avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 620 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Folosirea abuziva din contul creditului a intregii ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Folosirea abuziva din contul creditului a intregii sume doar de catre un debitor

Buna ziua.

Am mostenit un Pasiv, ca urmare a unui credit contractat de parintii mei: imprumutat si co-debitor, soti.

Co-debitorul a murit in 2010, iar eu am aflat de existenta creditului peste citiva ani.
Mentionez ca la data deschiderii succesiunii (2010) suma din cont nu era inca folosita, a fost utilizata abia ulterior acestei date, doar de titular.
Dezbaterea succesiunii s-a facut abia la sfirsitul lui 2014.
Prin instanta, acum mi se imputa un Pasiv de care nu am avut stiinta.

Cum se califica acest abuz? Nu este vorba de fals / furt?
Faptul ca acum mi se imputa prin instanta existenta unui Pasiv nu este si mai grav?

Pasivul este constituit legal si corect, intrucit cei doi aveau calitatea de soti - dar, intrucit eu nu m-am putut folosi de acesti bani (de care aveam si mare nevoie) - care este baza legala in care imi pot apara drepturile?
Cel mai recent răspuns: LaurB2016 , utilizator 19:13, 14 Mai 2016
Intre cine are loc acum partajul ? Intre dvs si celalalt debitor (cel care a folosit pasivul) sau doar intre mostenitorii celor 2 debitori ?
intre mine si tatal (titular) si frate (mostenitor)
Fratele a stiut tot de la bun inceput

Nu stiu daca ideea a fost clara - imi pot recupera de la ei acea suma imprumutata?
Daca nu, unde se califica ca incadrare juridica - macar sa ii pot da in judecata pe un temei solid?

Ultima modificare: Luni, 9 Mai 2016
LaurB2016, utilizator
Mesaj editat:
@ LaurB2016

Dată post: Duminica, 8 Mai 2016, 14:39
Subiect: Partaj apartament - cu ipoteca facuta de soti (unul titular, celalalt co-debitor si garant)

Buna ziua,

CE SE INTIMPLA IN CAZUL IN CARE TITULARUL UNUI IMPRUMUT ISI PLATESTE CREDITUL - cu mostenitorii co-debitorului?
Este vorba de un credit de nevoi personale la care sotia a semnat ca co-debitor si garant.

Ratele sint platite, dar la efectuarea partajului, tatal s-a aliat cu unul din fii sa ii scada din cota celuilalt 'Pasivul' mostenit.

As dori sa stiu ce incidenta are casatoria titularului cu co-debitorul - deoarece mostenitorii ar fi trebuit sa mosteneasca doar calitatea de co-debitor

Daca co-debitorul a decedat doar la 3 saptamini de la efectuarea creditului - partile aliate pot sustine ca au fost cheltuieli in interesul casniciei si sa deduca acel Pasiv?

Nota: creditul a fost facut in interesul unuia din fii - dar din pacate nu se poate dovedi destinatia creditului, celuilalt fiu cerindu-i-se scaderea din Activ a Pasivului reprezentind (cota mostenita*valorea creditului)

Multumesc
=======

@ Interventie moderator:

In situatia in care v-ati decis sa deschizi un topic nou, aveti grija sa oferiti ofera cât mai multe detalii despre aceasta , astfel incat sa nu fie necesara deschiderea unui nou topic pentru fiecare detalii pe care-l oferiti.

Este mult mai usor sa se stie, inca de la primul mesaj, care este situatia cu care va confruntati , astfel incat sa aveti si dvs o continuitate a problemelor semnalate.

Va multumesc pentru intelegere.
Domnule moderator,

ce ati scris dvs. este un alt subiect - desprins din situatia data, dar e un alt subiect. Multumesc insa, mi-ati dat o noua idee, avocatii la care am apelat nu gasesc nici unul o solutie.

In alta ordine de idei, daca situatia este complexa nu inseamna ca nu am explicat pe inteles.
Voi deschide din nou un topic pe acelasi subiect - deoarece, data fiind confuzia cu moderarea, nu a mai raspuns nimeni si e foarte important sa am urgent un raspuns

In topicul deschis de mine ma intereseaza ce se intimpla in cazul in care banii existau in cont la momentul deschiderii succesiunii si, in situatia in care nu mai existau chiar in contul creditului, ci fusesera transferati in contul tatalui (trebuie sa obtinem documentele doveditoare) - daca tot la inselaciune se incadreaza.

Multumesc pentru intelegere
Ultima modificare: Sâmbătă, 14 Mai 2016
LaurB2016, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Co-debitor contract imprumut cu ipoteca si calitate de sot IuliaPopescu IuliaPopescu Buna ziua, v-as ruga sa ma lamuriti, in cazul decesului co-debitorului unui contract de imprumut cu ipoteca, cu calitatea de sot - ce se intampla in cazul ... (vezi toată discuția)
Credit contractat de unul din soti mihai09 mihai09 sotul a decedat. sotia a contractat in timpul casatoriei un credit in calitate de imprumutata, avand ca coplatitor pe tatal ei.sotul nu a semnat contractul de ... (vezi toată discuția)
Ce se intampla in cazul in care titularul unui contract de credit decedeaza? iozefinab iozefinab As dori sa stiu, daca exista posibilitatea rezilierii unui contract de credit (leasing produse de uz casnic), al carui titular a decedat, dar pentru care la ... (vezi toată discuția)