Angajatorul, Opera Nationala, institutie de stat, foloseste intern expresia ”liber de partitura”. Aceasta inseamna ca o persoana, are libertatea/posibilitatea sa nu cante intr-un anume concert pentru ca piesa respectiva nu are nevoie. Sau angajatul cere sa nu cante din varii motive. De excemplu: exista 5 instrumentisti dar piesa necesita doar 4 (ca asa e scrisa).
Binenteles omul vine la munca dar studiaza lucrarile viitoare.
Acum, in teorie nu e nici o problema. In practica e mai complicat ca omul nu e pe scena. Nu canta in spectacol.
Conducerea ca sa ii aprobe „liberul de partitura” fie la cererea angajatului fie la cererea angajatorului ar trebui sa ii dea ceva la mana? o hartie, un act doveditor ca la invoit pe om. ca a aprobat. ?!
Altfel vine sefu si zice: nu ai fost la lucru, nu esti pe scena....3 zile de repetitii absent, la revedere.
Sau o inspectie care intreaba de ce x nu e pe scena?
Angajatul degeaba face o cerere sa i se aprobe liberul daca nu primeste un act ca a dat cererea. Seful o poate arunca si zice ca nu a primit-o, deci nu a aprobat.
”Timpul de muncă reprezintă orice perioadă în care salariatul prestează munca, se află la dispoziţia angajatorului şi îndeplineşte sarcinile şi atribuţiile sale, conform prevederilor contractului individual de muncă, contractului colectiv de muncă aplicabil şi/sau ale legislaţiei în vigoare.”
În teorie, angajatul trebuie să se afle la locul de muncă, să fie pontat și să-și desfășoare sarcinile și atribuțiile de serviciu, chiar dacă nu este pe scenă, sau la acele repetiții. În mod normal un salariat poate fi învoit, dar fiind vorba despre o instituție de stat nu ar prea fi în regulă pentru că angajatul este plătit cu bani publici și ar putea crea situații discriminatorii.
În practică, cunosc instituții publice care au sute de angajați pe hârite, dar care merg la serviciu doar când este un control.
Există întotdeauna posibilitatea efectuării unor zile de concediu de odihnă. Angajatul trebuie într-adevăr să facă o cerere în acest sens. Dacă o face scrisă pe hârtie, o poate face în două exemplare și/sau să solicite un număr de înregistrare. Dacă șeful/angajatorul nu aprobă sau angajatul nu dorește să efectueze zile de CO, rămâne obligația angajatului de a fi prezent la locul de muncă și să fie la dispoziția angajatorului în timpul programului de lucru. Mai departe este dreptul angajatorului de a-i da dispoziții angajatului și de a controla modul în care acesta își desfășoară sarcinile de serviciu.