avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1837 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... plangere impotriva fostului angajator
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

plangere impotriva fostului angajator

buna ziua! astazi a venit un inspector de munca la mine la servici, mi a prezentat un dosar cu o plangere a fostului angajator impotriva mea. In acel dosar se gasea plangerea propriu-zisa in care era scris prejudiciul de 380 euro si cam 300 lei, incetarea ctr de munca cu acordul partilor, si cateva pagini printate cu convorbirile mele cu celelate colege ( lucram la o agentie de turism). Maine dimineata cand am sa merg la politie as dori sa fac o plangere. Se poate sa fac sub mai multe acuzatii?
1) Acuzatii false ( intrucat nu mi-a dat nota de lichidare cand am plecat cu suma datorata care era de 300 de eur , acum brusc am citit ca s a marit la 380 euro.
2) Violarea corespondentei: acea adresa era cea personala de email, nu avea dreptul sa sparga mailurile

Nu am semnat nimic de predare primire, nici cand m am angajat, nici cand am plecat, iar cartea de munca mi am ridicat o fara probleme.

Astept cateva sfaturi.
Multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:24, 13 August 2009
Buna ziua.
Am totusi cateva intrebari ca sa putem clarifica cele scrise de dv.
1.Pana sa plecati angajatorul a facut in cadrul firmei o cercetare prealabila a acestui prejudiciu?
2.Se poate dovedi prejudiciul? cu acte?si daca acesta se putea descoperi si inainte de a-si da acordul plecarii dv.?

Alexandra
Practic ce cred eu ca se intampla angajatorul dv. vrea sa va angajeze raspunderea patrimoniala, asa ca in cele ce urmeaza am sa va redau cateva informatii despre ce inseamna Raspundere patrimoniala a angajatului reglementata în art.269-275 din Codul muncii.

""Pentru existenţa răspunderii patrimoniale este necesară îndeplinirea cumulativă a următoarelor condiţii:

- calitatea de salariat. Cel vinovat de prejudiciu trebuie să se afle într-un raport juridic de muncă cu angajatorul pe care l-a prejudiciat.

- fapta ilicită. Pentru ca acţiunea umană să reprezinte o condiţie a răspunderii patrimoniale trebuie să îndeplinească şi ea câteva condiţii: să fie legată de munca prestata, sa fie ilicita, putand consta intr-o actiune sau inactiune,

- prejudiciul. Angajarea răspunderii patrimoniale este condiţionată de existenţa unui prejudiciu. Prejudiciu este definit ca fiind o diminuare a patrimoniului unei persoane ca efect al săvârşirii unei fapte ilicite.

- raportul de cauzalitate între faptă şi prejudiciu. Trebuie să existe o legătură între faptă şi prejudiciu, acesta din urmă trebuind să fie consecinţa faptei ilicite;

- vinovăţia salariatului. Răspunderea patrimonială presupune cu necesitate existenţa vinovăţiei autorului faptei ilicite cauzatoare de prejudiciu.""
Deci practic angajatorul va poate actiona in instanta(chiar si dupa data incheierii contractului de comun acord ), pentru recuperarea prejudiciului pe care el il sustine ca la suferit, Pentru a va actiona in judecata si a va angaja raspunderea patrimoniala angajatorul trebuie sa dovedeasca urmatoarele: 1. faptul ca erati angajata, 2. faptul ca ati savarsit o fapta ilicita, 3. faptul ca sa produs un prejudiciu si sa dovedeasca valoarea acestui prejudiciu, 4. raportul de cauzalitate intre faptă şi prejudiciu, Daca angajatorul dv. nu poate sa dovedeasca toate aceste fapte nu are nici o sansa de castig.

Nu a facut, dar se putea face o expertiza contabila, o verificare. Acesta, dupa ce am plecat eu, ma deranja cu aceasta problema zilnic, cand 300 euro, cand 330, acuma 380 euro. Daca putea demonstra ca i am facut prejudiciu, atunci pe loc trebuia sa faca plangerea, nu dupa 3 luni sa vina sa mi ceara sume diferite.
Este clar faptul(dupa cum procedeaza fostul dv angajator) ca nu are aceste dovezi impotriva dv., si daca el personal va cere aceste sume de bani va sugerez sa il ignorati sau sa ii sugerati sa se adreseze instantelor de judecata cum este normal
deci sa inteleg ca plangerea la politie a anagajatorului fara probe este nula. el trebuie sa mearga la tribunal?

Alte discuții în legătură

Dovada pt. intarziere babar babar Buna ziua Sper ca am postat acolo unde trebuie problema mea. Am primit un SMS de la fostul meu sef, ca ma va da in judecata, ca firma a fost penalizata pt. ... (vezi toată discuția)
Raspundere patrimoniala! razvandicu razvandicu As dori sa va cunosc parerea la urmatoarea problema!Ca sa existe raspundere patrimoniala a salariatului trebuie sa existe un prejudiciu real adus ... (vezi toată discuția)
Prejudiciu Albocs1 Albocs1 Ce se intelege prin prejudiciu cauzat de un angajat (daca exista prevederi legale asupra valorii prejudiciului). Cum se poate dovedi vina sau nevinovatia unei ... (vezi toată discuția)