avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 437 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... declaratia 205
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

declaratia 205

Am o mare problema.Sunt PFA cu contract de colaborare A,,,Firma a oprit si virat la buget 10% impozit
Am primit de la finante decizia de impunere pe 2008 si nu imi scad impozitul retinut la sursa ,deoarece spun ca nu exista declaratia 205.
Vreau sa stiu cine trebuia sa depuna declaratia .
Daca trebuia sa o depun eu mai pot face ceva pentru a mi se scadea impozitul retinut deja?
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Ioana Constantin , Contabil 23:55, 10 Septembrie 2009
Declaratia 205 se depune obligatoriu de catre firma.
Theo_95 a scris:

Am o mare problema.Sunt PFA cu contract de colaborare A,,,Firma a oprit si virat la buget 10% impozit [...]

Va multumesc!

De ce a retinut 10%? Nu trebuia.

Pentru un raspuns complet fii mai explicita.
Ultima modificare: Luni, 7 Septembrie 2009
Iulian MANEA, Contabil
Theo_95 a scris:

[...] Sunt PFA cu contract de colaborare. [...] Am primit de la finante decizia de impunere pe 2008 si nu imi scad impozitul retinut la sursa ,deoarece spun ca nu exista declaratia 205.
Vreau sa stiu cine trebuia sa depuna declaratia . [...]

Va multumesc!

Daca esti PFA de ce sa depuna 205? Tu i-ai taiat factura pentru serviciile prestate si e obligatia ta sa virezi obligatiile catre stat. Pentru ca esti PFA, in acest caz nu e nevoie sa se retina si sa se vireze nimic.
Depinde ce s-a stipulat in contract, dar se poate ca o PFA sa fie cu retinere la sursa in care societatea sa declare si sa plateasca 10%.
Sunt 2 situatii:
1. cand societatea plateste in intregime factura (100%), atunci PFA are obligatia impozitului de 16% (societatea nu mai declara in D 205)
2. cand societatea plateste mai putin cu 10% din factura, atunci PFA are obligatia impozitului de 6% (societatea declara lunar in D 100 si anual in D 205)
Ioana Constantin a scris:

Depinde ce s-a stipulat in contract, dar se poate ca o PFA sa fie cu retinere la sursa in care societatea sa declare si sa plateasca 10%.
Sunt 2 situatii:
1. cand societatea plateste in intregime factura (100%), atunci PFA are obligatia impozitului de 16% (societatea nu mai declara in D 205)
2. cand societatea plateste mai putin cu 10% din factura, atunci PFA are obligatia impozitului de 6% (societatea declara lunar in D 100 si anual in D 205)

Nu sunt de acord cu cele spuse mai sus. Decl 205 se completeaza si depune pt 17 tipuri de "plati" iar contractul la care se face referire nu se regaseste in nici una dintre situatii. Poate se face referire la pct 6 "venit din activ independente", dar acolo se refera la contractele/conventiile civile mentionate la art 52 alin 1 lid d din CF, care sunt contracte incheiate cu PF nu cu PFA.
In rest sunt de acord cu Dl Iulian Manea.

Alte discuții în legătură

Impozit conventie civila dgaitan dgaitan O societate comerciala , fara nici un angajat , a incheiat o conventie civila de prestario servicii cu un consultant. In acest caz, societatea trebuie sa ... (vezi toată discuția)
Pfa si drept de autor cristidumitru cristidumitru Buna ziua! Am o noua intrebare. Urmeaza sa devin PFA cu domeniu din CAEN de cosultanta in IT. Prinicipalul meu client o sa fie firma la care lucrez in ... (vezi toată discuția)
Contractele civile huana huana sunt angajata la un club sportiv municipal, unde se vor incheia contracte civile de prestari servicii, am 2 intrebari: 1. cu cat se va impozita venitul? cu 16 ... (vezi toată discuția)