avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 814 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... inscriere certificate nastere/casatorie
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

inscriere certificate nastere/casatorie

Buna,
am si eu o nelamurire: sunt cetatean roman casatorit cu o cetateanca slovaca. Domiciliem in Slovacia si avem doi copii. Peste 2-3 ani pot, si voi, aplica pentru cetatenie slovaca.
La ce ma ajuta sa inscriu certificatul de casatorie (Slovac) sau certificatele de nastere ale copiilor (ambii nascuti in Slovacia) la sectia consulara din Slovacia?
Multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: mariuscampian , utilizator 12:03, 9 Mai 2016
Daca nu renuntati la cetatenia romana, e de preferat sa aveti si acte de stare civila romanesti. In cazul in care vor inteveni probleme familiale (intelegeti, sper, ca spun asta doar penru ca astfel de lucruri se intampla) dvs. puteti avea mari probleme in a face parte din viata copiilor pentru ca, ei nefiind si cetateni romani, nu puteti fi ajutat de legile noastre.
In alta ordine de idei pana una alta sunteti cetatean roman si aveti obligatia legala ca in termen de 6 luni de la primirea certificatului sa solicitati transcrierea sau inscrierea certificatelor la autoritatile romane. Va puteti adresa ambasadei, nu trebuie sa veniti pana in Romania. De asemenea aveti posibilitatea de a imputernici pe cineva din tara care sa faca aceste demersuri in numele si pentru dvs. Copii dvs. sunt si cetateni romani de ce sa-i privati de acest drept obtinut prin nastere.
Multumesc pentru raspunsuri. Nu stiam de obligativitatea inscrierii certificatelor; ma gandeam ca daca nu mai domiciliez in Romania (si nici nu am de gand sa ma mai intorc in tara) nu are de ce statul roman sa stie ca eu m-am casatorit. Ma rog. Am fost chiar surprins surfand pe web sa aflu ca si copii mei pot (sau sunt....sau nu sunt pana nu ii inregistrez!) cetateni romani.
Tehnica este mai greu acum cu inscrisul certificatelor. Ambasada romaniei din Slovacia nu mai are sectia de servicii consulare, s-a mutat la Viena. Alti bani alta distractie.
Poate e mai ieftin sa inregistrez documentele in Romania cand mai trec pe acolo.
Apropo, stie cineva ce implica asta? Unde trebuie mers si cate/care documente sunt necesare?
Multumesc pentru sfaturi si pentru viitoarele raspunsuri
Nu trebuie sa va deplasati dvs.in Romania, puteti imputernici o persoana din tara care sa faca toate demersurile si sa indeplineasca toate obligatiile pentru solicitarea transcrierii si obtinerea certificatelor romanesti. Cererea o va depune la starea civila de la locul dvs. de domiciliu din cartea de identitate. Aveti nevoie in original si copie de actele de nastere si casatorie eliberate de aut. slovace, certif de nastere si actele de identitate pentru dvs. si sotie, declaratie la ambasada sau la un notar cu privire la numele pe care v-ati hotarat sa-l purtati in urma casatoriei, regimul matrimonial, faptul ca nu ati mai solicitat inscrierea sau transcrierea certificatelor si domiciliul copiilor dvs.Timbre fiscale 2 lei/cerere. Amenda pentru fiecare act este intre 100-200 lei.
Asa m-am gandit si eu sa fac. Sa imputernicesc pe tata si sa inscriu actele la primaria de domiciliu. La ambasada cer o caruta de bani plus ca ambasada din Slovacia si-a mutat sectia consulara la Viena....Amenda e muuuult mai mica la primarie decat ar fi taxa normala la ambasada (150 euro). SAu rezolv eu asta cand mai merg acasa. Si la ambasada si la primarie cer o gramada de hartii :O

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Documente expirate - spania lorenabercea lorenabercea buna,am vrut sa ma angajez si mi-am dat seama ca am buletinul expirat si pasaportul il aveam expirat mai demult dar cum nu aveam nevoie de el nu lam ... (vezi toată discuția)
Cum se inregistreaza un copil nascut in strainatate? draganrandrei draganrandrei Buna ziua, Sunt cetatean roman rezident in Islanda. In curand eu si sotia mea vom fi parinti :) Conform legii cetateniei : \\" Art. 5. - Copiii ... (vezi toată discuția)
Certificat de nastere romanesc pentru copii nascuti in strainatate ce acte imi trebuie ca sa-l fac? nichitean nichitean buna. ma numesc luminita si am o fetita de 2 ani nascuta in spania.as vrea sa stiu ce acte imi trebuie pentre ai face certificat de nastere romanesc.eu sunt ... (vezi toată discuția)