avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1135 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Ce pot face - sarcina cu probleme, patron ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Ce pot face - sarcina cu probleme, patron neintelegator

Buna ziua! as avea si eu o intrebare va rog! sunt angajata la un salon de 1 an si 2 luni aproape… sunt insarcinata in 25 de saptamani avand o sarcina cu probleme, doctorul specialist mi a dat un concediu medical pe care eu nu l-am cerut mi l-a dat pentru ca am probleme. Patroana la care lucrez a refuzat sa -mi dea adevarinta de salariat pentru a putea ridica concediul medical pe motiv k adeverinta ca aceea de am eu nevoie ea nu da ,da alt model. neavand ce face Doctorul meu specialist mi-a anulat concediul medical insa mi- a zis ca daca merg la munca merg pe riscul meu.Am schimbat medicul specialist. Cea la care sunt acum mi -a zis la fel insa nu pot lua concediu medical din cauza ca patroana nu mi da o adeverinta de salariat. i-am explicat ca nu mai sunt bune adeverintele pe care ea le da si ca eu am urgenta nevoie si mi -a zis k ea doar din acelea imi da si ca sa stau la munca ca ea nu are om. ba mai mult eu avand contract pe 4 ore ma pune sa stau in salon de la ora 9 dim pana seara la 21:00. sfatuiti ma va rog ce sa fac!!! k nu mai stiu.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 14:18, 9 Mai 2016
Sesizati Inspectoratul Teritorial de Munca cu privire la abuzul angajatorului.
Incercati sa stati de vorba cu angajatorul dumneavostra si sa-i spuneti ca are obligatia elibararii acelei adeverinte, in caz contrar o sa va adresati ITM-ului.
Ultima modificare: Vineri, 6 Mai 2016
Adolfina Pop, Consultant fiscal
Ii spuneti ca aveti drepturi, pe care ea le incalca cu intentie.
Dar dvs ati anuntat-o ca sunteti insarcinata..? Este f.f.important sa stiti ca femeia insarcinata trebuie sa aiba in vedere in momentul aparitiei sarcinii comunicarea starii de graviditate catre angajator. Comunicarea se face printr-o adresa scrisa insotita de o copie a certificatului medical, care atesta starea de graviditate, adresa care se inregistreaza la sediul angajatorului (cu viza de primire), urmand ca femeia sa pastreze un exemplar al acestei adrese vizat de primire de catre angajator, pentru a putea face oricand dovada faptului ca a comunicat angajatorului faptul ca este gravida.

Potrivit art. 60 lit. c) din Codul Muncii, de la momentul la care angajatorul ia la cunostinta in mod oficial de starea de graviditate a femeii, concedierea acesteia este interzisa, starea de graviditate constituind o cauza legala de interzicere a emiterii unei decizii de concediere pe toata durata sarcinii. Aducerea acestui fapt la cunostinta angajatorului trebuie facuta obligatoriu in scris, pentru ca acest aspect sa poata fi probat ulterior.

Puneti-o pe patroana respectiva sa se informeze citind OUG 96/2003 privind protecţia maternitãţii la locurile de muncã asa ca o sa afle ca angajatorii au anumite obligatii speciale fata de salariata gravida, atat in ce priveste acordarea unui anumit numar de ore libere, cat si in ce priveste protectia gravidei la locul de munca.
Cred ca f. importante sunt acestea si e bine sa-i spuneti, ca poate isi da seama ca e ilegal ce face cu dvs. (De fapt...este si lipsa de omenie si soldaritate umana sa faca asa ceva cu o alta femeie, care are o sarcina cu probleme)

- Program redus de lucru

Pe perioada cat esti insarcinata, ai dreptul la reducerea cu o patrime a duratei normale de munca, fara ca salariul sa-ti fie afectat. Pentru a beneficia de reducerea programului de lucru, ai nevoie de o recomandare de la medicul de familie. Multi medici de familie nu cunosc aceasta lege, asa ca este posibil sa fie nevoie de munca de lamurire.

- 16 ore libere lunar, pentru controale medicale

Conform legii, femeile insarcinate au dreptul lunar la 16 ore libere (2 zile lucratoare) platite integral pentru analize si controale medicale.

- Concedierea gravidelor este ilegala.

Daca nu doreste, chiar faceti o sesizare la Inspect.Terit de Munca, asa cum ati fost sfatuita mai sus , pt ca este un abuz, va sunt incalcate drepșturile..!
Succes..!!
Angajatorul este obligat prin lege sa elibereze toate documentele care atesta calitatea persoanei de salariat - legea 53/2003 art.40 aliniat h) .
Prin neeliberarea adeverintei ,angajatorul incalca si art .175 liniat 1) ,tot din Codul Muncii care spune :
Angajatorul are obligaţia să asigure securitatea şi sănătatea salariaţilor în toate aspectele legate de muncă.
.
Acest aspect trebui semnalat la ITM . Sesizarea se poate face prin depunerea la sediul ITM in scris ,prin posta cu confirmare de primire sau pe email . Inainte trebuie notificat angajatorul ,in scris, de starea de sanatate .
Ordinul comun MS nr. 43/ 19.01.2016 si CNAS nr. 8/ 13.01.2016 pentru modificarea si completarea Normelor de aplicare a OUG nr.158/ 2005 aprobate prin OMS +CNAS nr.60/32/2006 mentioneaza:
-Art.58 Certificatele de concediu de risc maternal se eliberează de medicul de familie sau medicul de specialitate obstetrică-ginecologie, cu avizul medicului de medicina muncii, pe perioade de maximum 30/ 31 de zile calendaristice, pe o durată totală de maximum 120 de zile calendaristice, în întregime sau fracționat, asiguratelor gravide, asiguratelor care au născut recent sau care alăptează.
Pentru emiterea concediului medical este nevoie de adeverinta de la angajator. Gasiti modelul de adeverinta aici:
[ link extern ]
Solicitati in scris angajatorului, cu nr. de inregistrare/ data (puteti trimite prin posta cu confirmare de primire) eliberarea adeverintei conform prevederilor legisaltive susmentionate.
Daca nu primiti adeverinta, sesizati ITM si DJSP cu nr. de inregistrare/ data. Se va declansa o ancheta iar angajatorul va fi amendat contraventional si obligat sa elibereze adeverinta necesara.
Concediul medical eliberat de medicul specialist va trebui avizat de catre medicul specialist de medicina muncii cu care firma are incheiat contract de prestari servicii medicale (examinare medicala in vederea angajarii si examinare medicala periodica, verificare respectare norme de igiena la locul de munca, etc.).

Alte discuții în legătură

Sarcina ContSters89712 ContSters89712 mai sunt in concediu pt. cresterea copilului pana la 1 oct.2009 si sunt insarcinata din nou.Inainte am lucrat la o banca. In momentul cand ma duc la lucru ... (vezi toată discuția)
Întrebare Semiluna96 Semiluna96 Bună seara! Am și eu o întrebare... Ce se întâmplă dacă nu am fost la muncă timp de aproximativ 3 săptămâni? Sunt însărcinată, de azi am intrat ... (vezi toată discuția)
Instiintare sarcina Dany1803 Dany1803 Buna ziua.Am instiintat in scris angajatorul in legatura cu sarcina si nu am primit numar de integistrare oare ma poate da afara?.Luna viitoare intru in ... (vezi toată discuția)