Buna ziua
Sper ca am postat acolo unde trebuie problema mea.
Am primit un SMS de la fostul meu sef, ca ma va da in judecata, ca firma a fost penalizata pt. predarea cu intarziere a CMR-urilor. Prima data mi-a zis ca e vorba de 300 de EU, acuma imi spune ca e vorba de 600 de EU.
Exista asa ceva ca firma e penalizata pt. predarea CMR-urilor cu intarziere? Am stat 3 saptamani in cursa, am avut 5 CMR-uri la mine, la reantoarcere am predat peste 3 zile. Neavand alt motiv sa-mi plateasca cursele facute, asa vrea sa ma intimideze.
Cum poate el dovedii ca a fost penalizat (ceea ce nu cred ca sa intamplat, sau daca sa intamplat nu cu 600 de EU)?
Cu factura emisa de societatea care a aplicat penalizarile (probabil conform clauzelor contractuale deci trebuie sa existe si un contract incheiat de angajator cu beneficiarul serviciilor) si cu O.P.-ul prin care angajatorul dvs. a achitat penalitatile.
Deci trebuie sa prezinte si contractul cu firma de speditie unde sa apare eventualele penalizari pt. intarzieri?
Pe langa factura trebuie sa exista si O.P. cu care dovedeste ca a platit penalizarea?
El im-i spune ca are comanda de transport si o sa dovedeasca ca factura primita nu corespunde cu suma pe comanda de transport, deci diferenta intre suma pe comanda de transport si factura e penalizare. Eu pot sa va spun ca sigur nu a primit penalizare, numai vrea sa-mi ia banii.
Daca dv. nu mai sunteti angajatul societatii(eu una asa am inteles din postul initial) angajatorul dv. are o singura posibilitate sa isi recupereze asa zisul prejudiciu, si anume prin actionarea dv. in judecata si angajarea raspunderi patrimoniale, in cadrul unui asemenea procesl el este cel care trebuie sa faca dovada:
1. existenta prejudiciului(in cazul de fata cred ca o expertiza financiar contabila)
2. savarsirea unei fapte a dv. care a condus la producerea acestui prejudiciu.
Daca mai sunteti angajat trebuie sa declanseze o cercetare disciplinara.
Aveti dreptate, nu mai sunt angajat la firma. Cand am depus demisia a depus si el o sesizare la politie unde a enumerat nepredarea CMR-urilor, a telefonuli de servici, cartelei Visa (cu care plateam cheltuielie) si a catorva facturi, deci a lucrurilor ce am avut la mine dupa ultima cursa. In sesizarea data la politie nu apare ca trebuis sa platesc N euro pt. penalizari. Tot ce era trecut pe sesizare am predat cu proces verbal de predare-primire. In sezizare scrie clar ca nu mai are nici o pretentie fata de mine daca predau lucrurile enumerate, facturile, etc. Astazi trebuia sa se prezinte la politie de a da si el o declaratie ca nu mai are pretentie si sa se incheie cazul. Dimineata am prmimit SMS-ul respectiv, in care mai cere 623 de euro. Nu sa mai prezentat la politie sa depune declaratie ca sau predat lucrulrile enumerate in plangere ci a spus ca trebuie sa plece urgent din tara si o sa se prezinte marti.
Dupa ce declara ca nu mai are nici o pretentie fata de mine, mai poate sa depuna inca o plangere cu penalizari? Sigur ca nu a primit nici o penalizare, dar fiind prieten cu persoana care emite facturile, banuiesc ca o sa cere sa emita facturi cu sume mai mici, sau ceva de gen, ca sa ma oblige la plata. daca nu trebuie sa dovedeasca cu contracte si cu documente mai "serioase".
Dovada pe care angajatorul dv. va trebui sa o faca in instanta este una temeinica, nu merge asa pe 2 facturi care zice el ca sunt mai mici sau mai mari decat trebuie ..bla bla.......dovada se face in cele mai multe cazuri prin expertiza financiar- contabila(care va avea in vedere facturi devize, contract etc.. ) intocmita de un expert autorizat de instanta, iar pe langa aceasta dovada a existentei prejudiciului cum am mai spus el trebuie sa dovedesca legatura dintre fapta dv. si "prejudiciul suferit"......faptul ca o factura este mai mare sau mai mica nu poate sa demonstreze ca dv. sunteti devina, ........ eu va sfatuiesc sa discutati cu angajatorul dv. si chiar sa il "sfatuitii" sa va actioneze in judecata pentru recuperarea sumelor cu care a fost pagubit
Din cate deduc eu, angajatorul dv. nu va platit salariu restant si zilele de concediu, si nici nu prea vrea sa le platesca, asa este ?