avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 514 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Partaj persoană pusă sub curatelă
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Partaj persoană pusă sub curatelă

Buna ziua,
As dori puțin ajutor pentru următoarea speță

Doi frați, din care unul suferă de schizofrenie paranoidă (diagnosticat în urmă cu 30 de ani). Moștenesc, prin testament de la o mătușă, un apartament.
La scut timp, decedează și tatăl lor (mama e decedată) și rămâne moștenire apartamentul în care locuia.
În vederea dezbaterii celor 2 moșteniri notarul1 ne sfătuiește să introducem acțiune pt instituirea curatelei pt fratele bolnav.
Instanța admite acțiunea, dispune instituirea curatelei (prin nepoata fratelui), însă numai pt dezbaterea moștenirilor și administrarea bunurilor.
Se dezbat moștenirile, se emit certificatele de moștenitori, ambii frați moștenesc 50% din fiecare apartament.
În vederea efectuării partajului notarial, introducem din nou acțiune pt autorizarea curatorului să-l reprezinte pe fratele bolnav. Instanța respinge cererea și precizează în hotărâre că fratele pus sub curatelă are capacitate să efectueze acte de dispoziție, deci nu e nevoie de această autorizare a curatorului.
Având aceste 2 hotărâri contradictorii, ne prezentăm la notar2. Acesta, foarte reticent și părând că nu înțelege ce a dispus instanța, ne sfătuiește să facem o cerere la IML pt a fi evaluată capacitatea fratelui bolnav de a dispune de bunurile sale.
Ce mă sfătuiți să fac?

PS - fratele bolnav, deși are un diagnostic grav, este o persoană care se descurcă în societate (își plătește facturile, achiziționează bunuri de larg consum, etc), acesta reprezentând și motivul pt care nu am considerat necesar să fie pus sub interdicție.

PS1 - mulțumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: ContSters338589 , utilizator 13:12, 28 Aprilie 2016
Mergeti si la IML sa va aveti si certificat medicolegal. Actul de partaj va fi si mai greu de desfiintat. Este in beneficiul tuturor.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Curatela partaj gabi1984 gabi1984 Buna ziua, Am urmatoarea situatie: curatorul persoanei majore poate face acte de dispozitie intr-o procedura notariala de partaj a unui imobil? Conform ... (vezi toată discuția)
Drepturi curator Romeo Valentin Romeo Valentin Sunt numit de primarie de peste 7 ani curator pentru o persoana ce nu are nici o ruda si bolnava de schizofrenie. Aceasta detine un imobil intabulat in CF. ... (vezi toată discuția)
Succesiune cu frate bolnav psihic velicuileana velicuileana Mama a murit in data de 26 iunie 2014 la Constanta unde domiciliez. Mama a avut domiciliul in Slatina . Suntem 2 mostenitori sora si frate (necasatorit) care e ... (vezi toată discuția)