avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1053 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Partaj credit de nevoi personale dupa divorț
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Partaj credit de nevoi personale dupa divorț

Buna ziua. În anul 2007 am contractat un credit de aprox. 54000 CHF , eu fiind titular de credit iar fosta soție codebitor. În timpul casatoriei am rambursat anticipat o parte din credit. De la divorțul pronunțat în 2012, am făcut plăți în contul creditului atât eu (în jur de 1200 CHF) cât și fosta soție (în jur de 2500 CHF). În momentul de față aceasta m-a chemat în judecată solicitând să-i plătesc jumătate din suma plătită de ea între 2012-2016 și împărțirea creditului rămas în debit. Aș dori să știu dacă există o lege care să o îndreptățească a cere restituirea retroactivă a unei părți din suma plătită de ea după divorț din moment ce în contractul de credit se specifică, citez "Codebitorul se obligă solidar și indivizibil cu Împrumutatul să îndeplinească obligația de rambursare a creditului..." și din moment ce solicită aceasta la 4 ani de la divorț.
Vă mulțumesc.
Prin divort nu s-a dispus si separarea datoriilor ci doar desfacerea casatoriei.

Separarea datoriilor se face prin partaj iar din se intelege din relatare nu ati facut inca partajul.

Prin urmare ex-sotia nu este indreptatita sa va solicite o parte din sumele platite de catre ea decat in cazul in care a facut plati mai mari ulterior partajului.

Chemarea in judecata nu are temei legal, putea sa va cheme in judecata pentru partaj.

Iar prin partaj se impart si datoriile acumulate in timpul casatoriei. Cum s-ar spune, si la bine si la greu!;)
Pt ce anume ati facut acest credit ?
Este vorba de un credit de nevoi personale garantat cu ipoteca. Banii au fost folositi pentru cumpararea unui apartament care ulterior a fost vandut in timpul casatoriei , banii obtinuti din vanzare fiind folositi pentru o rambursare anticipata a creditului, tot in timpul casatoriei. Fiind vorba de CHF, tot a mai ramas in prezent o datorie de aprox. 9500 CHF.
Contractul de imprumut fost perfectate in timpul casatoriei.

Prin urmare, datoriile nascute in timpul casatoriei pot fi supuse impartelli.

Atat pasivul patrimoniului comun, cat si activul sunt supuse partajarii.

Asadar, datoriile contractate pentru a sustine obligatiile obisnuite ce rezulta dintr-o casatorie pot fi cuprinse in masa partajabila.

Datoriile pot fi calificate ca fiind comune.( exista si datorii proprii, contractate de catre unul dintre soti , pentru a sustine activitatea sa profesionala, spre exemplu)




Succes.


~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Imprumut comun-soti divortati calin cristiana calin cristiana In cazul desfacerii casatoriei, neurmata de procedura de partajare a bunurilor, cum se procedeaza cu un credit pentru nevoi personale luat in timpul ... (vezi toată discuția)
Ratele facute in timpul casniciei Rafael78 Rafael78 Am incheiat divortul si custodia in 08.05, s-a stabilit pensia alimentara la 25% din venitul meu net. Cum fac sa-mi recuperez din ratele facute impreuna? V-as ... (vezi toată discuția)
Partaj, credit cu ipoteca octaviaescu octaviaescu Buna ziua Am divortat de sotul meu la notar, acum ramane de rezolvat problema partajului....de fapt singurul lucru care ne leaga este creditul garantat cu ... (vezi toată discuția)