am un referat ptr ca un salariat a absentat nemotivat o luna de zile. i-am trimis acasa convocarea in termen,dar problema este ca plicul nu a ajuns la destinatar ptr ca nu mai statea in aceea localitate, iar plicul s-a intors la societate dar dupa ce a stat cele 10 zile la oficiul postal. am mai trimis inca o convocare care tot asa, s-a intors la societate.problema este ca a fost depasit termenul de 1 luna de la data cand angajatorul a aluat la cunostinta. e vreo problema?
Depasirea termenului de 30 de zile este o problema: emiterea unei decizii peste termen duce la anularea deciziei.
Dar, atentie, termenul de 30 de zile se calculeaza de la data cand conducerea un itatii a luat la cunostiinta savrsirea unei abateri disciplinare.
Nu are sens sa discutam despre modul de intrepretare al legislatiei in situatia absentelor continuate, prelungite.
Prin urmare, eu as proceda astfel:
1. as ruga seful direct al absentului sa intocmeasca un nou referat, cu data de azi.
2. tot azi i-as mai trimite un convoncator (cu confirmare de primire) pentru peste 15 zile, plus o copie dupa referatul de azi.
3. astept linistit sa se intoarca recomandata. o pastrez cu plicul nedeschis, ca cea mai buna dovada in instanta ca am fost de buna credinta
4. in ziua 15 il astept (vorba vine) si il concediez.
Astfel nu se depaseste termenul de 30 zile (un nou termen).
Las 15 zile intre trimiterea convocarii si cercetare pentru ca respectivul sa aiba destul timp sa ridice recomandata si sa mai aiba si termenul de 5 zile intre convocare si cercetare. Puteti lasa si mai putin de 15, dar in nici un caz mai putin de 7 zile lucratoare.
Nu mai trimit doua recomandate.
Sunt sigur ca ati trimis cu confirmare de primire, altfel nu v-ar fi fost returnate.