Cererea o depuneți fie la instanța care a pronunțat condamnarea ( condamnările),fie la instanța de la locul unde domiciliați.
Un model de cerere de reabilitare ar fi următorul:
DOMNULE PREŞEDINTE,
Subsemnatul(a)_ , domiciliat(ă) în_, vă rog să dispuneţi
REABILITAREA MEA
de condamnarea (sau condamnările) pe care le-am suferit.
Motivele cererii:
În fapt, prin sentinţa penală nr._ , din_ , a judecătoriei_ , în baza art._ , am fost condamnat(ă) la închisoare, faptă comisă la data de_.
Pedeapsa am executat-o în perioada_.
De la data executării şi până în prezent nu am suferit o nouă condamnare în intervalul de timp prevăzut de art. 166 din Noul C. pen., iar în această perioadă am avut asigurată existenţa prin muncă cinstită, am avut o bună conduită şi am achitat în întregime despăgubirile civile şi cheltuielile judiciare la plata cărora am fost obligat(ă).
În toată această perioadă am fost încadrat(ă) în muncă la_ , şi am locuit efectiv în_ .
În drept, îmi întemeiez cererea pe dispoziţiile art. 168 din Noul C. pen. şi art. 529 din Noul C. proc. pen.
Dovada cererii o fac cu următoarele acte pe care le anexez: copia legalizată a hotărârii de condamnare, biletul de liberare din penitenciar, adeverinţa nr._ , din_ eliberată de unitatea la care am lucrat de la executarea pedepsei şi până în prezent, chitanţa de achitare a despăgubirilor civile şi a cheltuielilor judiciare, precum şi o caracterizare din partea unităţii la care lucrez, din care rezultă că am avut o bună comportare.
Detalii:
[ link extern ]