avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 483 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Succesiune, partaj, expertiza
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Succesiune, partaj, expertiza

Buna ziua,

As dori sa ma informez cu privire la etapele intr-un proces de succesiune si in acelasi timp si partaj.
Cum se angajeaza expertiza?, cine o numeste? si cum se cer la instanta?

Cu respect,
Claudiu
Ultima modificare: Joi, 28 Aprilie 2016
claudiubogdan81, utilizator
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 11:00, 1 Mai 2016
Buna ziua,
Expertiza este o proba care se solicita de catre partea interesata fie prin cererea introductiva 9de catre reclamant) fie de parat prin intampinare.
Expertul se numeste de instanta fie prin invoirea partilor asupra unui expert din lista expertilor judiciari fie de catre instanta prin tragere la sorti din aceiasi lista.
Onorariul de expert se plateste initial de cel ce solicita expertiza si, la sfasit, se poate solicita celeilalte parti cota din acest onorariu.
Expertiza se solicita ca si proba prin insasi actiunea introductiva sau prin intampinare.

Totodata se va solicita motivat, impreuna cu obiectivele acestei expertize, la termenul de judecata al propunerii de probe.

Instanta o va incuviinta daca reprezinta o proba pertinenta, concludenta si utila solutionarii cauzei. Va numi prin tragere la sorti un expert din lista expertilor tehnici judiciari. Va fixa un onorariu provizoriu ce va fi platit de partea care solicita expertiza, onorariu ce trebuie achitat in 5 zile de la data incuviintarii.

Partile au posibilitatea angajarii unui expert parte, de aceeasi specialitate ca si expertul incuviintat de instanta.

Impotriva raportului de expertiza si a concluziilor expertului se pot formula obiectiuni, care pot fi sau nu incuviintate de instanta.
Onorariul provizoriu stabilit de instanta de judecata se plateste la CEC in contul Biroului local pentru expertize tehnice judiciare, pe numele expertului desemnat, in maxim 5 zile de la incredintarea expertizei.
Instanta poate hotari ca onorariul provizoriu sa fie platit in cota parte de catre ambele parti in proces sau de catre una din partile in proces.
La sfarsitul procesului, partea care a castigat procesul poate cere rambursarea cheltuielilor (incluiv costurile cu expertiza) de catre partea care a pierdut procesul.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Acelasi expert pentru reclaman si parat ? luticus luticus Intr-un proces de fond funciar instanta a aprobat la solicitarea reclamantului o expertiza judiciara si a numit un expert pentru identificarea si masurarea ... (vezi toată discuția)
Expert ContSters315143 ContSters315143 Daca una dintre partile unui proces, refuza plata expertului, poate formula obiective pentru efectuarea expertizei? Dar daca acea parte desemneaza un ... (vezi toată discuția)
Procedura de instiintare a expertului numit de instanta si a expertului parte FRD FRD Este legala urmatoarea procedura . S-a admis de catre instanta proba si cu expertiza contabila. A fost numit expertul X de catre instanta prin tragere la sorti ... (vezi toată discuția)