avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 560 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Amenajare drum pe malul unui luciu de apa concesionat
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Amenajare drum pe malul unui luciu de apa concesionat

Buna ziua.

Am cumparat o proprietate [teren si casa] pe malul raului Mostistea in Ilfov. Raul este indiguit din loc in loc, cu diguri peste care trec drumuri judetene, comunale, etc.
Sunt riveran unei astfel de portiuni de rau intre doua diguri. Luciul de apa a fost concesionat de vreun an.
Concesionarii au inceput sa defriseze vegetatia de pe maluri si sa amenajeze un drum de acces de-a lungul malului. Mentionez ca inainte existau drumuri de acces la rau insa nu si de-a lungul malul acestuia.
Pe unele portiuni ale malului amenajarea unui drum de acces presupune adaugarea de material de umplutura intrucat luciul de apa este apropiat de proprietatile riveranilor [cazul meu si al vecinilor unde distanta intre limita proprietatii si luciul de apa este < 4m]
Din ce am aflat drumul respectiv va fi folosit pentru accesul pescarilor amatori la apa. In ultimul an lacul a fost populat cu pesti care ar mancat vegetatia de pe mal [stuf si papura]. Acea vegetatie era folosita de numeroase pasari pentru cuibarit[egrete, starci, cormorani, lebede, lisite, rate]. Anul acesta numarul pasarilor a scazut considerabil din motivul disparitiei locului de cuibarit.

Banuiesc ca pentru orice amenajare este nevoie de un aviz de gospodarire. Totusi nu stiu ce poate si mai ales ce nu poate contine un astfel de aviz de gospodarire si de aceea am urmatoarele intrebari:

- permite legea amenajarea unui astfel de drum cu defrisare de vegetatie si efectuarea de umpluturi pe mal?

- permite legea amenajarea unui astfel de drum in imediata apropiere (< 25m de locuinte si < 4m de limita proprietatii) a riveranilor? Este obligatoriu acceptul riveranilor pentru amenajare unui astfel de drum?

- este permisa organizarea de activitati de pescuit amator/sportiv in imediata vecinatate a zonelor rezidentiale?

- este permisa popularea apelor [sub contract de concesiune] cu specii de pesti invazive care prin actinea lor dauneaza speciilor native [in acest caz distrugerea locurilor de cuibarit]?

Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: s.c. MIRA ECO GROUP s.r.l. , Consultant protectia mediului 23:20, 10 Mai 2016
Buna seara!
In mod normal, pentru o astfel de amenajare (drum de acces), ar trebui sa existe un certificat de urbanism, in care sa fie solicitate o serie de acorduri, printre care si acordul de mediu si cel de gospodarirea apelor. In cadrul proceduri de emiere a acordului de mediu se face si informarea publica privind proiectul, iar publicul poate studia documentatia/ face sesizari. De multe ori insa, aceasta informare publica nu ajunge chiar la publicul interesat....
Puteti face o sesizare catre Garda de mediu sau o adresa catre Agentia de Mediu in care sa solicitati, conform legii privind liberul acces la informatii publice, daca a fost depusa documentatia in vederea obtinerii acordului de mediu pentru aceasta investitie....

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Drept de servitute Cosmin Sighiartau Cosmin Sighiartau In anul 2006 am cumparat un teren de la XY in vederea construirii unei cabane. La momentul respectiv parcela mea era despartita de o alta parcela a ... (vezi toată discuția)
Ce pot face in cazul urmator teodosie113 teodosie113 Detin un teren langa raul Dorna cu destinatia curti constructii. Am si o casa amplasata pe acest teren. Intre mine si raul Dorna exista drumul de accces al ... (vezi toată discuția)
Putem muta albia raului? Irina.Mislea Irina.Mislea Buna ziua Din cauza inundatiilor de anii trecuti albia raului Mislea s-a mutat pe terenul nostru. Avem voie sa aducem excavator si sa ducem raul pe traseul ... (vezi toată discuția)