avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 640 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... va rog sa ma lamuriti
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

va rog sa ma lamuriti

Buna ziua,
Va rog sa ma ajutati cu o lamurire pentru a sti in ce situatie ma aflu.
Sunt recasatorita de 13 ani,am o fiica minora din prima casatorie dar care este infiata in prezent de actualul meu sot.Sotul meu mai are 2 fiice din prima casatorie.
Sotul meu detinea doua imobile.,in doua localitati diferite,cand cele doua fiice ale sotului s-au casatorit,sotul meu si cu mine am hotarat sa le dam lor unul dintre imobile drept mostenire.Cand am facut actele una dinte fete a dorit sa-si vanda partea celeilalte si asa sotul meu a facut un contract vanzare cumparare pentru cealalta fiica urmand ulterior ca cea de-a doua sa-si primeasca partea,ceea ce s-a si intamplat imediat.
Tot atunci ,sotul meu le-a cerut celor doua fiice sa faca un act notarial prin care sa recunoasca,ca,si-au primit partea de mostenire si ca nu mai au pretentii de nici un fel de la cel de-al doilea imobil unde noi locuim(sotul,eu si fiica minora)
Acest lucru s-a intamplat,fetele au semnat o declaratie in fata notarului cu cele de mai sus.
Intrebarea mea este:Aceea declaratie o sa ma ajute in cazul in care fiicele sotului o sa se razgandeasca si vor dorii mostenire si din al doilea imobil,atunci cand tatal lor nu v-a mai fii?
Va multumesc si astept un raspuns avizat.
Cel mai recent răspuns: emiliamaria , utilizator 11:09, 25 August 2009
Nimeni nu va putea renunta la o succesiune nedeschisa.
asta inseamna ca declaratia nu are nici o importanta,ca este nula?
Stimata doamna! Acea declaratie are valoare zero! Nu se poate renunta la o succesiune viitoare!
Codul civil, prin art. 965, stabileşte principiul potrivit căruia lucrurile viitoare pot face obiectul unei obligaţii. Totuşi, prin acelaşi art. se interzice orice act asupra unei succesiuni nedeschise, reluându-se astfel ideea cuprinsă şi în cadrul art. 702 Cod civil, unde se precizează că „nu se poate renunţa la succesiunea unui om în viaţă, nici nu se pot înstrăina drepturile eventuale ce s-ar putea dobândi asupra succesiunii.”
B-)
Existau alte solutii mai inteligente!:D
Actul de renuntare facut asupra unei succesiuni deschise prin deces are valoare juridica.Insa cel mentionat de dumneavoastra e nul absolut, dupa cum au subliniat si colegii mai sus.

Daca asa stau lucrurile ,cum pot sa rezolv aceasta problema?
Eu am mers pe incredere si bun simt,insa nu stiu daca e de ajuns pentru ca situatia nu este prea linistitoare.

Alte discuții în legătură

Drepturi succesorale viitoare maria1956 maria1956 Buna ziua, avem de la bunica tatalui meu acte in original prin care a cumparat pamant si drepturi succesorale viitoare.Ce sunt drepturile succesorale ... (vezi toată discuția)
Mostenire perlutina perlutina Poti renunta la o mostenire inainte de a o avea? (vezi toată discuția)
Act donatie apartament- necesar acodul mostenitorului? Irina C Irina C Buna ziua! Bunicul meu vrea sa-mi doneze partea lui de apartament. Problema este urmatoarea>Tatal meu nu este de acord si vrem sa-l punem in fata faptului ... (vezi toată discuția)