avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 511 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... Pasaport cetatean roman cu domiciliul in Germania
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

Pasaport cetatean roman cu domiciliul in Germania

Buna ziua,
doresc un raspuns legal la o intrebare concreta, determinata de o situatie concreta.Locuiesc in Germania din 2010, dar nu am renuntat la cartea de identitate si pasaportul de turist din motive care nu fac obiectul prezentei discutii. In martie 2016 m-am casatorit cu un cetatean german si, prin urmare, am decis stabilirea definitiva a domiciliului in Germania, ceea ce implica solicitarea pasaportului de cetatean roman cu domiciliul in strainatate si renuntarea la actul de identitate romanesc/cartea de identitate. In acest sens m-am prezentat la Consulatul roman din München unde am depus documentele necesare inregistrarii in Romania a casatoriei incheiate in Germania. Acolo am aflat ca un nou certificat de casatorie, romanesc, va fi eliberat chiar de catre Consulat, acesta urmand a fi inregistrat la Oficiul de stare civila din localitatea mea de nastere, Constanta. Lucru destul de ciudat, doua certificate pentru aceiasi casatorie...Dar, unde e lege, e lege si gata. Problema mea este insa alta. Am aflat ca trebuie sa vin in Romania, unde sa solicit schimbarea cartii de identitate, pe noul nume, pentru ca apoi sa ma duc iar la consulat, unde sa renunt la aceasta si sa solicit noul pasaport, acela de cetatean roman cu domiciliul in strainatate. Am intrebat, logic, de ce este nevoie de un nou act de identitate, la care oricum intentionez sa renunt? Nu este posibila eliberarea noului pasaport, avand la baza documentele legale, respectiv cele doua certificate de casatorie (german si romanesc), dovada de schimbare a numelui (emisa de organele competente germane) si dovada de domiciliu? De ce nu pot renunta direct la actualul act de identitate solicitand in acelasi timp pasaportul nou, cel de cetatean roman cu domiciliul in strainatate? Raspunsul a fost: pentru ca nu se poate! Ca... e interpretabil.
Ma puteti ajuta cu un raspuns competent, eventual cu indicarea temeiului legal? Sigur, ar fi de evitat un drum de 2000 de km, numai pentru a obtine un document la care intentionez sa renunt in saptamana urmatoare eliberarii lui.
Va multumesc anticipat pentru sprijinul acordat.
Ultima modificare: Joi, 5 Mai 2016
Tschiesche, utilizator
Cel mai recent răspuns: tgeorgescu , utilizator 02:31, 14 Mai 2016
Din punctul meu de vedere nu este necesar ca dvs. sa va deplasati in Romania. La obtinerea pasaportului CRDS trebuie sa aveti cartea de identitate valabila pe noul nume de aceea v-au solicitat buletinul nou. Puteti, la ambasada, sa imputerniciti pe cineva care sa va solicite actul de identitate de la aut. romane.
Tschiesche a scris:

Am intrebat, logic, de ce este nevoie de un nou act de identitate, la care oricum intentionez sa renunt? Nu este posibila eliberarea noului pasaport, avand la baza documentele legale, respectiv cele doua certificate de casatorie (german si romanesc), dovada de schimbare a numelui (emisa de organele competente germane) si dovada de domiciliu? De ce nu pot renunta direct la actualul act de identitate solicitand in acelasi timp pasaportul nou, cel de cetatean roman cu domiciliul in strainatate?

E nevoie de un nou act de identitate romanesc care sa ateste schimbarea de nume.

Obligatia de va face o noua carte de identitate dupa schimbarea numelui in urma casatoriei e precizata in OUG 97/2005:

Art. 19
(1) Serviciile publice comunitare de evidenta a persoanelor elibereaza o noua carte de identitate in urmatoarele cazuri:
[...]
b) daca s-a modificat numele sau prenumele titularului, prenumele parintilor, data ori locul nasterii;
[...]
(2) In termen de 15 zile de la producerea uneia dintre situatiile prevazute la alin. (1) lit. b)—j), titularul sau reprezentantul legal al acestuia este obligat sa solicite serviciului public comunitar de evidenta a persoanelor eliberarea unei noi carti de identitate, prezentand documentele prevazute la art. 14 alin. (3), (4) sau (5).

[ link extern ]

Certificatul de casatorie este act de stare civila, dovedeste ca sunteti casatorita si ati ales sa purtati numele sotului, atat.
Schimbarea numelui se face numai prin serv. Evidenta persoanelor, nu la Starea civila si cu atat mai putin prin serv. Pasapoarte.

Deci trebuie sa va faceti cerere pentru o noua carte de identitate, cu motivul schimbare de nume în urma căsătoriei. Eu nu vad nimic interpretabil în lege.
Puteti face cuiva procura speciala la consulat, așa cum vi s-a spus deja, pentru depunerea actelor pentru CI si ridicarea ei. Nu e nevoie sa veniti pana in tara:
[ link extern ]
Sigur, dupa ce primiti certificatul de casatorie romanesc.
Ultima modificare: Luni, 9 Mai 2016
Ares-3, moderator
Autoritatile germane nu va pot schimba numele decat daca sunteti cetatean german (sau eventual apatrid domiciliat in Germania). Altfel ele nu pot face decat o sugestie in acest sens adresata autoritatilor romane, care vor decide la randul lor daca accepta sau nu schimbarea de nume (chestie de suveranitate nationala si neamestec in treburile interne). Deci atat timp cat sunteti doar cetatean roman si nu v-ati schimbat numele in Romania pe cale administrativa, veti primi pasaport pe singurul nume pe care il aveti (cel vechi, neschimbat).
Ultima modificare: Sâmbătă, 14 Mai 2016
tgeorgescu, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Act doveditor ContSters186828 ContSters186828 Care este actul ce dovedeste schimbarea numelui in strainatate prin acordarea citadinantei(ITALIA).Prin decretul de acordare a citadinantei mi s-a acordat ... (vezi toată discuția)
Schimbare nume dupa casatorie in strainatatea - a doua oara SimonaS-B SimonaS-B In anul 2011 m-am casatorit in Germania cu un cetatean german si mi-am schimbat numele in cel al sotului. Am urmat procedurile necesare si am obtinut de la ... (vezi toată discuția)
Act de identitate si pasaport expirat pentru cetatean roman cu resedinta in strainatate. CristinaBadina CristinaBadina Fiica mea s-a casatorit in Statele Unite in urma cu cateva luni, locuieste acolo, si a obtinut geen-card-ul. Intre timp i-a expirat Pasaportul iar Cartea de ... (vezi toată discuția)