avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 659 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... credite bancare
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

credite bancare

Buna seara,
Va deranjez cu o intrebare legata de credit bancar
Sotul meu are doua credite bancare, de nevoi personale, fara garantii imobiliare si fara ca eu, sotia, sa fiu codebitor. Situatia a facut ca sotul sa ramana fara serviciu iar eu sa nu pot sustine cele doua rate din salariul. Nu am mai putut plati ratele la banca de ceva vreme si nu stiu care ar putea fi urmarile in situatia in care casa in care locuim este mostenita de mine de la parintii mei. Vreau sa stiu daca bancile pot avea drept asupra casei
Va multumesc anticipat pentru raspuns
Cel mai recent răspuns: ContSters7431 , utilizator 21:15, 2 Noiembrie 2010
Conform codului familiei, creditul pentru nevoi personale, reprezinta necesitati familiale, fapt ce denota implicarea dvs. in calitate de COPLATITOR, chiar daca in actul respectiv nu e stipulat. Mai departe, da, in cazul executarii silite, vi se pot urmari bunurile mobiliare si IMOBILIARE, chiar daca nu ati garantat cu ele.
-creditorului ii revine sarcina sa probeze ca suma a fost efectiv intrebuintata in vederea administrarii unui bun comun.
- pt datoriile contractate in vederea "implinirii nevoilor obisnuite ale casniciei",creditorul nu va mai trebui sa faca dovada ca datoria a fost consumata in mod efectiv conform scopului initial declarat de debitor

nu cred ca instanta va incuviinta executarea dvs silita, atat timp cat nu sunteti parte in contract. dupa mine, "nevoile personale" sunt nevoile mele nu ale sotului
Sincer...imi pare rau.Nu eu am facut legea:

Art. 32
Sotii raspund cu bunurile comune pentru:
a) cheltuielile facute cu administrarea oricaruia dintre bunurile lor comune;
b) obligatiile ce au contractat impreuna;
c) obligatiile contractate de fiecare dintre soti pentru implinirea nevoilor obisnuite ale casniciei;
d) repararea prejudiciului cauzat prin insusirea de catre unul dintre soti a unor bunuri proprietate socialista, daca prin aceasta au sporit bunurile comune ale sotilor.

Litera 'c'...a se vedea mai departe notiunea "credite nevoi personale".
Ultima modificare: Marți, 2 Noiembrie 2010
ContSters7431, utilizator
Executarea silita nu va putea incepe impotriva dvs. decat in situatia in care veti fi chemata in judecata de creditorul sotului dvs. pentru a se constata ca datoria acestuia se incadreaza la art. 32 lit. c din Codul familiei si instantele ii vor da castig de cauza. Practic asta se intampla foarte rar.
Fiind in somaj, sotul trebuie sa notifice imediat banca de la care a contractat creditul cu privire la aceasta situatie, pentru ca banca sa nu-i aplice o dobanda penalizatoare mai mare decat permite OG 50 din 2010.
Data fiind situatia, va recomand sa solicitati o reesalonare sau o perioada de gratie pana cand sotul isi gaseste un loc de munca.
c) obligatiile contractate de fiecare dintre soti pentru implinirea nevoilor obisnuite ale casniciei;
corect, dar credeti ca sotiei i-ar fi greu sa probeze (intr-o contestatie, daca e cazul) ca nu i-a folosit pt "implinirea nevoilor obisnuite ale casniciei"? poate i-a pierdut la poker, poate si-a facut o lucrare dentara- portelan, poate s-a dus in excursie singur etc, etc de multe ori, partenerul nici nu stie de imprumut
cred ca daca datoria e pt credit de nevoi personale, creditorul e tot personal al sotului.
pot fi urmarite bunuri proprii ale sotului si partea lui din bunurile comune, nu bunurile proprii a sotiei.
se schimba situatia daca dansa era coplatitor sau girant, sau macar se lua in calcul venitul doamnei si semna ca e de acord cu acest imprumut

Alte discuții în legătură

Credit contractat de unul din soti mihai09 mihai09 sotul a decedat. sotia a contractat in timpul casatoriei un credit in calitate de imprumutata, avand ca coplatitor pe tatal ei.sotul nu a semnat contractul de ... (vezi toată discuția)
Sotia raspunde pentru datoriile sotului, daca aceasta nu stia de ele si nu a semnat nici o hartie? CSZ CSZ Solicit raspuns la urmatoarea intrebare? Sotul face imprumuturi de la o banca pentru achizitie bunuri casnice. Familia crede ca a achitat din salar. Dar ... (vezi toată discuția)
Executare silita Blacksephora Blacksephora Buna ziua, In urma cu 2 ani mi-am facut credit la o banca.In noiembrie anul trecut am fost restrucurata. Am facut o restructurare a creditului, reducandu-se ... (vezi toată discuția)