avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 292 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... schimbare carte de identitate
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

schimbare carte de identitate

Buna ziua,
Baiatul meu, 27 de ani lucreaza in strainatate si trebuie sa-si schimbe cartea de identitate; adresa pe CI este cea a parintilor. In tara in care lucreaza are contract de chirie si este rezident.
Cum este incadrat: cu domiciliu in Romania si resedinta in strainatate sau viceversa?

Cel mai recent răspuns: Pascal19 , utilizator 10:08, 29 Ianuarie 2019
Chiar daca au mai multe proprietati imobiliare, cetatenii romani pot avea un singur domiciliu: acela unde locuiesc in mod statornic si al carui act de proprietate il duc la Evidenta Persoanelor cand solicita eliberarea cartii de identitate.

In cazul in care solicitantul nu detine imobil, legea spune ca dovada adresei de domiciliu se poate face cu:
a) acte încheiate în conditiile de validitate prevazute de legislatia româna în vigoare - de exemplu contract de inchiriere inregistrat la Fisc, contract de comodat autentificat la notar sau sub semnatura privata;
b) declaratia scrisa a gazduitorului, persoana fizica sau juridica, de primire in spatiu, insotita de unul dintre documentele prevazute la lit.a)
c) declaratia pe proprie raspundere a solicitantului, însotita de nota de verificare a politistului de ordine publica, prin care se certifica existenta unui imobil si faptul ca solicitantul locuieste efectiv la adresa declarata, pentru persoana fizica ce nu poate prezenta documentele prevazute la literele a) si b) - de exemplu in cazul in care solicitantul a pierdut actul de proprietate
d) documentul eliberat de primarii, din care sa rezulte ca solicitantul sau, dupa caz, gazduitorul acestuia figureaza înscris în Registrul agricol.

Domiciliul este adresa locuintei principale, cea inscrisa pe fatza cartii de identitate.

Adresa de resedinta este adresa unde posesorul CI locuieste temporar, sa zicem mai mult de 30 de zile; in acest caz, la solicitarea persoanei si cu acordul proprietarului locuintei, se aplica pe verso-ul cartii de identitate un autocolant pe care se inscrie respectiva adresa.
Pe acel autocolant este inscrisa si durata vizei de resedinta; perioada maxima pentru care se acorda este 1 an.

Resedinta este adresa locuintei secundare, unde posesorul CI locuieste temporar.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Domiciliu sau resedinta ? tibors tibors Va rog explicati pe intelesul tuturor ce inseamna : a - stabilirea adresei de domiciliu sau stabilirea adresei de resedinta ? b - daca iti stabilesti ... (vezi toată discuția)
Expirare ci cateldestept cateldestept Daca fiului meu de 24 ani i-a expirat cartea de identitate si eu nu mai doresc sa-l primesc in spatiu, pot sa-l evacuez? Apartamentul este al meu, mama lui, ... (vezi toată discuția)
Carte de identitate la 14 ani hilda47 hilda47 Buna ziua ! As dori sa intreb daca mama are o anumita adresa in cartea de identitate iar pt fiica sa de 14 ani , nu are posibilitatea sa faca declaratia de ... (vezi toată discuția)