bună ziua, am o intrebare in legatura cu un coleg de munca, s-a împiedecat de o geanta in masina de serviciu la coborare, a căzut si si-a fisurat rotula, acum are de stat 6 saptamani repaus.Ce poate pati el ca nu a anuntat accidentul.?Seful lui direct stie cat si seful superior, nu a anuntat nimeni accidentul.Colegul s-a dus la spital si i-a pus picirul in gips. va multumesc!
El nu poate pati nimic in schimb sefii lui o pot pati.
La spital a informat cum s-a ranit sau a spus ca pur si simplu s-a impiedicat de o geanta?
Chiar daca a fost vina lui asta nu inseamna ca va plati ceva sau i se va imputa ceva.
Angajatorul are obligatia sa cerceteze orice eveniment care s-a produs in timpul programului de lucru si care s-a soldat cu ranirea vatamarea unui angajat. pe langfa acest aspect angajatorul are obligatia sa anunte ITM de producerea accidentului de munca.
Cercetarea unui accident de munca are in primul rand scopul identificarii cauzelor producerii si in al doilea rand luarea masurilor necesare pentru evitarea producerii in viitor a unor accidente similare.
E simplu sa se spuna "a fost un cascat si nu a fost atent cand a coborat din masina" dar daca isi rupea gatul si dadea coltul ce s-ar mai fi spus, Dumnezeu sa-l ierte?
Angajatul poate cere daune angajatorului pentru vatamare din culpa, angajatorul trebuie sa dovedeasca ca l-a instruit corespunzator inclusiv cu privire la modul de urcare/coborare din masina de serviciu, mai ales daca este vorba despre o masina cu care se transporta si scule sau alte echipamente de lucru.
In general angajatorii evita anuntarea ITM despre producerea accidentelor de teama verificarii tuturor actelor ce tin de SSM.
Daca firma are si certificat sistemul de sanatate si securitate ocupationala conform SR OHSAS 18001 si nu si-au instruit corespunzator angajatii atunci pot primi o neconformitate de la organismul de certificare! Asta ca bonus pe langa sanctiunile pe care le va primi de la ITM.
Legea ssm nr.319/ 2006 cu modificarile si completarile ulterioare mentioneaza:
-Art. 23 (1) În mod deosebit, în scopul realizării obiectivelor prevăzute la art. 22, lucrătorii au următoarele obligaţii:
e) sa aducă la cunoştinţă conducătorului locului de muncă şi/ sau angajatorului accidentele suferite de propria persoană;
-Art. 26 Orice eveniment, aşa cum este definit la art.5 lit. f), va fi comunicat de îndată angajatorului, de către conducătorul locului de muncă sau de orice altă persoană care are cunoştinţă despre producerea acestuia.
Art. 27 (1) Angajatorul are obligaţia să comunice evenimentele, de îndată, după cum urmează:
a) inspectoratelor teritoriale de muncă, toate evenimentele aşa cum sunt definite la art.5 lit.f);
b) asigurătorului, potrivit Legii nr. 346/2002 privind asigurarea pentru accidente de muncă şi boli profesionale, cu modificările şi completările ulterioare, evenimentele urmate de incapacitate temporară de muncă, invaliditate sau deces, la confirmarea acestora;
c) organelor de urmărire penală, după caz.
Daca dvs. nu ati anuntat evenimentul produs conducatorului locului de munca, acesta nu a anuntat angajatorul, iar angajatorul nu a anuntat ITM si CJP.
Evenimentul va trebui cercetat ca AM de catre o comisie numita la nivelul firmei, pentru a se putea plati concediul medical. Comisia de cercetare, pentru neanuntarea evenimentului de catre dvs. respectiv de catre seful ierahic superior poate stabili sanctiuni administrative pentru cei responsabili, conform prevederilor din ROI al firmei, prevederi in concordanta cu Codul muncii (avertisment, reducerea salariului de baza pe o perioada de timp, etc.).
Pentru neanuntarea evenimentului la ITM, o data cu verificarea dosarului de cercetare a AM in vederea inregistrarii AM de catre firma, ITM poate stabili o amenda contraventionala pentru angajator.
-Art.39 (5) Constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 3.500 lei la 7.000 lei încălcarea dispoziţiilor art.7 alin.(4) - (6), art.8, art.11 alin.(1) şi (3), art. 13 lit. q) şi s) şi ale art.27 alin.(1) lit.a) şi b).
Din moment ce sefi lui directi stiau nu mai era necesara o anuntare prealabila .
Si banuiesc ca s-a sesizat lipsa lui de la programul de lucru ,oricum pe moment a fost luat pe sus ce sa mai anunte ; catre initiatorul topicului - i-au dat lacrimile de durere? Cam doare tare o fisura .
Angajatorul avand cunostinta de cele intamplate nu a luat nici o masura dar nu oficial . Angajatul accidentat deoarece nu poate sa se deplaseze sa trimita prin posta cu confirmare de primire(neaparat) instintarea .
Coordonatorul de formatie stie, seful direct stie si toti tac, mai departe nu mai stie nimeni. Nu este normal ca intr-o companie de stat sa se procedeze asa.S-a dus cu cineva la spital si si-a luat medical, iar lui e frica sa spună, ce a ce eu nu-l inteleg ca el poate iesi la pensie si oricum nu au ce să-i mai facă.