avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 392 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme privind insolvenţa, ... faliment
Discuție deschisă în Probleme privind insolvenţa, lichidarea judiciară şi falimentul

faliment

Buna ziua, suntem o firma care este in insolventa, firma a executat o lucrare de constructie, firma beneficiara nu a facut plata lucrarii, iar firma care a efectuat constructia, adica noi, am fost obligati sa intram in insolventa datorită datoriilor catre stat. Am dat firma beneficiara in judecata, am castigat procesul de un an de zile. Statul, pentru ca inca nu am recuperat niciun ban de le firma beneficiara a constructiei,a introdus falimentul firmei noastre. Mentionez ca procesul a durat 6 ani, timp in care firma beneficiara si-a instrainat toate bunurile, inclusiv constructia. Impresia noastra este ca firma lichidatoare a intarziat voit demararea procesului de recuperare a sumelor datorate de firma beneficiara, fapt ce a generat procedura de faliment, iar datoria noastra catre stat reprezinta suma pe care nu am incasat-o prin emiterea facturilor catre firma beneficiara. Ce credeți ca ar trebui sa facem?
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: trandafir2 , moderator 21:51, 25 Aprilie 2016
Pe ce lege s-a deschis procedura si daca s-a ajuns deja in faza falimentului sau nu, daca s-a intocmit raportul asupra cauzelor si imprejurarilor care au dus la insolventa si daca s-a intocmit tabelul de creante, care anume? Toate intrebarile au menirea de a stabili in ce moment al procedurii de insolventa va aflati.
Multumesc. Suntem in faza de program de reorganizare a firmei, iar ca urmare a castigarii procesului cu firma debitoare, anul trecut, s- a inceput executarea silita a debitorului. Ceea ce ne intriga este urmatorul fapt, am castigat procesul, firma lichidatoare nu da semne ca ar face ceva ptr recuperarea datoriilor, iar, ca urmare a nerecuperarii datoriilor, statul a cerut falimentul firmei noastre. Firma debitoare, prin instrainarea bunurilor, nu are ce sa mai ofere, ce sa i se mai execute, iar noi, desi am castigat procesul, constatam ca nu ne putem recupera banii, ba mai mult, avem de pierdut prin falimentarea firmei.
Ultima modificare: Luni, 25 Aprilie 2016
ilona.kaszta, utilizator
Detaliile sunt importante, expunerea dvs. fiind extrem de sumara, ce putem spune? Da, aveti dreptate. In momentul in care vi s-a cerut insolventa (sau chiar mai devreme, acum 6 ani), trebuia chemat in garantie debitorul, cerut sechestrul pe bunuri, si ce se mai impunea, caci nu stim cum si in ce imprejurari s-au derulat faptele. Nu stim care-s sumele pe care le aveti de recuperat, care-s sumele de plata si catre cine, de ce nu s-a indreptat administratorul judiciar impotriva debitorului, succesiunea faptelor, titlurilor executorii, a cererilor in instanta, etc, nu stim la propunerea cui a fost numit administratorul judiciar, si daca ati contestat/facut opozitie la actele si faptele sale. Un raspuns corect nu poate fi formulat.
In principiu, in Romania afacerile se fac insotite de garantii suplimentare, in sarcina persoanelor fizice, membrii ai organelor de conducere ale partii cocontractante, dar probabil ca la momentul initial ati spus saru-mana ca ati luat lucrarea, si ce conditii sa mai fi pus. Este?
Suma ce ar fi de recuperat ar fi de 300.000 lei, fara dobanzi, suma datorata catre stat -tva-ul datorat, desi sumele nu au fost incasate prin emiterea facturilor, dar in Romania acest lucru nu interesa la acea vreme, este de 100.000 lei.
Tocmai acest lucru ne-a derutat, administratorul judiciar nu a initiat executarea debitorului, desi inca de la inceput, justitia ne-a dat dreptate,--prima solutionare a procesului fiind acum 3 ani, si ne-a fost favorabilă. Să mai spunem că, administratorul judiciar a selectionat un executor care, desi numit in aprilie 2015, pana astazi nu a recuperat niciun ban. Fiind o suma considerabilă, suntem înclinați să credem că debitorul și administratorul judiciar au cam complotat împotriva noastra, dar nici usturoi nu au mancat nici gura nu le miroase... nu putem înțelege care au fost chichițele judiciare prin care am castigat, dar numai pe hartie..
Multumesc!
Ultima modificare: Luni, 25 Aprilie 2016
ilona.kaszta, utilizator
Chichitele constau in faptul ca procedura insolventei deroga partial de la dreptul comun, are specificul ei si mai ales termene stricte de prescriptie si decadere, cu alte cuvinte debitorul (alteori si creditorul), fara suport juridic, este ca intr-o padure deasa si cu becul stins. Administratorul judiciar face propuneri cu privire la valorificarea activelor si depune periodic rapoarte de activitate, care sunt supuse avizarii si controlului judecatoresc, deasemenea persoanele interesate pot depune contestatii, care se solutioneaza de judecator, in termene de 3-5 zile, deci scurte. La fel, actele executorului sunt supuse contestatiei in anumite situatii. Una peste alta, in justitie, in instanta, ca sa ti se faca dreptate nu este suficient sa ai dreptate, mai sunt si alte conditii de indeplinit. Intelegeti, desigur.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ma inscriu sau nu la masa credala? onicacristina onicacristina Un amic a intrat cu societatea in insolventa , ca sa il ajut am negociat cu creditorii si prin cesiune ce creanta i-am cumparat toate creantele.In acest moment ... (vezi toată discuția)
Caz de insolventa asbinvest asbinvest Buna ziua ! Am de recuperat ca debitor , administrator de firma de la la o firma aflata in insolventa o anumita suma . De la inceperea actiunii de ... (vezi toată discuția)
Caz de faliment firma asbinvest asbinvest Buna ziua ! Am de recuperat ca debitor , administrator de firma de la la o firma aflata in procedura de faliment o anumita suma . De la inceperea ... (vezi toată discuția)