avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 344 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Executare silita
Discuție deschisă în Executare silită

Executare silita

Buna ziua,

In urma cu 2 ani mi-am facut credit la o banca.In noiembrie anul trecut am fost restrucurata. Am facut o restructurare a creditului, reducandu-se rata semnificativ, dar din luna mai nu am mai putut plati.Mentionez ca nici in ziua de azi nu am servici.Lucreaza doar sotul meu. Azi am primit un telefon de la depart. judiciar al bancii prin care sunt informata ca luni dosarul meu este trimis in instanta si voi primi o citatie prin care sa ma prezint la tribunal.Am fost sfatuita sa imprumut bani de la prieteni sa platesc ratele pana maine.In toate aceste luni nu am primit nici un fel de somatie de plata, sau vreun alt act. Intrebarea mea e urmatoarea : Ce se intampla in cazul in care nu pot sa platesc? Si aceasta executare silita se refera la bunurile mele, sau si la cele ale sotului meu ( sotul meu este co-proprietar la un apart mostenit )? Au dreptul sa opreasca salariul sotului meu?

Multumesc anticipat de ajutor.
Cel mai recent răspuns: Alvaro Liniers , Avocat 20:18, 15 Octombrie 2010
daca sotul nu a semnat contractul de credit, nu e coplatitor sau girant, bunurile sau veniturile acestuia nu pot face obiectul executarii silite
Art. 32 C familiei:
"Sotii raspund cu bunurile comune pentru:
a) cheltuielile facute cu administrarea oricaruia dintre bunurile lor comune;
b) obligatiile ce au contractat impreuna;
c) obligatiile contractate de fiecare dintre soti pentru implinirea nevoilor obisnuite ale casniciei;
d) repararea prejudiciului cauzat prin insusirea de catre unul dintre soti a unor bunuri proprietate socialista, daca prin aceasta au sporit bunurile comune ale sotilor. "

"Art. 30
Bunurile dobandite in timpul casatoriei, de oricare dintre soti, sant, de la data dobandirii lor, bunuri comune ale sotilor.
Orice conventie contrara este nula.
Calitatea de bun comun nu trebuie sa fie dovedita. "

"Art. 31
Nu sunt bunuri comune, ci bunuri proprii ale fiecarui sot:
a) bunurile dobandite inainte de incheierea casatoriei;
b) bunurile dobandite in timpul casatoriei prin mostenire, legat sau donatie, afara numai daca dispunatorul a prevazut ca ele vor fi comune;
c) bunurile de uz personal si cele destinate exercitarii profesiei unuia dintre soti;
d) bunurile dobandite cu titlu de premiu sau recompensa, manuscrisele stiintifice sau literare, schitele si proiectele artistice, proiectele de inventii si inovatii, precum si alte asemenea bunuri;
e) indemnitatea de asigurare sau despagubire pentru pagube pricinuite persoanei;
f) valoarea care reprezinta si inlocuieste un bun propriu sau bunul in care a trecut aceasta valoare. "



Bunuri care a mostenit sotului tau sunt privative, adica propietatea ale lui si daca el nu a semnat imprumutul nu sunt supuse la executare cum urmeaza sa te spun.


Datoriile soţilor sunt comune numai dacă legea, prin art. 32 lit.a – d Codul fam. le califică astfel. În consecinţă, orice alte datorii sau cheltuieli ale fiecăruia dintre soţi, vor fi considerate datorii personale ale acestuia
Potrivit art. 30 Codul familiei „bunurile dobândite în timpul căsătoriei de oricare dintre soţi sunt, de la data dobândirii lor, bunuri comune”. Potrivit art. 30 alin. 3 Codul fam. calitatea de bun comun nu trebuie dovedită.
Conform art. 33 alin. 1 si alin. 2 C. fam., creditorii personali ai unuia dintre soti nu pot urmari bunurile comune decat dupa executarea celor proprii.
Creditorii personali vor putea urmări numai bunurile proprii ale soţului debitor, nu şi pe cele cuprinse în comunitatea matrimonială. Când bunurile proprii ale debitorului sunt neîndestulătoare, în limitele necesare acoperirii restului de creanţă, creditorul personal este îndreptăţit să solicite, pe cale judecătorească, partajarea bunurilor comune (art. 33 alin. 2 Cod. fam.). În acest fel, bunurile care vor fi atribuite soţului debitor devin proprii ale acestuia, ceea ce permite continuarea urmăririi asupra patrimoniului al debitorului personal.

Evident, daca nu platesti iti dau in judecata. executare silita are o structura de ierarhia in ceea ce priveste ordine de executie in favoare datornici sau sa protejez si pe datornici in asa fel ca nu ii lase fara munca, unelte profesionale, etc. si potrivit art. 399 al. 1 Cod proc. civ. „împotriva executării silite, precum şi împotriva oricărui act de executare se poate face contestaţie de către cei interesaţi sau vătămaţi prin executare”.


Multumesc mult pentru raspuns.As mai avea o intrebare: credeti ca e mai bine sa trimit o scrisoare oficiala bancii prin care sa explic motivele care au dus la aceasta situatie? Pentru ca ma gandesc ca o convorbire telefonica nu are nici o valoare, nu?
Ne fiind decat legea ferenda, este in ultime stadiile de aprobatia in Parlament, legea despre faliment personal. Poate ca castigand putin de timp poti sa cer protectia tribunalul pentru ca ai avut micsorariile salrii, etc. dar nu ai ajuns fraudulent ins situatia respectiva. Daca se publica legea, banciile trebuie se reesaloneze plata.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Art.33 cod fam. mihaelaro mihaelaro va rog ce reprezinta art. 33 cod fam. ? (vezi toată discuția)
Credit nevoi personale marius007go marius007go buna ziua! sunt in prag de divort si intrebarea mea este daca ratele creditelor facute pe numele meu, pe parcursul casatoriei, se impart?Adica daca va prelua ... (vezi toată discuția)
Leasing, credite inaintea casatoriei raluka raluka In cazul in care mi-am achizitionat o masina in leasing inaintea casatoriei, este posibil ca dupa casatorie sa devina bun comun?asta in cazul in care ma ... (vezi toată discuția)