avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1311 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Teava evacuare wc sparta
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Teava evacuare wc sparta

Teava de evacuare de la wc din apt. meu este sparta si curge la apt. de jos. La mine in baie este uscat iar teava este vizibila in apt. de jos. Cine trebuie sa plateasca reparatia,eu sau vecinii de jos?
Cel mai recent răspuns: r_codrescu , utilizator 15:38, 30 Aprilie 2016
Depinde de locul unde se va face interventia pentru remedierea defectiunii. Cel mai probabil, in apartamentul dvs. se va face interventia. oricum vecinul de jos va trebui sa refaca vopselele, etc. in baia sa. Raspunsul corect ar putea fi ca ambii vecini sa plateasca interventia, fiecare pentru apartamentul sau.
Cotul/Teul respectiv din fonta,neschimbat din 1960 de cand s-a facut blocul,este accesibil numai din apt. de jos deci doar acolo se va interveni. Se afla sub podeaua din apt. meu.
Aceasta interventie / reparatie este pe teava comuna (atentie "cotul" sau coloana "T" este proprietate comuna), deci va fi reparata din banii asociatiei, adica toti proprietarii suporta aceasta cheltuiala in functie de cota-parte indiviza.
Atat instalatorul cat si administratorul au sustinut ca acea coloana T care aduna apa de la wc,baie si chiuveta nu este parte comuna si au insistat ca eu trebuie sa platesc reparatia. Am platit 200 ron materiale si 600 ron manopera urmand ca instalatorul (om de la Romstal) sa imi elibereze factura mai tarziu si sa mi-o lase la chiriasa.

(EDITAT-restul mesajului nu are legatura cu avaria).
Ultima modificare: Joi, 28 Aprilie 2016
Adriantot, moderator
As vrea sa va dau un raspuns, folosind un exemplu similar.
Daca ramificatia conductei furnizorului, ramificatie pe care se afla contorul de bransament se fisureaza, cine o repara, cine plateste? Va asigur ca furnizorul, e in proprietatea lui.
Portiunea care pleaca din cotul ramificatiei, daca n-ar exista contor sau de dupa contor la prima imbinare este deja in proprietatea asociatiei.

Similar ramificatia de pe coloana verticala catre apartament este a asociatiei, de fapt a tuturor proprietarilor. In acel loc se delimiteaza proprietatea comuna de proprietatea individuala, unde se introduce teava orizontala in cot.

Si invers, daca cotul din conducta furnizorului ar fi in proprietatea asociatiei, atunci si cotul de pe teava verticala ar fi in proprietate individuala.

Sau, judecand altfel, se fisureaza cotul, este inlocuit, dar proprietarul nu vrea sa plateasca, asa cum pretinde asociatia. Ce se poate face ca ceilalti locatari sa se poata folosi de teava comuna? Se pune dop pe cotul respectiv pentru a opri apa sau gazul sa ajunga in apartamentul respectiv, dar toti ceilalti locatari vor avea apa sau caldura sau gaze, in afara de proprietarul buclucas care nu vrea sa plateasca singur ceva care este comun.

Dar, prin aceasta reparatie, desi s-a pus dop catre un apartament, ceilalti beneficiaza de utilitatea respectiva prin repararea cotului.
Inseamna ca acesta este proprietate comuna.

Alte discuții în legătură

Problema cu teava colectoare de la wc androidu androidu Eu am o problema, Vecinul de linga mine are teava fisurata, mai exzact teul care face legatura intre wc ul meu si wc ul lui si trebuie schimbata ,iar ... (vezi toată discuția)
Parti comune - instalatii sanitare apartamente mousy mousy Buna seara! Ma intereseaza sa aflu care sunt partile comune in ce priveste instalatia de apa calda/rece/evacuare dintr-un apartament. Mai exact, tevile de ... (vezi toată discuția)
Probleme cu apa postaluipi postaluipi Buna ziua, As vrea sa ma indrumati in urmatoarea problema: cu 4 ani in urma am cumparat un apartament la etajul 4/4 si mentionez ca personal nu am facut nici ... (vezi toată discuția)