avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 820 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Pensie intretinere minor de la mama
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Pensie intretinere minor de la mama

Buna ziua,
am o salariata in situatia de mai jos :
Dintr-o casatorie anterioara , femeia are o fiica in varsta de 12 ani, incredintata ei de instanta, la momentul divortului , in 2009.
Recasatorita, are inca un minor de 2 ani din casatoria actuala si in prezent este din nou in stare de graviditate.
Fiica de 12 ani, din casatoria anterioara, si-a exprimat dorinta de a se muta la tatal natural, fostul sot al mamei. Acesta este de acord si doreste sa depuna toate diligentele ptr a -i fi incredintata fetita pe cai legale.
Intrebarea este ce se intampla cu pensia de intretinere cuvenita ptr fetita in aceasta situatie ? mama va fi obligata la plata pensiei de intretinere in favoarea tatalui pentru fetita incredintata? Cum se stabileste cuantumul/valoarea baneasca pentru aceasta pensie, avand in vedere ca din cealalta casatorie a mamei a rezultat inca un minor si urmeaza al doilea ?
Tatal trebuie sa se adreseze direct instantei de judecata ? sau mai intai autoritatii tutelare? sau mediatorului ?
Care sunt pasii de urmat?
Multumesc ,
mariamarinescu2011@gmail.com
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 13:49, 7 Mai 2016
Buna ziua,
Daca Instanta va admite ca minora sa aiba domiciliul la tata atunci, prin aceiasi sentinta, va stabili si cuantumul pensiei ce se va plati de mama.
Pana la nasterea celui de al treilea copil cuantumul este de 1/6 din salariu, dupa ce naste acesta va fi tot de 1/6 pana va face si al patrulea copil.
Daca minora se muta la tata doar prin acordul lor, fara a mai trece prin instanta, atunci cuantumul pensiei datorat de mama este cel expus mai sus si stabilit conform prevederilor art. 529 C.Civ.
Ultima modificare: Sâmbătă, 7 Mai 2016
Gabriel Klein Kiritescu, utilizator
Multumesc frumos, Domnule Av. Gabriel Klein Kiritescu ! :) Dar ce se intampla cu aceasta pensie dupa ce mama naste si ramane in concediul de crestere a ultimului nascut pana la implinirea varstei de 2 ani de catre acesta ? Ma refer la perioada in care a expirat concediul postnatal si mama beneficiaza de indemnizatia de crestere a copilului pana la implinirea varstei de 2 ani , iar contractul ei de munca este suspendat ptr acest aspect, conf codului muncii, deci nu mai primeste salariul propriu-zis !
Se poate înțelege cu tatal amiabil asupra unei sume de bani. Dacă nu exista înțelegere și se va ajunge sa fie obligata de instanta, va plăti 1/6 din salariu în favoarea primului copil, iar după ce va naște, va plăti raportat la salariul minim pe economie.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Model cerere divort noul cod civil nut nut Buna seara, Sunt casatorit de 20 de ani si avem o fetita de 16 ani.In urma unor imprejurari nefericite am ajuns la concluzia ca trebuie sa divortam.Am hotarat ... (vezi toată discuția)
Solicitare instanta marire pensie de intretinere la nivelul venitului din tara de rezidenta galaoan galaoan Buna ziua. Va prezint urmatoarea situatie. 2 persoane divorteaza in 2012 au un copil minor si instanta il incredinteaza mamei, iar copilul pleaca cu mama in ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara tanase_78 tanase_78 pensia alimentara nu are termen de prescriptie?sa fiu nmai explicit o persoana imi cere pensie alimentara dupa 10 ani desi eu nu am fost casatorit niciodata ... (vezi toată discuția)