avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 514 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Termen antecontract depasit - ce se intampla cu ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Termen antecontract depasit - ce se intampla cu obligatia de plata

Buna ziua,
Povestea mea suna pe scurt asa, din perspectiva cumparatorului: am semnat un antecontract si am dat un avans pentru o casa la cheie. In acesta, promitentul vanzator specifica termenul de finalizare "la cheie" in 30 Aprilie 2016, iar termenul pentru achitarea diferentei de bani de mine, 30 Mai 2016 (deci o luna la dispozitie pentru a achita). Ce se intampla daca finalizarea la cheie nu s-a produs pana in 30 Aprilie 2016? Termenul meu de achitare a banilor se prelungeste automat? Problema este ca in ultimele saptamani constructorul taraganeaza finalizarea casei si vreau sa stiu daca il pot constrange in vreun fel, in sensul ca nu-s obligat sa ii dau restul de bani decat la o luna dupa ce termina casa "la cheie". Asta in conditiile in care imi tot cere bani fiindca stie deja ca am disponibila diferenta de bani.
Multumesc anticipat! :)
Cel mai recent răspuns: cyan , moderator 15:47, 9 Mai 2016
Ati prevazut in contract ca intarzierea duce la prelungirea termenului de achitarea a diferentei de bani cu nr. de zile intarziere?
Nu, nu e nimic specificat in legatura cu asta.
Sunt prevazute penalitati de ambele parti pentru nerespectarea obligatiilor contractuale?

Daca nu sunt prevazute atunci contractorul nu va poate solicita penalitati pentru neplata restului de pret si nici dvs. nu puteti solicita daune pentru nepredarea imobilului la termenul stipulat in contract.

Asa ca puteti sa nu ii platiti restul de pret pana nu finalizeaza imobilul.

Il puteti da in judecata pentru nerespectarea termenului contractual iar el pentru neplata, cel mai bine de ambele parti ar fi sa va intelgeti pe cale amiabila.

De unde stie ca aveti bani? Si chiar daca ar sti, nu e problema lui . Poate vreti sa va cumparati o bicicleta!

Ultima modificare: Luni, 9 Mai 2016
cyan, moderator
Penalitatile sunt prevazute de ambele parti. El ca da dublul avansului inapoi in caz ca nu termina casa in termen(30 Aprilie 2016), eu ca pierd avansul daca nu achit pana in 30 Mai 2016. Stie ca avem bani pentru ca in antecontract notarul ne-a pus sa trecem si cum vom plati restul de bani. Ce ma deranjeaza pe mine este ca desi a trecut de ceva vreme 30 Aprilie, casa inca nu e terminata, imi cere o parte din banii pe care ii mai am de achitat, dar nici nu isi da prea mult interesul sa termine ce a inceput. Ba mai mult, astazi s-a dovedit extrem de nesimtit sa spuna ca eu ma plang si ca nu-mi convine cum se lucreaza. Vreau sa-i fac un "bine", sa-l sperii si sa-i spun ca din punct de vedere legal, nu sunt obligat sa ii platesc la 30 Mai banii, chiar daca-i gata casa, fiindca a intarziat termenul de predare, deci si termenul de plata se prelungeste. Pot? Sau daca nu e specificat ca termenul meu de achitare se prelungeste cu nr. de zile de intarziere, nu ne putem decat da in judecata reciproc?
Multumesc!
Trimiteti-i o notificare prin avocat ca nu si-a indeplinit obligatia de finalizare la termen si sa va restituie dublul avansului conform promisiunii bilaterale de v/c.

Vedeti ce atitudine are si apoi il puteti da in judecata. Nu aveti obligatia sa ii platiti restul de pret din moment ce el nu si-a respectat obligatia.

Il notificati de asemenea ca au inceput sa curga penalitatile conform contractului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Casa noua - ajutor magyari magyari Povestea, pe scurt, este urmatoarea: Am vazut niste case dragute, m-am interesat putin despre constructor, dupa care am batut palma. Ideea a fost sa semnam ... (vezi toată discuția)
Intreruperea furnizarii energiei electrice Victor76 Victor76 Buna seara! Problema noastra a inceput cu intocmirea unui Antecontract de vanzare-cumparare si achitarea unui avans in suma de 54.000 Euro pentru un imobil ... (vezi toată discuția)
In instanta cu antecontract imobil DORISSS DORISSS eu sunt vanzatorul.........la notariat mi s-a spus ca neonorarea diferentei de bani de catre cumparator in termenul stipulat in antecontract duce la ajungerea ... (vezi toată discuția)