Avand in vedere ca autorul topicului a specificat ca locul are colectat un fond de reparatii - @elga50, aveti dreptate.
Daca acum s-a constatat necesitatea inlocuirii conductelor verticale (proprietate comuna, desigur) pe un tronson atunci, functie si de alte imprejurari (marimea fondului de reparatii colectat, ce alte reparatii s-au facut din acel fond si care sunt proprietarii care nu au achitat intreaga suma, etc.), conducerea as. prop. poate decide "directia" pe care sa o ia pentru rezolvarea problemei.
Se stie, s-a mai discutat aici pe forum, fondul de reparatii trebuie constituit prin repartizarea pe listele de plata a unor sume relativ modice, stabilindu-se in AG cam care sa fie valoarea maxima ce va reveni proprietarilor cu 1,2,3 ... camere, desigur gandindu-se la ce lucrari trebuiesc facute prin as. prop.
Va dau exemplul de la noi: in ultima AG, avand in vedere vechimea blocurilor de peste 40 de ani, toata "plasticaraea" a imbatranit, a devenit casanta, existand in permanenta pericolul unor avarii majore - s-a hotarat ca timp de 5 luni sa se repartizeze pe listele de plata cate 10 lei de apartament. Am introdus aceasta suma pe LP, dupa rubrica "Total chelt. intretin. luna".
Dupa afisarea LP, majoritatea proprietarilor au fost deranjati ca sunt nevoiti sa achite cate 10 lei pentru acest "Fd. reparatii". Dar ce s-a stricat? Ce faceti cu aceste sume daca nu se repara nimic? Sau, eu achit doar intretinerea si daca va fi nevoie de o reparatie voi achita integral suma necesara, altul zice - sa vina guvernul sa ne repare, noi nu avem bani, etc., etc. ...
...complicatiile astea paguboase ne mananca zilele,...
Stiu bine ca cunoasteti - majoritatea conducerilor as. prop. chiar isi fac treaba, insa trebuie tinut cont in toata aceasta activitate si de felul in care oamenii (proprietarii) inteleg, percep, traiul la bloc. Chiar nu mai vreau sa dau exemple de situatii in care sunt nevoit sa ma mobilizez la maximum pentru ai face pe unii sa inteleaga cam ceea ce inseamna as. prop. si ce se vrea in final de la aceasta, de ce trebuiesc achitate sume in avans pentru constituirea Fd. de reparatii sau de rulment.