Buna ziua!
Sunt PFA si am fost in concediu de crestere copil pentru ca am nascut pe 28 febr 2014 o fetita. Acum, la sfarsitul lunii aprilie-inceputul lunii mai, voi naste din nou si inainte de a intra in concediu de crestere copil, as vrea sa beneficiez de concediu de maternitate pentru aprilie si mai.
Intrebarile mele se leaga de urmatoarele aspecte:
1). Stiind ca CCC se termina la sfarsitul lunii in care copilul implineste 2 ani, din 1 martie 2016 mi-am redeschis PFA-ul, ca sa pot beneficia de CCC si pentru urmatorul copil. Totusi, mare mi-a fost surpriza (si deloc neplacuta, de altfel) cand am primit indemnizatia de crestere copil si in luna martie, cu doar vreo 40 lei mai putin. Cum e posibil? Trebuie sa returnez aceasta ultima indemnizatie sau e pentru luna februarie?
2) In luna martie am cotizat si cei 0,7% ca sa pot beneficia de concediu de maternitate din 1 aprilie. As vrea sa stiu cum se calculeaza aceasta indemnizatie, avand in vedere ca indemnizatia de crestere copil a fost de 819 lei, iar in luna martie am realizat venituri impozabile reale de 1970 lei si estimate de 970 lei. Dar, cum v-am spus, am primit si indemnizatia de crestere copil... Sunt nedumerita si pentru ca de la CJAS Sibiu mi s-a spus ca se va retine cotizatia pentru pensie si nu-mi va ramane mare lucru (aproape ca ma si descuraja sa mai depun dosarul, vreau sa zic) in mana.
Stiu, teoretic, ca indemnizatia de maternitate se calculeaza 85% din media veniturilor lunare brute din ultimele 6 luni si ca nu este impozabila, retinandu-se doar CAS. Cat e acest CAS? Si cat s-ar retine pentru pensie? Mentionez ca pana in 2014, cand aveam PFA-ul activ, nu am cotizat pentru pensie, pe atunci stiu ca era optionala aceasta cotizatie, dar am auzit ca s-ar fi schimbat situatia si ca acum e obligatorie. Ce suma ar fi aceasta cotizatie pentru pensie?
In speranta ca am fost clara, astept raspunsuri si va multumesc anticipat!!