sotul a decedat. sotia a contractat in timpul casatoriei un credit in calitate de imprumutata, avand ca coplatitor pe tatal ei.sotul nu a semnat contractul de credit, doar contractul de ipoteca pentru garantarea creditului deoarece imobilul era proprietatea in devalmasie a sotilor prin cumparare. creditul intra in comunitatea de bunuri? la mostenire 1/2 din suma creditutului este considerat pasiv ? mostenitorii preiau si obligatia restituirii creditului?
Creditul intra in comunitatea de bunuri cu atat mai mult cu cat din cate inteleg nu a existat o opozitie a sotului decedat a incheierea contractului de credit, el semnand contractul de ipoteca pentru imobil.
Mostenitorii preiau atat creantele cat si datoriile defunctului, insa obligatia principala de restituire a imprumutului revine titularului de contract si a coplatitorului.
Depinde de natura imprumutului. Daca sotia a contractat un credit pentru nevoi personale, atunci datoria este numai a ei, neintrand in comunitatea patrimoniala, chiar daca garantia a fost constituita asupra unui bun apartinand comunitatii. In schimb, daca datoria a fost contractata in interesul comunitatii, ea va face parte, in cota parte, din pasivul succesiunii.
Oricum, fata de banca doar sotia va figura in calitate de debitor, nu si alti mostenitori, dar banca va putea urmari intregul imobil afectat garantiei, chiar daca exista si alti mostenitori in patrimoniul carora vor intra cote-parti din imobil.
Maestre, desi sunt mai tanar, va rog sa imi permiteti sa va contrazic.
Creditul bancar nu poate avea decat un titular formal, astfel ca bancile trec ca si co-debitor unul dintre soti, in marea majoritate a cazurilor.
Alte banci solicita doar semnatura sotului ca dovada ca a luat la cunostinta fara a avea o calitate anume.
Juridic vorbind, din punctul meu de vedere, banii au constituit un venit al familiei, existand comunitate de bunuri din timpul casatoriei, cu atribut de pasiv.
Denumirea de "nevoi personale" nu trebuie luata in considerare decat in sensul calificarii categoriilor de credit acordate de institutiile bancare (ipotecar, imobiliar, nevoi personale) caracterul acestora influentand numai conditiile de acordare.
In aceasta situatie, sotul si ceilalti mostenitori pot face o acceptare a succesiunii sub beneficiu de inventar pentru a limita pagubele. Spun asta pentru ca sotul nu si-a asumat contractul de credit prin nicio semnatura si - in cazul unei contestatii la executare ar avea 50% sanse de castig, incercand a obtine numai executarea imobilului pus garantie iar banca urmand sa se indrepte numai asupra coplatitorului (tatal defunctei)
Credit de nevoi personale trebuie inteles, din ceea ce scriam eu mai sus, ca fiind credit pentru nevoi proprii, adica pentru achizitionarea acelor bunuri care constituie exceptiile de la comunitatea de bunuri chiar daca sunt dobandite in timpul casatoriei, cum ar fi cele enumerate de art.31 C.fam. la litera c
c) bunurile de uz personal si cele destinate exercitarii profesiei unuia dintre soti;
De unde aveti convingerea ca este vorba despre o datorie comuna? Din postarea userului nu rezulta asta. De altfel, in comentariul meu eu faceam referire la ambele alternative.
Va permit sa ma contraziceti in continuare. Chiar va rog sa o faceti. Diferenta de varsta nu trebuie sa constituie un impediment.
Credite bancare
samina
Buna seara,
Va deranjez cu o intrebare legata de credit bancar
Sotul meu are doua credite bancare, de nevoi personale, fara garantii imobiliare si fara ca ... (vezi toată discuția)
Succesiune
badryana
buna ziua,
Ajutati-ma cu un raspuns.Sunte 2 frati majori, carora ne-a decedat tatal in urma cu 2 luni.Tata era despartit de mama si recasatorit.Eu dupa o ... (vezi toată discuția)