avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 900 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Poprire din diurna
Discuție deschisă în Executare silită

Poprire din diurna

Buna seara.

Pe scurt: am o executare silita pentru o datorie, bazata pe o sentinta judecatoreasca. A urmat proprirea pe venituri sosita la firma la care lucrez.

Lucrez in turism, ghid local sezonier (iarna nu), iar veniturile mele sunt: salariu de 300 ron fix (dar nu-i incasez niciodata, asa e uzanta), si diurne de 25 euro pe zi numai pentru zilele lucrate. Retributia neoficiala este de fapt aceasta diurna. In zilele in care nu lucrez, nu primesc nimic. Se intampla uneori sa am de lucru 15 zile pe luna, alteori 10 sau chiar 5. Am deci si luni mai bune, si luni mai slabe. In contractul meu cu firma de turism, contract incheiat pe perioada aprilie- octombrie, e mentionat ca am salariu 300 ron brut. Apoi o anexa stabileste valoarea diurnelor. Bun.
Mi-a venit asadar proprirea pe salariu si venituri la firma de turism. Eu credeam ca mi se pune proprire doar pe salariu, insa firma m-a anuntat ca mi se propreste si diurna.

Intrebarea mea este: diurnele se pot propri? Veniturile mele din diurne sunt extrem de inegale, iar 5 luni pe an nu lucrez la aceasta firma (contractul se reinnoieste anual). Cum se va face proprirea cand nu lucrez la firma, cand sunt in pauza?
Intreb pentru ca cineva mi-a spus ca trebuie sa fie o greseala, pentru ca salariul e salariu, si diurna e altceva, e pentru intretinerea mea in timpul deplasarilor cu turisti, si ca de fapt firma ar fi trebuit (daca nu imi plateste acei 300 ron salariu), sa imi retina din diurna, insa numai 1/3 din valoarea de300 ron.

Va rog sa ma ajutati cu informatii. Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Razvan Marcu , Consilier juridic 19:16, 12 Mai 2016
Art. 728 NCPC - potrivit caruia diurnele nu pot face obiectul popririi.
Diurna - Art. 729 NCPC alin (7) Alocaţiile de stat şi indemnizaţiile pentru copii, ajutoarele pentru îngrijirea copilului bolnav, ajutoarele de maternitate, cele acordate în caz de deces, bursele de studii acordate de stat, diurnele, precum şi orice alte asemenea indemnizaţii cu destinaţie specială, stabilite potrivit legii, nu pot fi urmărite pentru niciun fel de datorii.

Referitor la salariul de 300 de lei, nici aceasta suma nu poate sa fie urmarita cf. Art. 729 NCPC alin (3), Veniturile din muncă sau orice alte sume ce se plătesc periodic debitorului şi sunt destinate asigurării mijloacelor de existenţă ale acestuia, în cazul în care sunt mai mici decât cuantumul salariului minim net pe economie, pot fi urmărite numai asupra părţii ce depăşeşte jumătate din acest cuantum.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Poprire salariu ContSters232561 ContSters232561 Buna seara! Am un salariat angajat cu 4 ore pe zi , avand un venit brut de 450 ron, respectiv 356 ron net(jumatate din salariu minim net pe economie). Am ... (vezi toată discuția)
Buna ziua - poprire pe contul în care primesc alocația și indemnizația Geta  853 @Yahoo. ro Geta 853 @Yahoo. ro buna ziua . as avea si eu niste intrebari daca se poate. :1 pe contul care primesc indemnizatia crestere copil si alocatie se poate pune ... (vezi toată discuția)
Poprire pe conturi bancare Remus47 Remus47 Am trei popriri . Una din cauza avalizarii unui BO ( si care mi-au fost trasi bani din conturile personale , dar care nu acopera suma) si este poprire pe ... (vezi toată discuția)