avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1055 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Discriminare la acordarea cartii de identitate
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Discriminare la acordarea cartii de identitate

Speta:
Am act de proprietate pe o magazie care este racordata la utilitati. Exista contract la Apanova, la Enel, la GDF Suez si Telekom. Alta proprietate nu am. Acolo locuiesc. Am fost sa-mi fac Cartea de Identitate deoarece expirase. Au refuzat sa-mi faca pe motiv ca nu este stipulat pe actul de proprietate ca fiind locuinta, in conditiile in care in urma cu 2 ani fiului meu i s-a emis Carte de Identitate. Si uite asa mi-au eliberat Carte de Identitate Provizorie. Cu aceasta nu pot sa fac nimic. Nu ma pot deplasa in strainatate, nu pot face credite, nu pot cumpara o masina pe care sa o pot inscrie. Mi se pare discriminare fata de cetatenii acestei tari care nu au locuinte proprietate personala sa nu li se acorde CI. Doar suntem egali in fata legii. De ce in urma cu 2 ani s-a putut si acum nu se mai poate???? Ce lege reglementeaza faptul ca daca nu ai proprietate personala nu poti beneficia de Carte de Identitate??? Oare nu ne supunem si legilor europene? si daca da, care sunt acelea? In Italia, Franta, Spania, Danemarca etc, cetatenilor nu li se da o hartie(cartonata) pe care sunt nevoiti sa o tot reinoiasca an de an....Ma simt umilita...Ca sa nu mai pun la socoteala ca am ratat deplasari in interes de serviciu in strainatate. Stiu ca pot sa cer eliberarea de pasaport, insa pe mine pe intereseaza CI. Vreau sa fac un credit ipotecar pentru a intra in legalitate si nu il pot face cu pasaportul.
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Ionica Porumbel , Consultant in arhivarea documentelor 16:15, 12 Octombrie 2022
Buna seara!

Conform OUG 97/ 2005 cu modificarile si completarile ulterioare:
"(1) Dovada adresei de domiciliu se poate face cu unul dintre urmatoarele documente:
a) acte incheiate in conditiile de validitate prevazute de legislatia romana in vigoare, privind titlul locativ;
b) declaratia scrisa a gazduitorului, persoana fizica sau juridica, de primire in spatiu, insotita de unul dintre documentele prevazute la lit. a);
c) declaratia pe propria raspundere a solicitantului, insotita de nota de verificare a politistului de ordine publica, prin care se certifica existenta unui imobil, faptul ca solicitantul locuieste efectiv la adresa declarata, pentru persoana fizica ce nu poate prezenta documentele prevazute la lit. a) si b); pentru minorii si persoanele fizice puse sub interdictie, declaratia se da si se semneaza de catre parinti sau de catre reprezentantii lor legali;
d) documentul eliberat de primarii, din care sa rezulte ca solicitantul sau, dupa caz, gazduitorul acestuia figureaza inscris in Registrul agricol."


Cam astea ar fi optiunile pe care le aveti conform legislatiei actuale din Romania. E un cerc vicios...nu puteti face magazia locuinta fara buletin si nu puteti face buletin fara locuinta... un paradox autohton...
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu scrie ca e locuinta, dar nici dv. nu v-ati cunoscut drepturile. Solicitati verificarea politiei ca locuiti la adresa, unde acesta poate constata destinatia de locuinta. ca daca nu zice in cat ca e locuinta, ce zice? Ca e magazie? Are vreo descriere de tip comercial?
gabrielamitroi a scris:

Speta:
Am fost sa-mi fac Cartea de Identitate deoarece expirase. Au refuzat sa-mi faca pe motiv ca nu este stipulat pe actul de proprietate ca fiind locuinta,


:-/

Codul civil

Art. 86. - (1) Cetăţenii români au dreptul să îşi stabilească ori să îşi schimbe, în mod liber, domiciliul sau reşedinţa, în ţară sau în străinătate, cu excepţia cazurilor anume prevăzute de lege.

Art. 87. - Domiciliul persoanei fizice, în vederea exercitării drepturilor şi libertăţilor sale civile, este acolo unde aceasta declară că îşi are locuinţa principală.

Art. 89. - (1) Stabilirea sau schimbarea domiciliului se face cu respectarea dispoziţiilor legii speciale.
(2) Stabilirea sau schimbarea domiciliului nu operează decât atunci când cel care ocupă sau se mută într-un anumit loc a făcut-o cu intenţia de a avea acolo locuinţa principală.
(3) Dovada intenţiei rezultă din declaraţiile persoanei făcute la organele administrative competente să opereze stabilirea sau schimbarea domiciliului, iar în lipsa acestor declaraţii, din orice alte împrejurări de fapt.

Prezumţia de domiciliu

Art. 90. - (1) Reşedinţa va fi considerată domiciliu când acesta nu este cunoscut.
(2) În lipsă de reşedinţă, persoana fizică este considerată că domiciliază la locul ultimului domiciliu, iar dacă acesta nu se cunoaşte, la locul unde acea persoană se găseşte.

Legea locuinţei (114/1996)

Art. 2. - Termenii utilizaţi în cuprinsul prezentei legi au următorul înţeles:
a) Locuinţă
Construcţie alcătuită din una sau mai multe camere de locuit, cu dependinţele, dotările şi utilităţile necesare, care satisface cerinţele de locuit ale unei persoane sau familii.
b) Locuinţă convenabilă
Locuinţă care, prin gradul de satisfacere a raportului dintre cerinţa utilizatorului şi caracteristicile locuinţei, la un moment dat, acoperă necesităţile esenţiale de odihnă, preparare a hranei, educaţie şi igienă, asigurând exigenţele minimale prezentate în anexa nr. 1 la prezenta lege.

Anexa 1
A. Cerinţe minimale:

- acces liber individual la spaţiul locuibil, fără tulburarea posesiei şi a folosinţei exclusive a spaţiului deţinut de către o altă persoană sau familie;
- spaţiu pentru odihnă;
- spaţiu pentru prepararea hranei;
- grup sanitar;
- acces la energia electrică şi apa potabilă, evacuarea controlată a apelor uzate şi a reziduurilor menajere.

Ultima modificare: Vineri, 6 Mai 2016
romascanu, moderator
Sa inteleg ca este posibil sa-mi fac CI daca ma duc la politie/evidenta populatiei cu toate contractele la utilitati si cu Actul de vanzare/cumparare al magaziei?
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Am pierdut si batalia asta cu emiterea Cartii de identitate. Intre timp m-am inhamat la un credit ca sa am o locuinta si implicit un act de identitate. Cam asta e! Am o tara ca afara ...

Alte discuții în legătură

Schimbare carte de identitate elvital2003 elvital2003 Buna ziua, Baiatul meu, 27 de ani lucreaza in strainatate si trebuie sa-si schimbe cartea de identitate; adresa pe CI este cea a parintilor. In tara in care ... (vezi toată discuția)
Buletin de identitate in caz de revenire in tara. mediterana mediterana Bun gasit tuturor! Am o nelamurire, in ce priveste primirea buletinului de identitate, in cazul revenirii temporare sau definitive in tara. Acum cativa ... (vezi toată discuția)
Domiciliu sau resedinta ? tibors tibors Va rog explicati pe intelesul tuturor ce inseamna : a - stabilirea adresei de domiciliu sau stabilirea adresei de resedinta ? b - daca iti stabilesti ... (vezi toată discuția)