avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1088 soluții astăzi

Marți, 11 februarie, are loc evenimentul: Negocierea colectivă - Alegerea reprezentanților angajaților și provocările practice. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... angajat la stat - situatie foarte complicata
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

angajat la stat - situatie foarte complicata

Buna,

Daca ma puteti ajuta cu o clarificare va rog.

Angajatorul, Opera Nationala, institutie de stat, foloseste intern expresia ”liber de partitura”. Aceasta inseamna ca o persoana, are libertatea/posibilitatea sa nu cante intr-un anume concert pentru ca piesa respectiva nu are nevoie. Sau angajatul cere sa nu cante din varii motive. De excemplu: exista 5 instrumentisti dar piesa necesita doar 4 (ca asa e scrisa).
Binenteles omul vine la munca dar studiaza lucrarile viitoare.

Acum, in teorie nu e nici o problema. In practica e mai complicat ca omul nu e pe scena. Nu canta in spectacol.

Conducerea ca sa ii aprobe „liberul de partitura” fie la cererea angajatului fie la cererea angajatorului ar trebui sa ii dea ceva la mana? o hartie, un act doveditor ca la invoit pe om. ca a aprobat. ?!

Altfel vine sefu si zice: nu ai fost la lucru, nu esti pe scena....3 zile de repetitii absent, la revedere.
Sau o inspectie care intreaba de ce x nu e pe scena?

Angajatul degeaba face o cerere sa i se aprobe liberul daca nu primeste un act ca a dat cererea. Seful o poate arunca si zice ca nu a primit-o, deci nu a aprobat.

Rog un raspuns. Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:32, 23 Aprilie 2016
Art. 111 din Legea 53/2003 - Codul Muncii

”Timpul de muncă reprezintă orice perioadă în care salariatul prestează munca, se află la dispoziţia angajatorului şi îndeplineşte sarcinile şi atribuţiile sale, conform prevederilor contractului individual de muncă, contractului colectiv de muncă aplicabil şi/sau ale legislaţiei în vigoare.”

În teorie, angajatul trebuie să se afle la locul de muncă, să fie pontat și să-și desfășoare sarcinile și atribuțiile de serviciu, chiar dacă nu este pe scenă, sau la acele repetiții. În mod normal un salariat poate fi învoit, dar fiind vorba despre o instituție de stat nu ar prea fi în regulă pentru că angajatul este plătit cu bani publici și ar putea crea situații discriminatorii.

În practică, cunosc instituții publice care au sute de angajați pe hârite, dar care merg la serviciu doar când este un control.

Există întotdeauna posibilitatea efectuării unor zile de concediu de odihnă. Angajatul trebuie într-adevăr să facă o cerere în acest sens. Dacă o face scrisă pe hârtie, o poate face în două exemplare și/sau să solicite un număr de înregistrare. Dacă șeful/angajatorul nu aprobă sau angajatul nu dorește să efectueze zile de CO, rămâne obligația angajatului de a fi prezent la locul de muncă și să fie la dispoziția angajatorului în timpul programului de lucru. Mai departe este dreptul angajatorului de a-i da dispoziții angajatului și de a controla modul în care acesta își desfășoară sarcinile de serviciu.
Ultima modificare: Sâmbătă, 23 Aprilie 2016
cismasu, utilizator
Fiind vorbadespre oinstitutie publica, ar trebuie sa aiba un serviciu de registratura care sa primeasca astfel de cereri si sa le inregistreze.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Propunere legislativa cu privire la profesorii instrumentisti lili cristescu lili cristescu Buna ziua ! As dori sa fac o propunere pentru a fi legiferata , deloc ilegala, cu motivatie ! Un artist instrumentist, instrumente de suflat, absolvent de ... (vezi toată discuția)
Ocuparea unei funcții de șef serviciu cu jumătate de normă bogdananghel2011 bogdananghel2011 Bună ziua! Aș dori să aflu dacă într-o instituție publică, într-o universitate, poate fi ocupată o funcție de șef serviciu, în cadrul personalului ... (vezi toată discuția)
Institutie bugetara. delegatie strainatate pentru intrunirea unui asociatii/grup nmoldoveanu50 nmoldoveanu50 O institutie bugetara poate plati delegatie pentru intrunirea membrilor unei asociatii/grup in strainatate? Daca membrii de sindicat, la sedintele nationale de ... (vezi toată discuția)