avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 435 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Inlocuire coloane de apa si scurgeri, care deservesc ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Inlocuire coloane de apa si scurgeri, care deservesc doar o parte din apartamentele unui imobil

Buna ziua!
Conducerea asociatiei noastre se confrunta cu urmatoarea problema: proprietarul unui apartament dintr-un imobil solicita schimbarea tevilor verticale care deservesc 5 apartamente de pe un tronson din imobilul respectiv, totalul acestora fiind de 20 de apartamente. Mai precis ar fi vorba de inlocuirea tevilor de apa rece si apa calda si a tevii de scurgere de pe bucatariile, tevile de apa calda doar pentru o parte din cele 5 apartamente, mai exact doar pentru 3, celelalte 2 apartamente fiind debransate. Dumnealui, solicitantul, doreste ca reparatia sa fie achitata din fondul de reparatii colectat la nivelul respectivului imobil
Avand in vedere ca sunt implicate doar 5 apartamente din cele 20, cate are imobilul, conducerea asociatiei considera ca o asemenea lucrare nu poate fi suportata din fondul de reparatii colectat la nivelul imobilului, intrucat nu priveste pe toate cele 20 de apartamente ci doar un sfert din numarul acestora. Astfel de lucrari s-au mai efectuat in imobil, treptat la celelalte 3 coloane de apartamente, dar pe cheltuiala proprietarilor acestora, ei intelegand ca tevile verticale (coloanele) de alimentare cu apa rece si calda ce trec prin o parte din apartamente nu fac obiectul partilor comune ale imobilului, ci doar acele instalatii ce deservesc toate apartamentele sunt definite ca si parti comune, respectiv plasa orizontala dispusa in subsolul blocului, conform prevederilor art. 649, alin. 1, lit. c. din Codul Civil. Acesta este punctul de vedere al conducerii asociatiei noastre de proprietari, respectiv Comitetul Executiv pe care il sustinem in unanimitate. Am dori totusi sa cunoastem si alte pareri sau puncte de vedere, spre a-i putea oferi proprietarului respectiv un raspuns pertinent, legal si corect. Va multumim anticipat!
Partea comuna de instalatie din imobilul de locuit in comun este constituita din ansamblul de instalatii din subsolul tehnic_+instalatia verticala care traverseaza toate apartamentele
instalatia individuala incepe de la T-ul de legatura din instalatia verticala catre fiecare consumator
Conform dispozitii in vigoare responsabil pentru buna functionare a apartii comune de instalatii si constructii este asociatia de proprietari
Am inteles despre ce este vorba.
Acum, depinde cum se inteleg proprietarii din scara respectiva si mai ales "istoricul" efectuarii de diverse reparatii.
Discutia poate pleca de la faptul ca o asemenea lucrare se poate pe un tronson care deserveste doar o coloana cu cele 5 apartamente, astfel incat fiecare proprietar trebuie sa participe la constituirea fondului de reparatii - schimbare scurgeri - , sau aceste costuri vor fi repartizate la toate cele 20 de apartamente - depinde cum ati mai procedat pana acum, din acest motiv m-am referit la istoric.
Insa, daca situatia o impune, lucrarea poate fi facuta pe toate cele 4 coloane si atunci nu mai este motiv de galceava.
Asadar este bine si intr-un fel si in altul si banuiesc ca conducerea as. prop. s-a orientat bine - conductele respective deservind doar cele 5 apartamente, costurile vor fi repartizate doar celor 5 proprietari, insa, atentie, in subsol aveti si tevi relativ orizontale (putin inclinate pentru a dirija scurgerea la caminul din exteriorul blocului), astfel ca dupa cate stiu, acestea din urma sunt grupate pe cate doua coloane - ap. 1-2, o coloana si ap. 3-4 a doua coloana ; la aceste conducte, daca le inlocuiti, costurile vor fi suportate si de catre ceilati proprietari, asa cum aveti grupate conductele de scurgere din subsol.
Daca ceilalti proprietari vor dori sa-si inlocuiasca verticalele mai tarziu, o vor putea face fara probleme, costul lucrarii ii va privi doar pe dansii.
Succes!
Tevile verticale care trec prin apartamente sunt proprietate comuna si cine nu stie lucrul acesta ori isi actualizeaza cunostintele, ori pleaca din conducerea asociatiilor si lasa pe altii capabili sa invete.
Dintotdeauna tevile verticale au fost proprietate comuna si pentru a vedea cat de comune sunt ele, opriti apa din subsol sa vedeti cine sufera.

Fondul de reparatii e constituit ca sa poata fi folosit, nu sa zaca banii prin vreun cont de banca si proprietarii sa plateasca reparatiile pe lista de intretinere.

Daca se face o reparatie azi care afecteaza numai o parte din apartamente se iau bani din fondul de reparatii. Maine e posibil sa fie necesara o reparatie la alt grup de apartamente. Si tot fondul de reparatii salveaza situatia.
Exista un inceput in toate.

Of, complicatiile astea paguboase ne mananca zilele, in loc sa fim solidari si sa ne inseninam viata noastra si pe a apropiatilor nostri, fie in suflet, fie in bloc! :slap:
:acute:
Avand in vedere ca autorul topicului a specificat ca locul are colectat un fond de reparatii - @elga50, aveti dreptate.

Daca acum s-a constatat necesitatea inlocuirii conductelor verticale (proprietate comuna, desigur) pe un tronson atunci, functie si de alte imprejurari (marimea fondului de reparatii colectat, ce alte reparatii s-au facut din acel fond si care sunt proprietarii care nu au achitat intreaga suma, etc.), conducerea as. prop. poate decide "directia" pe care sa o ia pentru rezolvarea problemei.
Se stie, s-a mai discutat aici pe forum, fondul de reparatii trebuie constituit prin repartizarea pe listele de plata a unor sume relativ modice, stabilindu-se in AG cam care sa fie valoarea maxima ce va reveni proprietarilor cu 1,2,3 ... camere, desigur gandindu-se la ce lucrari trebuiesc facute prin as. prop.
Va dau exemplul de la noi: in ultima AG, avand in vedere vechimea blocurilor de peste 40 de ani, toata "plasticaraea" a imbatranit, a devenit casanta, existand in permanenta pericolul unor avarii majore - s-a hotarat ca timp de 5 luni sa se repartizeze pe listele de plata cate 10 lei de apartament. Am introdus aceasta suma pe LP, dupa rubrica "Total chelt. intretin. luna".
Dupa afisarea LP, majoritatea proprietarilor au fost deranjati ca sunt nevoiti sa achite cate 10 lei pentru acest "Fd. reparatii". Dar ce s-a stricat? Ce faceti cu aceste sume daca nu se repara nimic? Sau, eu achit doar intretinerea si daca va fi nevoie de o reparatie voi achita integral suma necesara, altul zice - sa vina guvernul sa ne repare, noi nu avem bani, etc., etc. ...
...complicatiile astea paguboase ne mananca zilele,...

Stiu bine ca cunoasteti - majoritatea conducerilor as. prop. chiar isi fac treaba, insa trebuie tinut cont in toata aceasta activitate si de felul in care oamenii (proprietarii) inteleg, percep, traiul la bloc. Chiar nu mai vreau sa dau exemple de situatii in care sunt nevoit sa ma mobilizez la maximum pentru ai face pe unii sa inteleaga cam ceea ce inseamna as. prop. si ce se vrea in final de la aceasta, de ce trebuiesc achitate sume in avans pentru constituirea Fd. de reparatii sau de rulment.
Bună seara! Corect tot ce ați spus. Mai am eu un detaliu. Înlocuiești țeava verticală sau o bucată din ea, care are și T-urile pe ea. Țevile orizontale nu sunt sparte, cel mult sunt matusalemice, dar nu sunt ude. Plătește tot asociația pentru înlocuirea acestora, datorită ,,deranjării,, proprietății private sau plătește proprietarul materialele și manopera de pe orizontală? Dacă se găsește o țeavă orizontală spartă, e foarte clar... dacă ea e în regulă și este doar o victimă colaterală a lucrării, cum vedem responsabilitatea financiară?
Ultima modificare: Miercuri, 29 Iulie 2020
DaniSarah, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Repartizare cheltuieli reparații Alexandru Munteanu Alexandru Munteanu Stimați colegi, Intr-o asociatie de proprietari cu mai multe scari se poate face repartizarea unora dintre cheltuieli in special cele cu privire la ... (vezi toată discuția)
Suportul cheltuielii unei reparatii la o coloana de apa comuna stagga stagga Buna ziua Am intampinat azi dimineata o problema si anume coloana de apa calda care trece pe la mine prin baie sa fisurat , coloanele de apa sunt neschimbate ... (vezi toată discuția)
Parti comune ? danican danican Buna ziua ! Sunt confruntat cu o situatie ciudata...in blocul nostru , de tip vechi , atipic , teava de scurgere de la cada trece , spre conducta ... (vezi toată discuția)