avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1292 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Pierderea zilelor de odihna cuvenite
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Pierderea zilelor de odihna cuvenite

Buna seara,

In cazul in care un angajat din 21 mai 2015, are in prezent un numar de 22 zile de concediu odihna cuvenite, le poate pierde acesta intrucat nu le-a folosit de un an de zile? Si daca da care este legea/articolul care face referire la acest aspect.

De asemenea, poate angajatul sa solicite banii pentru aceste zile?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 06:44, 26 Aprilie 2016
Nu le poate pierde, ci si le poate lua pana la 01.07.2018.

Codul Muncii:
art.146
(1) Concediul de odihna se efectueaza in fiecare an.
(2) In cazul in care salariatul, din motive justificate, nu poate efectua, integral sau partial, concediul de odihna anual la care avea dreptul in anul calendaristic respectiv, cu acordul persoanei in cauza, angajatorul este obligat sa acorde concediul de odihna neefectuat intr-o perioada de 18 luni incepand cu anul urmator celui in care s-a nascut dreptul la concediul de odihna anual.
....

Nu poate angajatul sa solicite banii pentru aceste zile, deoarece compensarea in bani a concediului de odihna neefectuat este permisa numai in cazul incetarii contractului individual de munca, conform art.146 alin.3 C.mun.
In aceste conditii cum trebuie pocedat, va trebui ca angajatul sa sesizeze motivat personalul pentru a evita aceasta neplacere sau va fi anuntat acesta de catre cei de la resurse umane?

Este vorba despre un contract de munca temporar (tip misiune care a fost de 4 ori prelungit si care a acumulat 22 de zile de concediu de odihna)
Angajatul va fi cel care va solicita acordarea concediului de odina.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract de munca lyly64 lyly64 Buna ziua, Va rog, daca intru in concediu prenatal peste 5 zile,ce se intampla cu concediu de odihna neefectuat (15 zile) din anul 2016. Multumesc. (vezi toată discuția)
Concediul de odihna neefectuat oanaportar oanaportar Buna dimineata ! O colega si-a gasit un alt loc de munca mai bine platit la o alta institutie publica. Aceasta nu si-a luat restul de zile de concediu de ... (vezi toată discuția)
Concediu de odihna steluta-tah steluta-tah Concediu de odihna neefectuat în 2016,și doresc sal efectuez în 2017 îl pot efectua cu bani sau numai am dreptul la bani faptul ca nu la - m ... (vezi toată discuția)