avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 447 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Dezbatere succesiune, presiune notar
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Dezbatere succesiune, presiune notar

Buna ziua,

Va solicit un sfat legat de urmatoarea situatie:
Tatal meu a decedat de trei luni si eu sunt plecata din tara pe perioada nedeterminata. Suntem trei mostenitori eu sora mea si mama mea. Tata a lasat un Testament prin care lasa averea lui mie si surorii mele ca proprietate nuda si mamei uzufruct. Toti cei trei mostenitori legali au fost la acelasi Notar si au anuntat ca doresc sa ia parte la mostenire. In acesta etapa, eu fiind plecata, nu am timpul necesar si nu vad nici o graba in a efectua dezbaterea succesorala mai devreme de un an, mai ales ca mama stapaneste in fapt si partea lui tata. Ceilalti doi mostenitori insa pun presiune pe Notar sa ma forteze sa vin in tara pentru dezbaterea succesorala. In consecinta notarul trimite prin posta notificari lunare si emailuri desi am anuntat ca nu sunt prezenta la adresa respectiva si nu pot fizic sa ma ocup acum de aceasta problema.Nu vad de ce as investi acum timp si bani pe bilet mai devreme de un an.
Intrebarea mea este: In ce masura un Notar poate sa imi impuna sa vin si sa dezbat succesiunea la presiunea celorlati doi mostenitori. Este legala atitudinea acestui Notar? Este posibil ca ceilalti mostenitori sa dezbata succesiunea in lipsa mea?

Multumesc
Ultima modificare: Luni, 9 Mai 2016
stanescu2, utilizator
Cel mai recent răspuns: stanescu2 , utilizator 22:31, 9 Mai 2016
Nu poate fi dezbatuta succesiunea fara dvs.mai ales ca,noarul public cunoaste ca mai exista si un alt mostenitor.Transmiteti notarului o scrisoare recomandata cu confirmare de primire si continut declarat prin care spuneti ca,vreti obligatoriu sa participati la dezbaterea succesiunii, dar nu puteti veni in tara mai devreme de un an.Notarul este obligat sa tina cont de solicitarea dvs.
Va multumesc frumos. Ce este ciudat este faptul ca eu am explicat notarului prin email ca sunt plecata din tara si ca nu ma pot ocupa acum de aceasta problema. Am indeplinit conditia ca pana intr-un an sa obtin certificatul de mostenitor. La fel si ceilalti mostenitor. Am anuntat ca in momentul in care voi putea sa vin in tara si voi avea si timpul necesar ca sa ma ocup de acte il voi anunta in vederea stabilirii unei date de comun acord cu ceilalti mostenitori. Doamna notar mi-a raspuns ca fixeaza dansa un nou termen pentru ca "lucrarea nu poate sa stea in asteptare". Eu am solicitat un termen mai larg , de ex la sfarsitul anului 2017 si dansa refuza, pentru ca termenul zice dansa este prea indepartat. Nu inteleg in baza carei legi dansa execita presiune asupra mea si fixeaza termene de la dansa putere, probabil la solicitarea celorlati mostenitori, mai ales ca i-a explicat Doamnei ca pana la 2 ani se poate dezbate succesiunea fara taxe suplimentare. Din pacate ceilali doi mostenitori doresc ca succesiunea sa se faca cat mai repede pentru a forta o eventuala vanzare a apartamentului in beneficiul surorii mele. Ce ma sfatuiti sa fac in continuare?
Ultima modificare: Luni, 9 Mai 2016
stanescu2, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Declaratie acceptare succesiune vs dezbatere succesorala astanesc astanesc Buna ziua, Am nevoie de un sfat de specialitate in urmatoarea situatie. Tatal meu a murit la sfarsitul anului trecut si la inceputul anului am deschis ... (vezi toată discuția)
Buna seara! am cateva nelamuriri legate de succesiune. daca defunctul ... Legal1228 Legal1228 Buna seara! Am cateva nelamuriri legate de succesiune. Daca defunctul a decedat in urma cu 10 luni si niciunul dintre mostenirori nu a facut acte de ... (vezi toată discuția)
Mosteniri socela socela parintii mei sunt decedati tata in anul 2000 si mama in anul 2012 in urma cu 5 ani eu am locuit impreuna cu ea dar dupa citva dicutii aprinse am fost nevoita ... (vezi toată discuția)