului, garanţii şi probleme asociate produselor şi serviciilor

Ajutor: Contract abuziv ?

Bună ziua !

Azi, pe la 10:00 a.m. am fost sunat de un număr necunoscut. Crezând că poate e cineva pe care-l cunosc si care poate si-a schimbat numărul, îi răspund.
"- Alo?
- Alo, buna ziua! Sunt X (nici nu mai stiu cum a zis ca o cheamă fiindcă vorbea foarte repede, era o femeie) de la Banca Transilvania si as dori sa va pun câteva întrebări.
- Buna ziua ! Am zis asa, pe fundal ca nici nu mi-a dat măcar dreptul la replică.
- dl. Xulescu ?
- Da.
- Iarasi foarte grăbită. Dupa cum v-am zis, sunt de la Banca Transilvania si ati fost ales sa faceti parte din noul program de asigurări de sănătate. As dori sa va spun ca discutia aceasta, dl. Xulescu, este înregistrată, pentru binele dvs. dle. Xulescu, sunteti de acord ?
- Da, sigur.
- Multumesc, dle. Xulescu. Cum spuneam, este vorba despre un program de sănătate la care ati fost ales.
Pentru moment vreau sa va pun trei întrebări, dle. Xulescu, sunteti de acord ?
- Da, sigur.
- Bine dle. Xulescu.
1. Ati urmat tratament cronic in ultimii trei ani ?
2. Va stiti bolnav de HIV, cancer etc. ?
3. Va stiti cu nu stii ce boala ?
Care este răspunsul la aceste întrebări, fle. Xulescu ? Daca fie si la una singura răspunsul este da, atunci, îmi pare rau, nu va puteti încadra.
Ati inteles dle. Xulescu ?
- Da... dar... Si nici nu mai apuc sa zic ca îmi zice.
- Foarte bine, dle. Xulescu.
- Nu, nu am nici o boala nimic.
Dar părea ca nu a interesat-o rasunsul si mi-a zis scurt:
- Multa sănătate in continuare dle. Xulescu.
- Mulțumesc!
- Programul la care va ziceam ca ati fost selectat se numeste (ceva cu Med ceva, nu am retinut)... Si este un program privat de asigurări de sănătate la care ati fost ales sa participati, cu numai 25 de lei pe luna veti beneficia de servicii medicale in caz ca bla, bla, bla.
Va mulțumesc !
O zi bună !
Si, după ce mi-a zis toate astea in doar câteva secunde, da sa închidă si eu o întrerup:
- Auziti ? Mă scuzati, da' eu nu vreau sa fac parte din nici un program privat de sănătate.
Si îmi zice, vadit mulțumită si nederanjata de replica:
- Am inteles dle. Xulescu, multumesc, o zi bună!
Si a închis."


Data fiind duscutia de mai sus. Se poate sa mă oblige sa plătesc cei 25 sau 35 de lei pe luna desi eu nu sunt de acord cu asta ?
Adica, mă gândesc, dacă eu mă trezesc cu plata lunara la asa ceva si ma duc la OPC sau la politie, nu are cum sa folosească aceasta convorbire înregistrată si bineinteles modificata ca si cum eu as fi fost de acord cu ce zice ea ?
Din ce se observa îmi repeta numele cu fiecare fraza ca sa se vadă pe inregistrare ca vorbeste cu mine, si practic nu trebuie decât sa taie partea de la final de dupa bună ziua, acolo unde ii spun eu ca nu vreau programul respectiv de care spune ea.
Mai rau, sa mă trezesc dupa cativa ani ca sunt dator cu nu stii cati bani pentru programul asta privat si sa îmi arate ca dovada înregistrarea, cu partea de dupa ce zice ea buna ziua, tăiată, bineînțeles.
Ce credeti ? E posibil ?

Unii zic ca e posibil:
danutzu22

Sfat,
Deplasare de urgenta la banca, daca nu esti bun de plata.
"Totusi, operatoarea Raiffeisen i-a spus lui Marius ca va trebui sa rezilieze contractul pentru a nu mai plati rata lunara. Dupa ce a sunat si la furnizorul serviciilor de asigurare, Alico, acolo i s-a spus ca acest contract se deruleaza in baza acordului sau telefonic si ca drept dovada exista discutia inregistrata. "Dar eu nici nu am semnat contractul si nici nu l-am trimis", explica Marius, care adauga ca, in calitate de client Raiffeisen, nu se mai simte protejat. "
sursa,
[ link extern ]
Practica nu este una noua,
[ link extern ]
Societatile de asigurari viseaza de ani bani sa-si vanda produsele la pachet cu servicii bancare - "bancassurance".
Bancile chiar vor promova pe orice cale asigurarile de orice fel pentru simplu motiv ca viitorul se anunta cam "negru" si vor obtina venituri din cat mai multe surse.

Sursa: [ link extern ] /
In acelasi fel procedeaza si cei de la Vodafone. In baza unei discutii telefonice, pe parcursul careia, inevitabil, la un moment dat spui "da" pe care ei il interpreteaza ca fiind un acord dat si pe care il folosesc in loc de semnatura, iti fac abonamente pe care nu le-ai solicitat niciodata sau iti adauga optiuni la abonament. Noi ne-a chinuit mai bine de un an si jumatate sa scapam de un abonament pe care nimeni nu-l solicitase, pentru care nu exista contract si pentru care Vodafone nici macar nu livrase o cartela SIM. Interesant este ca, desi nu exista un contract semnat de catre ambele parti, Vodafone factura in fiecare luna abonamentul respectiv. Problema nu s-a rezolvat decat prin rezilierea abonamentului vechi, la care ei adaugasera si acest abonament nesolicitat facturau pe aceeasi factura doua numere. Prin urmare, dupa lungi insistente si discutii cu Vodafone, care nu au dus la niciun rezultat, am reziliat contractul initial cu Vodafone, vechi de vreo 14 ani si am trecut la cartela reincarcabila. Insa aceasta reziliere nu s-a putut face cand am vrut noi, ci la un anumit termen, caci contractele se prelungesc automat, fara ca nimeni sa te intrebe daca mai doresti sa beneficiezi de serviciile lor in continuare, dupa ce perioada de valabilitate initiala a contractului a expirat.
Iris 2011-02-14 13:22:55
Sursa: [ link extern ]

1. Ce parere aveti ?
2. Ce ar trebui sa fac ?
3. Cum ma pot apara ?

Multumesc mult !
Ultima modificare: Vineri, 22 Aprilie 2016
XmasterX, utilizator
Cel mai recent răspuns: XmasterX , utilizator 22:28, 22 Aprilie 2016
XmasterX a scris:

- Auziti ? Mă scuzati, da' eu nu vreau sa fac parte din nici un program privat de sănătate.
Si îmi zice, vadit mulțumită si nederanjata de replica:
- Am inteles dle. Xulescu, multumesc, o zi bună!
Si a închis."

Data fiind duscutia de mai sus. Se poate sa mă oblige sa plătesc cei 25 sau 35 de lei pe luna desi eu nu sunt de acord cu asta ?


Categoric nu.
In primul rand nu exista acord explicit.
Apoi, fiind vorba despre un contract incheiat la distanta ar fi trebuit sa va dea mult mai multe informatii, inclusiv acelea ca in termen de 14 zile de la discutie aveti dreptul de a renunta la contract si cum puteti face asta. Nu poate proba cu inregistrarea si nu o poate falsifica :) SI chiar daca ar putea, pentru suma asta n-ar face-o in mod sigur.

Mai departe, exista aceasta conditie precizata de OUG 34/2014 la art. 8:

(6) În cazul în care urmează să se încheie un contract la distanţă prin intermediul telefonului, profesionistul trebuie să confirme oferta consumatorului, al cărui angajament începe doar după ce acesta a semnat oferta sau după ce şi-a trimis consimţământul scris. Aceste confirmări trebuie făcute pe un suport durabil.
(7) Profesionistul transmite consumatorului confirmarea încheierii contractului, pe un suport durabil, într-un termen rezonabil din momentul încheierii contractului la distanţă şi cel târziu la momentul livrării produselor sau înainte de începerea prestării serviciului solicitat. Respectiva confirmare include:
a) toate informaţiile menţionate la art. 6 alin. (1), cu excepţia cazului în care profesionistul a transmis deja informaţiile respective consumatorului, pe un suport durabil, înaintea încheierii contractului la distanţă;

[ link extern ]
Cititi si dvs.

A fost o domnisoara care si-a recitat poezia si a renuntat cand a inteles ca nu va intereseaza.
Ultima modificare: Vineri, 22 Aprilie 2016
Ares-3, moderator
Multumesc mult !

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ziua mondiala a cartii si a dreptului de autor Talk Partners Talk Partners Dragi prieteni, Pe 23 aprilie este Ziua Mondiala a Cartii si a Dreptului de Autor, ocazie cu care voi organiza prima Conferinta Nationala a Editorilor din ... (vezi toată discuția)
Buna seara - sulta platita, neradiata din cf boldi boldi Buna seara am rugamintea sa ma ajutati.Dupa un proces de partaj mi sa atribuit mie locuinta ,eu trebuind sa platesc o sulta.Plata sultei sa facut in aceeasi zi ... (vezi toată discuția)
Tulburarea linistii locatarilor - legea 61/1991 I0nutz83 I0nutz83 Buna ziua. Avem o problema si v-am ruga sa ne oferiti niste sfaturi daca se poate. In zona unde locuim, chiar langa blocul nostru se executa lucrari ... (vezi toată discuția)