avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 925 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Angajare pensionar
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Angajare pensionar

Buna ziua
Intr-o institutie publica ( scoala) s-a vacantat un post prin iesire la pensie. Am scos postul la concurs. S-a inscris doar un pensionar ( de fapt acelasi care a iesit la pensie) . Intrebarea mea este: pot sa-l angajez cu contract de munca pe o perioada determinata cf. art.81, alin. d3, chiar daca postul in statul de functii este pe perioada nedeterminata si nu este vorba despre vacantare temporara ? In acelasi timp nici nu pot sa anulez concursul pe acest motiv. Dupa expirarea perioadei as scoate postul din nou la concurs in speranta ca se inscrie o persoana activa, nu un pensionar.
Astept cu interes reaspunsul dvs. intrucat sunt in criza de timp. Multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 06:50, 4 Mai 2016
Nu i se poate incheia c.i.m. pe durata determinata , daca postul este scos pe nedeterminata.

Conditiile de concurs trebuie respectate.
Multumesc pentru raspuns.
Conform Contractului Colectiv de Munca din invatamant,
Art. 58 (1) Contractul individual de munca se încheie, de regula, pe perioada nedeterminata.

(2) În situatiile si conditiile prevazute de lege, contractul individual de munca se poate încheia si pe perioada determinata.

(3) Personalul din învatamânt poate încheia contract de munca cu timp partial, în conditiile legii si ale prezentului contract colectiv de munca.

Modificarea contractului individual de muncă
Art. 41 din CM
(1) Contractul individual de muncă poate fi modificat numai prin acordul părţilor.
(2) Cu titlu de excepţie, modificarea unilaterală a contractului individual de muncă este posibilă numai în cazurile şi în condiţiile prevăzute de prezentul cod.
(3) Modificarea contractului individual de muncă se referă la oricare dintre următoarele elemente:
a) durata contractului;
b) locul muncii;
c) felul muncii;
d) condiţiile de muncă;
e) salariul;
f) timpul de muncă şi timpul de odihnă.
Contractul individual de munca fiind un act juridic bilateral si consensual presupune, ca o conditie esentiala, manifestarea expresa a vointei de participare la un raport juridic de dreptul muncii, din partea ambelor parti.
Chiar daca postul a fost scos la concurs cu perioada nedeterminata, in baza exceptiei prev. de art. 12, alin. 2, puteti incheia CIM pe perioada determinata in temeiul art, 12, alin. 2); art. 83, lit. g) din CM si art. 118, alin (1), lit. a) din L. Pensiilor.
(De altfel, puteti incheia CIM pe perioada nedeterminata si ulterior il puteti modifica pe perioada determinata conf. art. 41 din CM.)
Si mai este ceva - Diferenta între concurs si examen consta doar în cifre. Daca pentru un post vacant candideaza un singur solicitant vorbim de examen, iar daca sunt mai multi înscrisi pentru acelasi post vorbim de concurs.
marian19 a scris:

....
Chiar daca postul a fost scos la concurs cu perioada nedeterminata, in baza exceptiei prev. de art. 12, alin. 2, puteti incheia CIM pe perioada determinata in temeiul art, 12, alin. 2); art. 83, lit. g) din CM si art. 118, alin (1), lit. a) din L. Pensiilor.
....



Art.118 din Legea 263/2010 nu prevede nicio exceptie, iar modificarea c.i.m. nu are cum sa se faca din nedeterminata in determinata.

Concursul sau examenul este organizat pentru ocuparea unui anumit post cu anumte conditii, iar transformarea postului are si ea o procedura , mai ales ca vorbim despre sectorul bugetar.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cim determinat panzarumitica panzarumitica potrivit codului muncii, una din situatiile in care se incheie contract individual de munca pe perioada determinata este si cazul pensionarilor. Este vorba de ... (vezi toată discuția)
Nelamurire... Goguvoinicu Goguvoinicu Buna ziua! Sa presupunem ca o firma angajeaza fara concurs pe post de muncitor necalificat o persoana cu CIM pe perioada determinata, apoi mai incheie inca 2 ... (vezi toată discuția)