avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 957 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Electrician - sarcini de serviciu sau nu?
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Electrician - sarcini de serviciu sau nu?

Buna ziua.
Incerc sa ma lamuresc cu in legatur cu o problema legata de sarcini de serviciu si as fi indatorat celui care m-ar putea ajuta, eventual cu trimiteri catre legislatia muncii.
Muncesc la societatea de Apa si Canalizare din oras pe post de electrician. Societatea are mai multe statii de pompare dispuse in puncte diferite din oras. Personalul din aceste statii lucreaza pe baza de grafice de lucru lunare.
Problema mea e urmatoarea:
- daca eu sunt trecut pe graficul de lucru la statia de pompare nr. 1, imi poate cere seful meu sa ma duc sa rezolv o problema la statia de pompare nr. 2, fara un instructaj de protectia muncii?
- noi face instructajul de protectia muncii la inceputul lunii, acest instructaj trebuie repetat in cazul in care ma duc (chiar si pentru 2 - 3 ore) sa lucrez la statia de pompare nr. 2?
- pot refuza aceasta sarcina de serviciu in baza faptului ca nu sunt instruit si ca. Doamne fereste daca se intampla ceva rau, nu voi beneficia de concediul medical pentru ca seful meu poate sa nu recunoasca ca m-a trimis el acolo?

Sper ca m-am facut inteles, iar daca nu puteti sa imi cereti detalii.
Multumesc celor ce isi fac timp sa raspunda.
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 18:25, 6 Mai 2016
Legea ssm nr.319/ 2006 cu modificarile si completarile ulterioare mentioneaza:
-Art.13 În vederea asigurării condiţiilor de securitate şi sănătate în muncă şi pentru prevenirea accidentelor de muncă şi a bolilor profesionale, angajatorii au următoarele obligaţii:
d) să stabilească pentru lucrători, prin fişa postului, atribuţiile şi răspunderile ce le revin în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, corespunzător funcţiilor exercitate;
-Art.20 (1) Angajatorul trebuie să asigure condiţii pentru ca fiecare lucrător să primească o instruire suficientă şi adecvată în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, în special sub formă de informaţii şi instrucţiuni de lucru, specifice locului de muncă şi postului său:
a) la angajare;
b) la schimbarea locului de muncă sau la transfer;
c) la introducerea unui nou echipament de muncă sau a unor modificări ale echipamentului existent;
d) la introducerea oricărei noi tehnologii sau proceduri de lucru;
e) la executarea unor lucrări speciale.
(2) Instruirea prevăzută la alin. (1) trebuie să fie:
a) adaptată evoluţiei riscurilor sau apariţiei unor noi riscuri;
b) periodica şi ori de ori este necesar.
Ca electrician indepliniti aceleasi sarcini de serviciu, mentionate in fisa de post, indiferent de graficul de lucru in care sunteti nominalizat la statii de pompare. Presupun ca nu exista diferente tehnologice [vezi art 20 lit.c) si e)] intre statiile de pompare. Instructiunile proprii ssm pentru electrician, in conditiile susmentionate sunt identice.
Presupun ca la instruirea periodica, participa toti electricienii, indiferent de graficul de lucru unde sunt nominalizati. Daca exista diferente tehnologice/ tehnice intre locurile de munca, instruirea este obligatorie atunci cand se schimba locul de munca.
In fisa de post, sarcinile de serviciu presupun ca sunt nominalizate pentru toate posibilitatile din graficul de lucru.
Coducatorul locului de munca va trimite la alta statie de pompare decat cea in care sunteti nominalizat in grafic in conditiile in care acolo este nevoie urgenta de un meserias, in speta de un electrician. In acest caz se aplica prevederile:
-Art. 23 (1) În mod deosebit, în scopul realizării obiectivelor prevăzute la art. 22, lucrătorii au următoarele obligaţii:
g) să coopereze, atât timp cât este necesar, cu angajatorul şi/ sau cu lucrătorii desemnaţi, pentru a permite angajatorului să se asigure că mediul de muncă şi condiţiile de lucru sunt sigure şi fără riscuri pentru securitate şi sănătate, în domeniul său de activitate;
Puteti solicita sefului dvs. sa mentioneze sub semnatura, in raportul sau de tura si/ sau in raportul dvs. de tura ca ati fost trimis sa lucrati de la locul dvs. de munca .... (conform grafic) la locul de munca ..., de la ora ... pana la ora .... pentru efectuarea lucrarilor ....
Pentru trimiterea dvs. sa interveniti la alt loc de munca (altul decat cel din grafic) responsabilitatea este a conducatorului locului de munca.
Nu cred ca sunteti trimis la alt loc de munca decat in caz de avarii, cand art.23 lit.g) este aplicabil.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Instruire periodica Cosmin Achim Cosmin Achim Lucrez la Hidroelectrica iar instructajul periodic se programeaza in zilele libere si are o durata de 8 ore. As vrea sa stiu daca este legal asa , Mentionez ca ... (vezi toată discuția)
Instructaj ssm+psi pt.un singur salariat adiam adiam Lucrator comercial - singur salariat, unde conducatorul unitatii nu indeplineste cumulativ criteriile articolului 16 din HG 1425/2006, DAR lucratorul comercial ... (vezi toată discuția)
Lucrator desemnat/conducatorul locului de munca Ambra Denisa Ambra Denisa In situatia cand sunt indeplinite prevederile art. 20 din HG 1425 cu privire la desemnarea lucratorului cu activitati de prevenire si protectie, este corect ... (vezi toată discuția)