buna ziua.am proces cu fosta mea sotie pentru partaj,o sa avem proba cu martorii.ea are ca si martor o nepoata care avea aproximativ 13 ani cand ne-am cumparat apartamentul(unul dintre bunurile care trebuiesc impartite)am apelat la dumneavoastra pentru a primi sfaturi in privinta intrebarilor care ar trebui puse acestei persoane(nepoata fostei sotii).aceasta fata a avut contact cu familia mea(ma refer la cei doi adulti)foarte putin....ea era partenera de joaca cu cei doi fii ai mei.
ce tip de intrebari as putea pune?pentru a demonstra ca aceasta era un copil si nu stia de situatia financiara a familiei.multumesc
Articolul 315 NCPC dispune că nu pot fi ascultaţi ca martori:
a) rudele şi afinii până la gradul trei inclusiv (însă, potrivit art. 316 NCPC, în pricinile privitoare la filiaţie, divorţ şi alte raporturi de familie se vor putea asculta ca martori şi rudele şi afinii până la gradul trei, cu excepţia descendenţilor);
b) soţul sau fostul soţ, logodnicul sau concubinul;
c) cei aflaţi în duşmănie sau în legături de interese cu vreuna dintre părţi. în acest caz, ca de altfel şi în cele anterioare, norma juridică are un caracter de ordine privată, astfel încât părţile pot conveni, expres ori tacit, ca şi aceste persoane să fie ascultate ca martori.
Nepoata fostei sotii nu poate fi martor conform art.315(1) pct.1NCPC, intrebarile sunt simple:ce varsta avea la acel moment, ce cunostea la acel moment in legatura cu contributia si veniturile fiecaruia.