avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 471 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Care este diferenta?
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Care este diferenta?

Care este diferenta intre o hotarare "definitiva" si una "irevocabila"?
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: DAN POPESCU , Avocat 16:03, 3 Mai 2016
Hotararile care se dadeau in perioada in care vechiul cod de procedura era in vigoare, hotarari care nu mai erau susceptibile de vreo cale de atac aveau mentiunea"definitiva si irevocabila". Potrivit noului cod de procedura hotararile care nu mai pot fi atacate printr-o cale ordinara de atac vor avea mentiunea definitiva.
Ultima modificare: Marți, 3 Mai 2016
andy_roxy91, utilizator
De la data intrarii in vigoare a Codului Proc.Civ.(2013) referirile din cuprinsul actelor normative la hotararea judecatoreasca"definitiva si irevocabila " sau, dupa caz "irevocabila"se vor intelege ca fiind facute la hotararea judecatoreasca "definitva". Hotararea judecatoreasca "definitva si irevocabila" sau dupa caz, "irevocabila" din vechiul cod proc.civ.au acelasi inteles juridic cu hotararea judecatoreasca "definitiva" din NCPC, adica sunt suspuse numai cailor extraordinare de atac:contestatie in anulare si revizuire.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Hotãrâre judecãtoreascã irevocabilã miki70_is miki70_is Ce cale de atac are la îndemână una dintre părţile aflate în proces civil după ce a avut loc recursul în care s-a dat o [b]hotărâre irevocabilă[/b] ... (vezi toată discuția)
Cai de atac hristo hristo Buna seara, Ce cai de atac mai sunt posibile dupa o hotarâre definitiva a Inaltei Curti de Casatie si Justitie? (vezi toată discuția)
Cai de atac Narcisa30 Narcisa30 Ma judec într un dosar la curtea de apel ,sentinta a fost data și precizează definitiva și irevocabila ,spuneți mi va rog mai este vreo șansă de ... (vezi toată discuția)