avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 990 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... calcul indemnizatie de maternitate
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

calcul indemnizatie de maternitate

Buna ziua!
Sunt PFA si am fost in concediu de crestere copil pentru ca am nascut pe 28 febr 2014 o fetita. Acum, la sfarsitul lunii aprilie-inceputul lunii mai, voi naste din nou si inainte de a intra in concediu de crestere copil, as vrea sa beneficiez de concediu de maternitate pentru aprilie si mai.
Intrebarile mele se leaga de urmatoarele aspecte:
1). Stiind ca CCC se termina la sfarsitul lunii in care copilul implineste 2 ani, din 1 martie 2016 mi-am redeschis PFA-ul, ca sa pot beneficia de CCC si pentru urmatorul copil. Totusi, mare mi-a fost surpriza (si deloc neplacuta, de altfel) cand am primit indemnizatia de crestere copil si in luna martie, cu doar vreo 40 lei mai putin. Cum e posibil? Trebuie sa returnez aceasta ultima indemnizatie sau e pentru luna februarie?
2) In luna martie am cotizat si cei 0,7% ca sa pot beneficia de concediu de maternitate din 1 aprilie. As vrea sa stiu cum se calculeaza aceasta indemnizatie, avand in vedere ca indemnizatia de crestere copil a fost de 819 lei, iar in luna martie am realizat venituri impozabile reale de 1970 lei si estimate de 970 lei. Dar, cum v-am spus, am primit si indemnizatia de crestere copil... Sunt nedumerita si pentru ca de la CJAS Sibiu mi s-a spus ca se va retine cotizatia pentru pensie si nu-mi va ramane mare lucru (aproape ca ma si descuraja sa mai depun dosarul, vreau sa zic) in mana.

Stiu, teoretic, ca indemnizatia de maternitate se calculeaza 85% din media veniturilor lunare brute din ultimele 6 luni si ca nu este impozabila, retinandu-se doar CAS. Cat e acest CAS? Si cat s-ar retine pentru pensie? Mentionez ca pana in 2014, cand aveam PFA-ul activ, nu am cotizat pentru pensie, pe atunci stiu ca era optionala aceasta cotizatie, dar am auzit ca s-ar fi schimbat situatia si ca acum e obligatorie. Ce suma ar fi aceasta cotizatie pentru pensie?

In speranta ca am fost clara, astept raspunsuri si va multumesc anticipat!!

Alte discuții în legătură

Concediu de maternitate, indemnizatie pentru cresterea copilului si cand te intorci la munca piticot21 piticot21 Buna ziua, Sunt insarcinata in 31 de saptamani si am inteles ca incepand cu saptamana 32 pot intra in concediu de maternitate, dar as dori sa merg la munca ... (vezi toată discuția)
Indemnizatia de crestere a copilului pana la 2 ani si dubla calitate de pfa si angajat amis_army amis_army Buna ziua! Sunt PFA traducator si am platit 5,5 %contributie Sanatate si contributia la Fondul de Pensii, dar acei 0,85 % pentru concedii nu. Din luna Mai ... (vezi toată discuția)
Cum se calculeaza indemnizatia de crestere copil blueice blueice Buna ziua, Am inteles ca s-a marit indemnizatia de crestere copil si as vrea sa stiu exact ce inseamna. La un salariu brut de 1340 si net de 973 lei care ... (vezi toată discuția)