Sunt mama unui baietel de 6 ani care mi-a fost incredintat cu hotarare definitiva si irevocabila. Tatal locuieste in strainatate si nu a respectat niciodata programul de vizita. Anul acesta am obtinut un job la o companie in starinatate si fac naveta lunar sa-mi vad baietelul in weekend. Nu stiu daca este legal sa il iau cu mine aici. Eu am un contract de munca pe perioada nelimitata si sunt inregistrata in strainatate cu toate formele legale de cuviinta.
Am nevoie de consiliere pe aceasta tema pentru ca situatia este destul de grea si vreau sa-mi aduc copilul cat mai repede aici ptr a il inscrie la scoala( in toamna aceasta). Mi se spune ca pot sa trec granita cu copilul ...dar este legal?
Puteti sa treceti granita fara probleme, dar sa aveti la dumneavoastra hotarearea judecatoreasca definitiva si irevocabila prin care minorul v-a fost incredintat.
In ceea ce priveste legalitatea, prin acest mod se incalca dreptul la vizita al tatalui.....dar cum acesta a stat in pasivitate pana acum si nu si-a exercitat acest drept, nu cred ca o sa va ridice tatal copilului probleme. Deci nu este legal, dar in schimb este moral....si va sfatuiesc sa stati aproppe de copilul dumneavoastra. Asa ca , luati-l cu dumneavoastra.
Nici macar ilegal nu cred ca este. Depinde daca in sentinta de incredintare scrie foarte concret cum se exercita dreptul de vizita (la domiciliul minorului din....) sau scrie ceva mai general (la domiciliul minorului!).
Daca tatal ar fi locuit in Romania se putea argumenta ca instantele plecau de la premisa ca tatal isi poate exercita dreptul de vizita simplu, prin vizita, insa deoarece oricum locuieste in strainatate, lui ii este egal daca il viziteaza pe minor in Romania sau in alta tara europeana.
Dificultati ar putea aparea doar daca v-ati muta undeva foarte departe (America, Australia, etc)...
Una peste alta... mutati-va unde doriti ca nu o sa se intample nimic...
va recomand sa introduceti actiune in instanta privind stabilirea domiciliului minorului la dvs .
in baza hotararii judecatoresti prin care v-a fost incredintat minorul , il puteti scoate temporar din tara , dar pt a -l muta efectiv in alt stat , aveti nevoie de aceasta hotarare privind schimbarea domiciliului sau .