avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 443 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Conventie - asociatia de proprietari
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Conventie - asociatia de proprietari

Buna ziua,

Acum, dupa multe piedici puse de banca, am cumparat un apartament situat la parterul blocului. Acest apartament care este intabulat ca spatiu comercial si aici va functiona o firma. Nu am sa ii schimb destinatia. Administratorul Asociatiei de locatari imi cere sa incheiem o conventie, urmand ca eu sa ii platesc luna o suma de 100-200 lei , cat considera ei, in functie de traficul de persoane. Desi accesul clientilor se face din afara, printr-un balcon construit cu toate autorizatiile necesare...
Este legala aceasta conventie?
Eu stiu ca vechiul proprietar nu le platea acesta conventie, desi acolo a functionat o bacanie.
Alta problema este cea a vecinilor bagareti.:frantic: Au vazut ca in acest spatiu s-au facut modificari. Ele au fost facute de vechiul proprietar, cu autorizatie de la primarie, certificat de edificare a constructiei, ca la carte. Acum vecinii bagareti, ma ameninta cu reclamatii la primarie ca am spart peretii :O.
Probabil nu au observat modificarile din cauza rafturilor amplasate in bacanie. #-o
Ma descurc cu siguranta cu vecinii mei, dar ajutati-ma, va rog, in privinta conventiei.
Cu multumiri,
D.
Cel mai recent răspuns: Daria8 , utilizator 06:48, 9 Mai 2016
Este perfect legala,fiind prevazuta de disp HG nr 1588/2007
CAPITOLUL III


SECŢIUNEA a 2-a
Repartizarea cheltuielilor pe număr de persoane
Art. 34
Cheltuielile care sunt determinate de numărul persoanelor care locuiesc în condominiu şi nu pot fi individualizate pe fiecare proprietar pe baza unor dispozitive de măsură se repartizează proporţional cu numărul de persoane care locuiesc sau desfăşoară activităţi în clădire în luna pentru care se calculează lista de plată şi reprezintă cheltuielile asociaţiei pentru: apă rece, caldă şi canalizare; combustibil pentru prepararea apei calde de consum; energia electrică utilizată pentru funcţionarea instalaţiilor comune; colectarea deşeurilor menajere, vidanjare.




Referitor la modificarile/compartimentarile interioare -daca acestea au fost executate in baza proiectului tehnic,daca exista autorizatie de constructie si certificat de urbanism,nu aveti de ce sa va faceti probleme
Eventuala sesizare a autoritatilor ar confirma legalitatea modificarilor,respectiv dv ati avea de castigat in fata eventualilor reclamagii
conventia e legala; negocierea partilor va apartine.
Buna ziua,

Am citi si eu acum, exista aceasta conventie legal. Aveti dreptate, trebuie negociat. La ce se va aplica oare? Deoarece intrarea este separata de scara blocului, prin urmare nici clientii nici angajatii nu intra in scara blocului, nu beneficiaza de curatenia de pe scara blocului, lumina, lift, gunoi - pentru acesta este incheiat un contract cu REBU Mai ramane apa rece, - nu avem apometre, apa calda platim la RADET, vidanjare, canalizare. Ne mai incaseaza iarna caldura provenita de la tevile de trecere - fiind debransati de la caldura. Suntem 4 persoane in birou. Clientii nu folosesc canalalizarea, vidanjarea...
Ultima modificare: Duminică, 8 Mai 2016
Daria8, utilizator
Daria8 a scris:
Administratorul Asociatiei de locatari imi cere sa incheiem o conventie...
Este legala aceasta conventie?

Asa cum ati inteles, conventia este legala si mai mult de atat va este de folos in primul rand dumneavoastra pentru a avea o relatie corecta, in termeni clari cu asociatia de proprieatri.
In acea conventie stabiliti de comun acord cu asociatia (presedintele asociatiei), modul de colaborare cu asociatia, drepturile si obligatiile partilor s.a.m.d.
In mare ar trebui sa stabiliti:
- plata catre asociatie a cheltuielilor ce se repartizeaza pe cota parte indiviza asa cum platesc toti ceilalti proprietari; aici ar fi cheltuielile de administrarea comune, cheltuielile cu salariile si indemnizatiile facute de asociatie, reparatii ale partilor comune (pereti exteriori, subsol, terase, fatade, instalatii comune...)
- plata catre asociatie a unor cheltuieli ce se repartizeaza pe numar de persoane; de regula pe numar de persoane se repartizeaza cheltuielile cu gazul daca nu e contorizat individual, cheltuielile cu iluminatul casei scarii (daca aveti acces in casa scarii), cheltuieli cu salubritatea (nu e cazul dumneavoastra din ceea ce spuneti).
- plata altor cheltuieli, de alta natura pe care le are asociatia; o sa va spuna administratorul si judecati impreuna daca o sa contribuiti sau nu.
- o chirie catre asociatie pentru instalarea firmei dumneavoastra pe peretele exterior, la intrarea in sptiul comercial, poate una luminoasa...; Un 10-30 lei pe luna in functie de marime ar trebui sa multumeasca ambele parti.
- sa stabiliti daca vreti sa va emita factura luna de luna cu posibilitatea achitarii la casieria asociatie ori prin virament in contul bancar al asociatiei.
- sa stabiliti ca plata facturii sa se faca in termen de... zile de la primire.
- sa stabiliti ca asociatia poate aplica penalizari asa cum aplica oricarui proprietar in cazul restantelor
- sa stabiliti in final modul de rezolvare a eventualelor sesizari, reclamatii, litigii...
....
Stabiliti orice stiti dinainte si ca atunci cand va apare ceva nou, o sa puteti modifica aceasta conventie de comun acord cu presedintele asociatiei.

O intelegere bine intocmita va usureaza activitatea si colaborarea cu asociatia.

multumesc

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Abuzul presendintelui de asociatie de proprietari vinti vinti in blocul de 10 etaje unde locuiesc s-au termoizolat peretii laterali de nord si de sud (???):O si am solicitat sa se termoizoleze si peretele din scara din ... (vezi toată discuția)
Spatiile comerciale intra in asociatia de proprietari? FeliciaVincze FeliciaVincze Buna ziua, Daca un imobil are la parter spatii comerciale, care au intrare separata de casa scarii/scarile de bloc pentru apartamente, nu are nimic la comun ... (vezi toată discuția)
Spatiile comerciale de la parterul blocurilor caragiu caragiu Doresc sa aflu la ce cheltuieli din cadrul asociatiei de proprietari sunt obligati sa participe detinatorii de spatii comerciale de la parterul ... (vezi toată discuția)