danican a scris:
Acum asociatia de locatari e amenintata cu un mic proces, fiindca locatarul respectiv sustine ca teava de scurgere e parte comuna , fiind situata in alt apartament decat al lui...
In legislatie nu am gasit nimic clar care sa defineasca ceea ce este " parte comuna"
Ce pot face ?
Nu este nici o ciudatenie. Multe blocuri si apartamente au conducte de alimentare sau de scurgere ce trec dintr-un apartament in altul pe orizontala, in diagonala...
Legislatie exista si trebuie citita si interpretata cu atentie. In acest sens cititi legea 230/2007 si HG 1588/2007. O sa gasiti acolo ca partea comuna este aceea care nu poate fi delimitata exact. Apoi parti comune pot fi comune ale blocului, comune ale scarii, comune ale tronsonului sau comune ale 2, 3 apartamente s.a.m.d.
Asta inseamna ca daca intre doua apartamente exista o teava orizontala de gaz, de apa, de canalizare..., aceasta este comuna celor doua apartamente si nu inntregii scari, intregului bloc sau comune tuturor blocurilor care fac parte din acea asociatie de proprietari ce poate cupride un cartier intreg.
De regula se infunda si se detrerioreaza intrarile, imbinarile acestor instalatii si nu coloana.
Si-n blocurile asociatiei noastre exista asemenea instalatii comune pentru doua apartamente atat la alimentarea cu apa cat si la scurgere. Au aparut probleme cu infundarea sifoanelor de pardoseala si la imbinarea acestor conducte. De fiecare data au rezolvat-o cei doi proprietari in functie de care din ei a fost deranjat de defectiune sau din ce apartament se poate face reparatia. Asociatia a acordat sprijin discutand cu proprietarii, sfatuindu-i, aducand instalator ... dar de platit a platit proprietarul in casa caruia s-a lucrat sau ambii prin intelegere intre ei.
Asadar, repet. comun, comun dar aceasta parte comuna poate fi a doua, trei.. sau a mai multor apartamente, a intregii scari si foarte rar a intregii asociatii.